Hävikistä herkuksi: Inkiväärillä glaseerattua possunpotkaa. Mehevän makean
tulista inkiväärillä uunissa glaseerattua possunpotkaa, soseutettuja juureksi
ja kotitekoista hapankaalia. Makea, suloisen tulinen kuorrutus hitaasti
haudutetulle possunpotkalle. Ihana loppu työviikon päätteeksi, ja miten ihana
alku alkavalle viikonlopulle.
Paahdettua possunpotkaa |
Toukokuussa mennään hävikistä herkuksi ruoantähteiden
hyödyntämisen merkeissä kuitenkaan unohtamatta toukokuun ruokahaastetta,
jota tällä kertaa emännöi Pumpkin jam ruokablogi. Aiheena tällä kertaa on
inkivääri ja mikä sen parempaa kuin yhdistää Hävikistä herkuksi toukokuun ruokahaasteen kanssa, joten tässä se on:
inkiväärillä glaseeratu possunpotka. Tähteiksi jäänyttä possunpotkaa joka uusiokäytetään uudestaan lämmittämällä paahtaen se uunissa ihanan makean ja tulisen inkivääriglazen kera.
Possunpotkat voit keittää tätä ruokaa varten, mutta tämä
hyvä tapa uusiokäyttää ja valmistaa tähteeksi jääneitä potkia tai muuta possunlihaa kun sitä
jää tähteeksi. Samalla tavalla sopii myös uuisokäyttää muutakin lihaa. Tähän sopii possun lisäksi erittäin hyvin lampaan että häränliha, kummatkin on meillä todettu hyväksi tällä tavalla uudestaan lämmitettynä, uunissa tulisen inkivääriglazen kanssa.
Jos keität potkat tätä ruokaa varten kannattaa sinun tarkistaa possunpotkan keittämisen alkeet reseptistäni possunpotkaa juuressoseella. Glazessa on sokeria sekä hunajan että inkiväärinmarmeladin tai hillokkeen muodossa, joten se palaa helposti mustaksi. Glazen on tarkoitus vain tummua ja sulaa uunissa lämmitettyjen ja paahdettujen possunpotkien pinnalle, sen ei ole tarkoitus palaa karrelle ja mustaksi.
Jos keität potkat tätä ruokaa varten kannattaa sinun tarkistaa possunpotkan keittämisen alkeet reseptistäni possunpotkaa juuressoseella. Glazessa on sokeria sekä hunajan että inkiväärinmarmeladin tai hillokkeen muodossa, joten se palaa helposti mustaksi. Glazen on tarkoitus vain tummua ja sulaa uunissa lämmitettyjen ja paahdettujen possunpotkien pinnalle, sen ei ole tarkoitus palaa karrelle ja mustaksi.
Hillottua inkivääriä |
Tähän käytin itse sekä tuoretta että hillottua inkivääriä
jotka suikaloin Julienne, ohuiksi tikuiksi mutta voit myös käyttää joko. Arvioisin
että noin 80 g hillottua inkivääriä vastaa kahta ruokalusikallista marmeladia.
Potkan seuraksi joko juuressosetta, perunasosetta tai lämmintä
hapankaalia. Muista vain lämmittää hapankaalia varovasti miedolla lämmöllä jotta
sen terveysvaikutukset eivät häviäisi, kuten sille valitettavasti käy jos sitä
kuumentaa liikaa. Hapankaali sisältää meille höydyllisiä maitohappobakteereja,
sekä roimasti C-vitamiinia jotka kaikkoavat taivaan tuuliin liiasta lämmöstä.
Keitettyä possunpotkaa |
Tämä ruoka ei sisällä ollenkaan laktoosia missään
muodossa paisti mahdollisesti jos käytä juures soseeseen tai perunamuusin valmistukseen
voita tai maitoa. Se ei myöskään sisällä gluteenia joten se sopii sekä
laktoosille herkille että keliaakikoillekin. Yksi potka on vähän koostaa riippuen sopivan kokoinen kahdelle,
joskus jopa kolmelle, joten tällä reseptillä saat hyvin tarjottua neljälle
hengelle herkullista grillattua inkiväärillä maustettua possunpotkaa.
Inkivääriglaseeratut possunpotkat
2 possunpotkaa
suolaa
suolaa
Glaze:
2 rkl inkiväärimarmeladia tai 80 g hillottua inkivääriä
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl hunajaa
1 rkl omenaviinietikkaa
1 dl kanalientä
2 tl maissitärkkelystä
(1-2 tl chilitahnaa)
öljyä kuullotukseen
öljyä kuullotukseen
Inkivääriglaze:
Kuori tuore inkivääri ja suikaloi se ohuiksi tikuiksi.
Hienonna samalla tavalla hillottuinkivääri jos käytät sitä sekä myös
valkosipuli. Kaada kattilaan tilkka öljyä ja kuullota siinä miedolla lämmöllä inkivääri sekä hienonnettu valkosipuli (ja sekä chili jos sitä käytät) koko ajan sekoittaen kunnes valkosipuli on pehmeää ja kauniin läpinäkuultavaam noin viitisen minuuttia. Lisää kattilaan etikka, hunaja sekä liemi ja keitä niitä kokoon lientä kokoon kymmenisen
minuuttia. Mittaa maissitärkkelys pieneen kulhoon ja lisää sekaan tilkka vettä.
Sekoita tärkkelys kulhossa veden kanssa kunnes se on aivan sileää tahnaa. Kaada suuruste ohuena
nauhana koko ajan sekoittaen glazea vispilällä. Anna inkivääriglazen hautua
viitisen minuuttia miedolla lämmöllä.
Inkivääriglaseeratut possunpotkat:
Keitä potkia samaa tapaa kuin reseptissäni possunpotkia
ja juuressosetta jos valmistat potkat varta vasten. Nosta ylös potkat liemestä
ja anna niiden sekä valua että jäähtyä vähän aikaa. Nosta valuneet potkat tai
kylmät tähteeksi jääneet possunpotkan uunivuokaan ja paahda niitä uunissa 225
asteen lämmössä kunnes ne ovat saaneet vähän kaunista ruskeaa paahtunutta väriä
pintaan, noin puolisen tuntia riittää yleensä vähän riippuen uunista. Jos
potkat ovat hyvin kuivia kannatta vuokaan myös lisätä vähän lientä ja valella
potkia sillä tämän paahtamisen aikana. Poista potkista nahka. Sivele potkia
runsaasta glazella ja pane potkat kuumaan 275 asteiseen uuniin grillivastusten alle
noin kymmeneksi minuutiksi. Varo kuitenkin polttamasta potkia karrelle. Sivele
lisää glazea lihan päälle kun se tulee uunista jos sitä vielä on yhtään
tallessa. Anna potkien vetäytyä kymmenisen minuuttia folion alla ennen kuin leikkaat
ne viipaleiksi tai annospaloiksi. Tarjoile potkat perunasoseen ja lämpimän
hapankaalin kera.