Kevään herkullista parsaa klassiseen tapaan Hollandaisekastikkeella.
Keitettyä parsaa ja sitruunalla maustettu herkullista Hollandaisekastiketta.
Hollandaise on klassinen ranskalainen kastike jota usein
käytetään kalan kanssa, mutta se on myös oivallinen kumppani parsalle, sekä
valkoiselle että vihreälle parsalle. Hollandaise on läheistä sukua
Bearnaisekastikkeelle, kummatkin valmistetaan hyvin samantapaisella tavalla.
Kummatkin sisältävät munan keltuaisia sekä voisulaa. Bearnaissekastike maustetaan
rakuunalla ja Hollandaisekastike taas sitruunamehulla.
Parsan tyvet katkaistu |
Valkoinen parsa kasvatetaan maan alla, jottei siitä tule
vihreää. Vihreäparsa taas on samaa pinnan yllä kasvanutta parsaa. Valkoisen
parsan nuput eivät saa olla auenneita, tällöin niissä usein on hiekkaan jota ei
välttämättä saa poishuuhdeltua. Jos parsa on alkanut vähän nahistua voit raikastaa
parsasta panemalla ne kylmään veteen puoleksi tuntia jolloin parsa imee
itseensä nestettä.
Tämä ei tee parsasta uutta ja tuoretta, mutta
käyttökelpoista jos se on joksikin päiväksi unohtunut jääkaapin perälle.Parsan tuoreus on helppo varmistaa, tuoreet parsanvarret kitisevät
kun niitä hieroo toisiaan vasten. Parsasta tulee kitkerää iän myötä
vanhentuessaan, ja siksi usein suositellaan että niiden keitinveteen lisätään
sokeria suolan lisäksi.
Munan keltuaiset |
Parsan keittämistä varten on siihen varta vasten
suunniteltuja parsakattiloita, mutteivät ne ole välttämättömiä jotta saa
valmistettua parsaa. Parsakattilan etu on että parsat keitetään pystysuorassa
seisovina, joten nuput saavat vain höyryä osakseen, ja puisemmat ja kovemmat
tyvet saavat eniten lämpöä kattilan alaosassa. Parsaa voi keittää ihan yhtä
hyvin isossa kattilassa tai jopa uunivuoassa ne keittäen. Parsan keittämisen
suhteen sinun kannatta lukea reseptini parsaa Gribichekastikkeella.
Hollandaisekastikkeessa samoin kuten Bearnaisekastikkeen
valmistuksessa suosittelen että käytät suolaamatonta voita, jottei
kastikkeestasi tule liian suolaista. Tällä reseptillä saat klassista Hollandaisekastiketta
joka riittää hyvin siihen yhteen keitettyyn tai höyrytettyyn parsanippuun neljälle
hengelle alkuruoaksi.
Hollandaisekastike:
½ dl
valkoviinietikkaa
1½ dl valkoviiniä
1½ dl valkoviiniä
2 munan
keltuaista
100 g suolaamatonta
voita
sitruunamehua
suolaa
valkopippuri
suolaa
valkopippuri
Hollandaisekastike:
Sulata voi
miedolla lämmöllä kattilassa. Kuumenna kattila ja lisää valkoviinietikka ja
sitten valkoviini. Redusoi nesteet, siis keitä nestettä kasaan kunnes jäljellä
on noin puolet. Mittaa kulhon pohjalle noin kaksi teelusikallista valkoviinietikkareduktiota
ja kaksi kananmunan keltuaista. Kypsennä keltuaisia sekoittaen kuuman
vesikattilan päällä kunnes seos paksunee ja keltuainen on kypsää. Nosta pois
vesihauteesta ja lisää sula voi sekoittaen joukkoon. Tarkista kastikkeen maku
ja mausta se suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla oman makusi mukaan. Tarjoile kastike lämpimänä alkuruokana keitetyn,
tai höyrytetyn, valkoisen tai vihreän parsan kera.