Grillattua villisikaa, juhannukseksi miedosti meiramilla ja valkoviinillä maustettua
varrastettua villisian lihaa uuden sadon kanadalaisen Coleslawin kanssa. Villisian
marinoidut grillivartaat kanadalaisen kaalisalaatin kera.
Villisian maku on hyvin mieto joten sitä ei kannata peittää
liian monilla tai vahvoilla mausteilla, joten tähän valitsin valkosipulin
lisäksi vain tuoreen meiramin sekä valkoviinin marinadiin. Villisika voi
sisältää trikiinejä, joten se pitää aina kypsentää kokonaan, villisikaa ei
suositella syötävän puoliraakana. Villisika sai maustua yön yli jääkaapissa
mausteissaan, jonka jälkeen sen varrastettiin ja grillattiin hiilloksella. Villisian
voi myös vain maustaa pari tuntia huoneenlämmössä jos sinulla on kiire. Ja jollet mistään saa villisikaa voit käyttää tähän naudan lihaa mielummin kuin porsaanlihaa. Villisika muistuttaa maultaan enemmän nautaa tai mietoa peuraa kuin porsaanlihaa.
Villisikaa meiramimarinadissa |
Tämän
pidempää aikaa en suosittele lihalle jääkapin ulkopuolella, joten anna lihan
aina maustua jääkaapissa kahta tuntia pidempi aika tiivisti muovilla
peitettynä. Muista aina ottaa liha esiin
jääkaapin kylmästä noin tunti ennen sen kypsennystä. Lisukkeena oli uuden sadon
kaalista ja kevätsipulista valmistettua kanadalaista Coleslaw salaattia, sekä
grillattuja kesäkurpitsa ja munakoiso vartaita.
Kanadalainen Coleslaw sisältää
porkkanan, kaalin ja sipuli lisäksi myös fenkolia. Kesäkurpitsa ja munakoiso vartaat
vain siveltiin oliiviöljyllä ennen niiden grillausta jotteivät ne tulleet liian
kuiviksi. Voit myös köyttää tähän jäljelle jäänyttä marinadia, sivele vihannesten pinta marinadilla ennen niiden grillaamista, ei jälkeen. Marinadia ei koskaan saa käyttää raakana sitä lämmittämättä vaan se on aina kypsennettävä ennen sen syöntiä. Tämä ruoka ei sisällä ollenkaan laktoosia, eikä myöskään gluteenia
joten se sopii sekä keliaakikoille että laktoosille herkille henkilöille. Coleslaw sisältää kananmunaa majoneesin muodossa.
Suosin vartaita joissa raaka-aineet ovat eriteltyjä ottaen
huomioon niiden kypsymisajan jottei liha jää raa’aksi kun vihannekset ovat jo
karrelle palaneet saman tikun nokassa. Vartaat eivät ole yhtä näyttäviä kuin ne
joissa kaikki raaka-aineet ovat pujotettuna kauniisti samassa vartaassa, mutta minun
tavallani tulos on taattu, kaikki ruoka on joka kerralla takuuvarmasti
kypsytetty oikeaan pisteeseen, pieni kikka jonka opin isältäni ja vuosien
mittaan olen todennut hyväksi.
Villisikaa ja vihanneksia tikuissa |
Tosiaan, olin suunnitellut grillata
lihavartaita, mutta bambusta valmistetut vartaat olivatkin jossain kohtaan
loppuneet joten jouduin turvautumaan cocktailtikkuihin. Tämä ei lopulta
ollutkaan mitään huono asia, vaan se helpotti paljon ruoan valmistusta, vaikka
se oli hieman turhauttavaa pujotella lihaa ja vihanneksia lyhyihin tikkuihin.
Tällä tavalla saat myös tarjoiltua pieniä lihavartaita suupalankokoisina
tapaksina esimerkiksi cocktailkutsuilla.
Hiiligrilliä saat vartaistavieläkin herkullisemman maun, muista vain ettei grillille lisätä mitään ennen
kuin tuli on sammunut ja olet saanut hohtavan hiilloksen.
Tämän aikaan saamiseen kestää noin puolisen tuntia, vähän riippuen siitä miten
harjaantunut tulen sytyttäjä olet. Jos olet kiinnostunut omistamaan oman
villisian, kannattaa sinun ottaa yhteyttä Karhen villisikafarmiin joka toimii
Ylöjärven Viljakkalassa. Tällä reseptillä saat ruokaa sille tavanomaiselle
neljän hengen perheelle kun tarjoilet, pikku napostelu vartaina tai tapaksina
tästä riittää isommallekin joukolle ruokailijoita, varsinkin jos käytät
cocktailtikkuja bambuvartaiden sijaan.
Villisianvartaat meiramilla
400 g villisikaa
1 valkosipulinkynsi
1 dl valkoviiniä
10 oksaa tuoretta meiramia
1 dl oliiviöljyä
½ tl mustapippuria
2 munakoisoa
2 kesäkurpitsaa
500 g uutta kaalia
2 kevätsipulia
2 porkkanaa
1 fenkoli
1-2 dl majoneesia
Huuhtele meirami ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä.
Riivi meirami pienemmiksi paloiksi kulhoon. Kuori valkosipuli ja murskaa se.
Kaada meiramin päälle viini ja öljy ja lisää valkosipuli ja pippuria. Sekoita
kunnolla. Leikkaa liha samankokoisiksi parin sentin kuutioiksi ja lisää liha
marinadiin. Anna lihan maustua pari tuntia huoneenlämmössä tai yön yli
tiiviisti muoviin peitettynä jääkaapissa. Valmista Coleslaw ohjeen mukaan mutta
käytä tavallisen kaalin sijaan uutta kaalia sekä kevätsipulia ja
mukulafenkolia. Raasta tai leikkaa sipuli, kaali ja fenkoli ohuen ohuiksi
suikaleiksi, raasta myös porkkanat sekä valmista itse majoneesi. Pane Coleslaw
tarjoilukulhoon tiivisti muovilla peitettynä jääkaappiin tekeytymään ja
jäähtymään ennen tarjoilua. Liota grillivartaat kylmässä vedessä vähintään
puolituntia. Ota liha ulos jääkaapista temperoitumaan tunti ennen sen
kypsennystä. Pese kesäkurpitsat ja munakoiso ja anna niiden kuivua kokonaan. Leikkaa
vihannekset parin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kuutio viipaleet. Pujottele
lihapalat tikkuihin ja mausta ne kevyesti suolalla. Pujottele myös vihannekset
omiin vartaisiinsa ja sivele ne kevyesti oliiviöljyllä. Grillaa vartaat
kuumalla hiilloksella, aika vähän lämmöstä riippuen, mutta kunnes sekä liha
että vihannekset ovat saaneet kauniit grilliraidat sekä vähän paahtunutta
pintaa. Käännä vartaita grillauksen aikana jotteivät ne pala karrelle yhdeltä
puolelta. Mausta grillatut vihannekset vasta grillauksen jälkeen suolalla ja
mustalla pippurilla oman makusi mukaan. Tarjoile vartaat heti grillistä
lämpiminä kanadalaisen Coleslawin kera.