Tanskalainen perinteinen vanhan ajan omenakakku. Mehevää omenakompottia, kardemummalla
maustettua ruskistettua leipää ja vaniljaista vispikermaa, perinteinen
tanskalainen jälkiruoka.
Omenakakku jossa hyödynnetty vanhaa ruisleipää sekä jo
vähän nahistuneet omenat, jollei syksyn sadon tullessa käytä tuoreita omenia
suoraan puusta. Rapeaa kardemummalla maustettua hapanleipää, ja vispattua
kermaa joten tämän jälkiruoan osaa jopa hyvin avuton kokkikin saada aikaiseksi
sekä omenat että leivän voi paistaa valmiiksi jo hyvissä ajoin, kakun voi
koota, vain vispikermalla viimeistely kannattaa jättää viime hetkeen.
Tummaa ruisleipää |
Vanhojen hieman rupistuneiden omenoiden sijaan voit myös valmistaa tämän omenakakun syksyllä tuoreista omenista, ja olen tähän käyttänyt myös omenahilloa jolloin tämä ei ole
omenakakku vaan pikemminkin Pappilan hätävara tai Trifle tyyppinen jälkiruoka. Söin
tätä "kakkua" ensimmäistä kertaa joskus Gillelejen sataman vieressä sijaitsevassa Brasseriet ja heillä näkyy vieläkin olevan æblekage ruokalistallaan. En tosin tiedä onko omistaja sama
kuten aikoinaan, ja miten taso mahdollisesti viime käynnistä on muuttunut
puoleen tai toiseen.
Vähän väsyneet omput |
Paistetettua ruisleipäraastetta |
Sosetta ruislepäraasteella |
Omenakakun voi tarjoilla joko haalean huoneenlämpöisenä tai jääkaapissa kylmäksi jäähdytettynä. Ja jos etsit suolaista vaihtoehtoa sille tähteeksi jääneelle jo vähän kuivuneelle ruisleivälle, voit valmistaa siitä maukkaan leipäkeiton. Tällä reseptillä saat jälkiruokaa neljälle, jopa kuudelle ruokailijalle vähän annoksien koosta riippuen.
Gammeldags æblekage
500 g omenoita
n. 1 dl vettä
2-3 rkl sokeria
2-3 rkl voita
2 dl leipäraastetta
1-2 tl kardemummaa
½ dl sokeria
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
Kuori omenat ja leikkaa ne neljään osaan, poista siemen
kodat ja leikkaa omenat pienemmiksi paloiksi. Pane omenapalat kattilaan ja
lisää desin verran vettä. Keitä omenat kypsiksi, kunnes ne ovat pehmeitä muttei
menneet aivan soseeksi. Lisää sokeri ja tarkista maku, lisää sokeria jos omenat
ovat mielestäsi liian happamia. Anna omenien jäähtyä, joko kokonaan tai
huoneenlämpöisiksi. Rasta hapanleipä. Ruskista leipä voinokareessa kuumassa
pannussa, lisää kardemumma sekaan ja sekoita. Paista leipää koko ajan sekoittaen
kunnes se on saanut ruskeaa värin reunoihin muttei ole palanut karrelle. Sekoita
leivän sekaan pari ruokalusikallista sokeria ja anna jäähtyä. Pane isoon tarjoilukulhoon
tai jokaiseen annoslasiin alimmaiseksi kerros leipää, lisää sen päälle kerros omenoita
ja jatka taas leivällä, lisää toinen kerros omenaa ja viimeistele kerrokset päällimmäisellä
kerroksella paistettua kardemummalla maustettua ja sokerilla makeutettua
leipää. Kaada kerma toiseen kulhoon ja lisää vaniljasokeria. vispaa kerma
pehmeäksi vaahdoksi ja viimeistele kakku sillä, tai tarjoile vispikerma kakun
lisukkeena.