18. toukokuuta 2012

Gammeldags æblekage


Tanskalainen perinteinen vanhan ajan omenakakku.  Mehevää omenakompottia, kardemummalla maustettua ruskistettua leipää ja vaniljaista vispikermaa, perinteinen tanskalainen jälkiruoka. 
Omenakakku jossa hyödynnetty vanhaa ruisleipää sekä jo vähän nahistuneet omenat, jollei syksyn sadon tullessa käytä tuoreita omenia suoraan puusta. Rapeaa kardemummalla maustettua hapanleipää, ja vispattua kermaa joten tämän jälkiruoan osaa jopa hyvin avuton kokkikin saada aikaiseksi sekä omenat että leivän voi paistaa valmiiksi jo hyvissä ajoin, kakun voi koota, vain vispikermalla viimeistely kannattaa jättää viime hetkeen.

Tummaa ruisleipää
Tanskalaiset syövät hyvin paljon ruisleipää, samoin kuten me suomalaisetkin, joten tähän tanskalaiseen vanhan ajan omenakakkuun käytetään myös hapanleipää, kokojyväruisleipää joka on hapatettu taikinajuuresta jollet leivo sitä itse niin voit käyttää tähän eväsleipää tms. tai saksalaisen halparuokaketjun myymää kokojyväruisleipää, joka sopii tähän tarkoitukseen hyvin.

Vanhojen hieman rupistuneiden omenoiden sijaan voit myös valmistaa tämän omenakakun syksyllä tuoreista omenista, ja olen tähän käyttänyt myös omenahilloa jolloin tämä ei ole omenakakku vaan pikemminkin Pappilan hätävara tai Trifle tyyppinen jälkiruoka. Söin tätä "kakkua" ensimmäistä kertaa joskus Gillelejen sataman vieressä sijaitsevassa Brasseriet ja heillä näkyy vieläkin olevan æblekage ruokalistallaan. En tosin tiedä onko omistaja sama kuten aikoinaan, ja miten taso mahdollisesti viime käynnistä on muuttunut puoleen tai toiseen.

Vähän väsyneet omput
Tämä oli aikaan ennen Internetin yleistymistä, taisi silloin olla vain esikoinen mukana matkassa, ja sain jostain tämän jälkeen suhteellisen lyhyessä ajassa käsiini omenakakkureseptin ja olen aika ajoin valmistanut ja jossain kohtaan sain päähäni maustaa omenat kardemummalla, mutta myös kaneli käy hyvin, jos siitä paremmin pidät. Kaneli sopii erittäin hyvin omenan kanssa, itse vain vältän kanelin liiallista käyttämistä. Omenien kannattaa olla ns. ruokaomenia jotka eivät mene soseudu liian helposti, ja tähän sopii myös paremmin hieman happamat omenat, kuin hyvin makea lajike.

Paistetettua ruisleipäraastetta
Modernissa versiossa kakusta käytetään nykyään omenasosetta sekä vehnäleipää perinteisin ruisleivän sijaan joten sen omenasoseen lopunkin voi hyvin hyödyntää tähän kakkuun, tai pikemminkin jälkiruokaan. Tällä kertaa oli äiti syömässä ja halusi myös sain jälkiruokaa aivan yllättäen, koska en ollut sitä suunnitellut joten jouduin improvisoimaan jälkiruoan, ja päätin tehdä tanskalaista omenakakkua mutta omenasoseella kun kaikki raaka-aineet olivat tarjolla. Mutta se omenasose jota jääkaapissa oli jäljellä ei ollutkaan omenasosetta vaan sen sijaan kurpitsahilloa, joten sekoin toimii tähän. Äitini oli hyvin epäluuloinen kurpitsahilloa kohtaan, mutta mieltyi sen makuun jo otti jälkiruokaa lisää, joten hyväksi todettu neljässä polvessa tämä jälkiruoka, mamma kun oli mukana Gillelejessä syömässä alkuperäistä jossa oli omenakompottia.

Sosetta ruislepäraasteella
Maustan vispikerman yleensä joko vaniljasokerilla tai vaniljauutteella. Tanskalainen vanhan ajan omenakakku kuuluu oikeasti tarjoilla punaherukkahillolla viimeisteltynä, mutta koska olen sille allerginen, jätän sen tekemättä. Punaherukkahilloa lusikoidaan pieninä hillokekoina vispikerman päälle ja tällöin tähän sopii paljon paremmin omenakompotti kuin omenasose. Jos käyttää sekä omenasosetta että punaherukkahilloa ei jälkiruoassa ole mitään kontrastia, vain rapeaa paistettua kardemummalla maustettua ruisleipää makean hillon ja soseen kanssa. 

Omenakakun voi tarjoilla joko haalean huoneenlämpöisenä tai jääkaapissa kylmäksi jäähdytettynä. Ja jos etsit suolaista vaihtoehtoa sille tähteeksi jääneelle jo vähän kuivuneelle ruisleivälle, voit valmistaa siitä maukkaan leipäkeiton. Tällä reseptillä saat jälkiruokaa neljälle, jopa kuudelle ruokailijalle vähän annoksien koosta riippuen.

Gammeldags æblekage
500 g omenoita
n. 1 dl vettä
2-3 rkl sokeria
2-3 rkl voita
2 dl leipäraastetta
1-2 tl kardemummaa
½ dl sokeria
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria

Kuori omenat ja leikkaa ne neljään osaan, poista siemen kodat ja leikkaa omenat pienemmiksi paloiksi. Pane omenapalat kattilaan ja lisää desin verran vettä. Keitä omenat kypsiksi, kunnes ne ovat pehmeitä muttei menneet aivan soseeksi. Lisää sokeri ja tarkista maku, lisää sokeria jos omenat ovat mielestäsi liian happamia. Anna omenien jäähtyä, joko kokonaan tai huoneenlämpöisiksi. Rasta hapanleipä. Ruskista leipä voinokareessa kuumassa pannussa, lisää kardemumma sekaan ja sekoita. Paista leipää koko ajan sekoittaen kunnes se on saanut ruskeaa värin reunoihin muttei ole palanut karrelle. Sekoita leivän sekaan pari ruokalusikallista sokeria ja anna jäähtyä. Pane isoon tarjoilukulhoon tai jokaiseen annoslasiin alimmaiseksi kerros leipää, lisää sen päälle kerros omenoita ja jatka taas leivällä, lisää toinen kerros omenaa ja viimeistele kerrokset päällimmäisellä kerroksella paistettua kardemummalla maustettua ja sokerilla makeutettua leipää. Kaada kerma toiseen kulhoon ja lisää vaniljasokeria. vispaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja viimeistele kakku sillä, tai tarjoile vispikerma kakun lisukkeena. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...