Mureaa palvattua porsaankylkeä ja kirpeää hapankaalia
valkoviinissä lempeästi valkoviinissä haudutettuna ja pastan kanssa
tarjoiltuna. Palvikinkkuhapankaalipastaa.
Sateisella ja hieman kolealla kesäsäällä tulee valmistettua
aivan eri ruokaa kuin lämpimällä säällä jolloin haluaa kylmää, en tosiaan vielä
ole sortunut lämpimiin keittoihin, mutta jos tämä kolea pilvinen ja kostea sää
uhkaa vielä jatkua uhkaa kaikki tämän kesän reseptini päätyä keitoiksi.
Savukylkeä ja sipulia pannulla |
Choucroute on hapankaali ranskakaksi, ja sillä nimellä myös
on ruoka, choucroute garni, siis koristeltu hapankaali, Elsassin (Alsace
ranskakasi Elsass saksaksi) maakunnasta ranskan ja saksan rajoilta ja josta
tämän ruoan inspiraation juontaa. Toinen hyvä syy niksi juuri tätä ruokaa tuli
tehtyä on se että jääkaapissa oli yksi pala ylikypsää savukylkeä josta uhkasi
jo päivämäärä loppua, sekä avattu hapankaalipurkki joka oli syötävä ennen kuin
se taas pilaantuu.
Choucroute vaatii pienen tilkan viiniä jotta siitä tulisi
hyvää, joten tähän ruokaa voit hyvin kaataa sen kuivan valkoviinipullon lopun
joka on jäänyt yli etkä tiedä mitä sille tehdä. Lorauta vaan se sekaan ja anna
kiehua kinkun kanssa melkein kuivaksi ennen kuin lisäät hapankaalin. Viini
puutteessa voit käyttää tilkan vettä ja lisätä teelusikallisen tai pari
valkoviinietikkaa. Älä kuitenkaan liioittele sen etikan kanssa koska ruoassa on
myös hapankaalia.
Tämä ruoka on hyvin suoraoikoinen, sipulit ja liha paloina
pannulle, pasta keitetään kypsäksi, hapankaali lisätään pannulle lämpiämään ja
kaikki yhdistetään ihanaksi lämpimän höyryäväksi kokonaisuudeksi jota on ilo
syödä kun sade uhkaa harmaissa pilvissä.
Hapankaali pannulla lämpiämässä |
Hapankaali on viimevuotista itse kotona hapatettua hapankaalia, jota voi titsekin valmistaa tänä vuonna. Hapankaali kannattaa vaan viimeistään tässä kohtaa vuotta saada ruokakomerosta tai kylmäkellarista
pois sen uuden tänä vuonna valmistetun hapankaalin tieltä. Hapankaalin kanssa sopii
erittäin hyvin savustettu porsaanliha, ja Choucroutessa usein onkin juuri savustettuapekonia tms. joten suosittelen että käytät tähän mielellään savustettua tai
palvattua kylkeä, ja sen ei välttämättä tarvitse olla ylikypsää jollet siitä
pidä.
Vuoden ajasta riippuen käytin tässä tuoretta kevätsipulia, jonka talvisin
korvaan sillä tavallisella keltaisella sipulilla. Paistamiseen voit käyttää
oliiviöljyä, siitä ruoka saa kivan kirpeän lisän hapankaalille. Niin siitä
hapankaalista, hapankaalia ei koskaan saa lämmittää liikaa. Hapankaali sisältää
mm paljon C-vitamiinia ja se häviää liian lämmityksestä johtuen, joten lämmitä
aina hapankaali lempeästi miedolla lämmöllä, älä koskaan keitä sitä. Hapankaalista
kannattaa valuttaa liiat nesteet pois ennen sen lisäämistä, muuten ruoasta
tulee liian hapanta, jollet sitten pidä oikein happamasta ruoasta.
Tässä pastaruoassa ei ole ollenkaan juustoa, koska se ei
mielestäni sovi tähän hapankaalin kanssa joten tämä ruoka ei sisällä laktoosia
jollet käytä voita paistamiseen öljyn sijasta, gluteenia ja kananmunaa se taas
sisältää riippuen siitä mitä pastaa valitset tarjoilla tässä ruoassa.Tässä käytin penneä koska en jaksanut taas ottaa pasta
konetta esiin, olin edellisenä päivänä juuri valmistanut pastaa koneella ja
mielestäni tagliatelli sopisi tähän paremmin ohuemman ja pehmeämmän
koostumuksensa takia.
Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta. Tällä reseptillä saat tavalliseen tapaan hyvää ja maittavaa arkiruokaa neljän hengen perheelle.
Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta. Tällä reseptillä saat tavalliseen tapaan hyvää ja maittavaa arkiruokaa neljän hengen perheelle.
Pasta choucroute
300 g pastaa
200 g hapankaalia
1 valkosipulinkynsi
10 basilika lehteä
250 g savustettua siankylkeä tai savupekonia
2 kevätsipulia
1 laakerinlehti
½ dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
musta pippuria
tuoretta basilikaa viimeistelyyn
Huuhtele sipulit ja anna niiden kuivahtaa. Keitä ylös vesi
pastalle, suolaa se kunnolla kunnes vesi maistuu merivedelle ja lisää pasta
kiehuvaan veteen, keitä pastaa pakkauksen ohjeitten mukaan noin 8-12 minuuttia.
Paloittele savukylki reilun sentin, parin sentin tasakokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa
sipulit noin sentin viipaleiksi, käytä myös vihreät varret. Lisää kylki sipulin
kanssa pannulle ja anna niiden saada vähän ruskistunutta väriä reunoihin
keksilämmöllä. Lisää pannulle myös mukaan
paistumaan valkoispulinkynsi kuorinen, se poistetaan ennen syöntiä kun se on
luovuttanut ruoalle makunsa. Lisää pannulle loraus viiniä ja anna sen kiehua
melkein kuiviin. Valuta hapankaalista liika neste lävikössä. Pane paistinpannun
alta levyn lämpö pois päältä, mutta jätä pannu levylle. Lisää hapankaali
pannulle lämpiämään ja sekoittele sitä aika ajoin. Valuta pastasta keitinvesi
lävikössä. Nouki ylös sekä valkosipulinkynsi
että laakerinlehti. Ne ovat nyt tehneet tehtävänsä. Lisää joko pasta
paistinpannulle tai liha kattilaan ja sekoita. Mausta suolalla ja vasta
rouhitulla musta pippurilla oman makusi mukaan. Annostele lämpimille lautasille
ja viimeistele tuoreella basilikasilpulla. Tarjoile ruoka oitis lämpimänä.