Suloisen suolaista silliä aromaattisen hapanjuuresta leivotun
leivän päällä, mikä ihana kesäherkku, suolainen suupala kesän kahvihetkiin.
Sillit leivällä pitkittäin |
Ennen vanhaan vierailtiin ja kyläiltiin enemmän kuin
ihmisillä nykyään on tapana, ja meille saapui usein yllätysvieraita ja tällöin
on hyvä olla joitain asioita kotona. Esimerkiksi reseptissäni voitaikinaa
vierasvaraksi pakkaseen on hyvä esimerkki tästä jolla helposti valmistat
kaalipiirakka sekä mustikkaviinereitä. Suolaista tarjottavaa on hyvä olla sen
makean pullan tai leivonnaisen ohessa, ja voileivät ovat tämän lisäksi helppotekoisia ja
niistä saa pienellä vaivalla myös hyvin näyttäviä, ja mikä olisi juhannuksen jälkeisenä
sunnuntaina sen sopivampaa kuin sillivoileivät.
karppaajan suolaiset sillipalat |
Meillä kotona näille kaikille voileiville oli aikoinaan tarkoin määritelty
mitä millekin ja minkäkin kanssa tarjoiltiin, ja sillin kanssa oli aina oltava
kovaksi keitettyä kanamunaa joka tarjoiltiin rukiisten hapanleivän
päällä. Ja juuri rukiinen aidosta taikinajuuresta leivottu leipä sopii hyvin
seuralaiseksi kahville, oli sää sitten viileä ja sateinen tai
auringonpaisteinen.
Sillinä sillileipiin voit joko käyttää kotona tehtyä omaa
lasimestarinsilliä tai sinappisilliä mutta niiden puutteessa tavallinen kaupasta ostettu matjessillikin käy. Jos sinulla on sitä
silliä fileinä voit itse päättää haluatko leikata sillin vinottain fileestä
poikittain tai enemmän pitkiä ja ohuita sillin suikaleita. Myös Pitkäpippuri ja korianterisilakat sopivat mainiosti suolaiseksi suupalaksi voileivän päälle. Karppaajalle sopivan
version saat sillileivästä kun tarjoilet samat leivänpäälliset joko ison kesäkurpitsaviipaleen
tai salaatinlehdellä. Karppaus onkin asia johon aion myöhemmin ja paremmalla ajalla
paneutua hieman enemmän. Tällä reseptillä saat nopeasti valmistettua
herkulliset sillileivät neljälle.
Sillileivät
4 viipaletta hapanleipää
voilevitettä tai voita
salaatinlehtiä
viimeistelyyn:
tuoretta tilliä
Keitä munat koviksi 10 minuuttia, kaada vesi pois ja anna
niiden höyryyntyä kuiviksi kattilassa. Kaada munien päälle kylmää vettä ja anna
niiden jäähtyä kokonaan. Huuhtele sekä tilli että salaatinlehdet huolellisesti
ja anna niiden kuivahtaa. Voitele leipäviipaleet kevyesti voilla ja levitä leivän
päälle salaatinlehtiä pohjaksi. Viipaloi silli reilun puolen sentin leveiksi
viipaleiksi. Viipaloi myös munat puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä salaatinlehtien
päälle munasiivut ja silliä päälle. Viimeistele sillileivät leikkaamalla
tuoretta tilliä päälle. Tarjoile sillileivät heti tai peitä ne tiiviisti muovilla,
ne säilyvät jonkun tunnin jääkaapin viileässä.