1. kesäkuuta 2012

Parsaa HollandaiseKevään herkullista parsaa klassiseen tapaan Hollandaisekastikkeella. Keitettyä parsaa ja sitruunalla maustettu herkullista Hollandaisekastiketta.

Hollandaise on klassinen ranskalainen kastike jota usein käytetään kalan kanssa, mutta se on myös oivallinen kumppani parsalle, sekä valkoiselle että vihreälle parsalle. Hollandaise on läheistä sukua Bearnaisekastikkeelle, kummatkin valmistetaan hyvin samantapaisella tavalla. Kummatkin sisältävät munan keltuaisia sekä voisulaa. Bearnaissekastike maustetaan rakuunalla ja Hollandaisekastike taas sitruunamehulla.

Parsan tyvet katkaistu
Valkoinen parsa kasvatetaan maan alla, jottei siitä tule vihreää. Vihreäparsa taas on samaa pinnan yllä kasvanutta parsaa. Valkoisen parsan nuput eivät saa olla auenneita, tällöin niissä usein on hiekkaan jota ei välttämättä saa poishuuhdeltua. Jos parsa on alkanut vähän nahistua voit raikastaa parsasta panemalla ne kylmään veteen puoleksi tuntia jolloin parsa imee itseensä nestettä. 

Tämä ei tee parsasta uutta ja tuoretta, mutta käyttökelpoista jos se on joksikin päiväksi unohtunut jääkaapin perälle.Parsan tuoreus on helppo varmistaa, tuoreet parsanvarret kitisevät kun niitä hieroo toisiaan vasten. Parsasta tulee kitkerää iän myötä vanhentuessaan, ja siksi usein suositellaan että niiden keitinveteen lisätään sokeria suolan lisäksi. 

Munan keltuaiset
Parsan keittämistä varten on siihen varta vasten suunniteltuja parsakattiloita, mutteivät ne ole välttämättömiä jotta saa valmistettua parsaa. Parsakattilan etu on että parsat keitetään pystysuorassa seisovina, joten nuput saavat vain höyryä osakseen, ja puisemmat ja kovemmat tyvet saavat eniten lämpöä kattilan alaosassa. Parsaa voi keittää ihan yhtä hyvin isossa kattilassa tai jopa uunivuoassa ne keittäen. Parsan keittämisen suhteen sinun kannatta lukea reseptini parsaa Gribichekastikkeella.   

Hollandaisekastikkeessa samoin kuten Bearnaisekastikkeen valmistuksessa suosittelen että käytät suolaamatonta voita, jottei kastikkeestasi tule liian suolaista. Tällä reseptillä saat klassista Hollandaisekastiketta joka riittää hyvin siihen yhteen keitettyyn tai höyrytettyyn parsanippuun neljälle hengelle alkuruoaksi.

Hollandaisekastike:
½ dl valkoviinietikkaa
1½ dl valkoviiniä
2 munan keltuaista
100 g suolaamatonta voita
sitruunamehua
suolaa
valkopippuri

Hollandaisekastike:
Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa. Kuumenna kattila ja lisää valkoviinietikka ja sitten valkoviini. Redusoi nesteet, siis keitä nestettä kasaan kunnes jäljellä on noin puolet. Mittaa kulhon pohjalle noin kaksi teelusikallista valkoviinietikkareduktiota ja kaksi kananmunan keltuaista. Kypsennä keltuaisia sekoittaen kuuman vesikattilan päällä kunnes seos paksunee ja keltuainen on kypsää. Nosta pois vesihauteesta ja lisää sula voi sekoittaen joukkoon. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla oman makusi mukaan.  Tarjoile kastike lämpimänä alkuruokana keitetyn, tai höyrytetyn, valkoisen tai vihreän parsan kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...