Tuoreella mintulla ja vadelmalla maustettua jääteetä, minttuista
vadelmajääteetä jossa ripaus vaniljaa seassa. Ihanan raikasta ja virkistävää
jääkylmää juotavaa kesän aurinkoisille hellepäiville.
Kesähelteillä tulee juotua paljon, nesteitä on korvattava
hikoillessa ja veden juominen alkaa jossain kohtaan taas olla tylsää joten meillä
juodaan kesäisin varsin paljon jääteetä muodossa tai toisessa janonsammuttajana.
Itse suosin jääteetä hyvin vähällä makeutuksella, tuskin lisää siihen ollenkaan
sokeria tai hunajaa. Jäätee on hyväksi huomattu tapa uusiokäyttää teetä, kunhan
se vain ei ole saanut seistä liian kauan teelehtien kanssa. Teen voi tietenkin
myös valmistaa jääteetä varten, jolloin sen pitää jäähtyä. Tämän nopeuttamista
voi edes auttaa lisäämällä teehen jääpaloja, kunhan vain ottaa huomioon että
astia jossa tee on kestää nopeita lämpötilan vaihteluja, ja että tee myös
laimenee jäiden sulaessa, joten teen on oltava tämä huomioon ottaen vahvempaa
kuin tavallinen jäätee.
Tämän kesän suosikiksi on meillä jo noussut uusi tulokas, uusi
variaation vanhasta teemasta, tuoreilla yrteillä maustettua teetä, jossa tällä
kertaa minttua, vaniljaa sekä vadelmaa teen seassa. Vaikka kesä toistaiseksi on
vielä nuori ja kukkeimmillaan, keksin varmasti lisää uusia juomia kesän mittaan,
jollei kesä sattuisi olemaan hyvin kolea, tällöin on vaara saada aikaiseksi liian
monta lämmittävää keittoreseptiä. Voit myös kokeilla reseptejäni inkiväärijäätee,
minttujäätee sekä aprikoosi jäätee viilentämään kesän helteitä jollet mieluummin
kokeile reseptiäni vanhan ajan sitruunalimonadi joka on takuuvarma suosikki
raikkaan sitruunaisen juoman ystäville.
Minttuista vadelmajäteetä lasissa |
Tätä teetä voi tietenkin myös juoda lämpimänä, mutta se on mielestäni
parempaa kylmänä runsaiden jäiden kanssa huuruisesta kylmästä lasista nautittuna auringon poltteelta suojassa varjossa.
Vadelma sopii hyvin yhteen mintun kanssa, mutta kummatkin
sopivat myös vaniljan kanssa yhteen joten käytin tähän vaniljalla maustettua
mustaa teetä.
Vadelmat ovat pakastimesta suoraan jäisiä, mutta tähän voit
myös käyttää tuoreita vadelmia, vaikka ne menevät nopeasti rikki eivätkä ole
kauaa edustavan näköisiä. Teetä voi tarjoilla raikastavan boolina sekö
aikuisille että lapsille, ja aikuisille tarkoitettuun versioon olen sitä
terästänyt sekä vodkalla että Bourbon viskillä.
Riippumatta valmistatko ison kannullisen, vai rakennatko
jääteen yhden lasillisen verran tai ison boolimaljan vadelmajääteetä, on jääteen valmistusmenetelmä
kuitenkin sama.Tee valmistetaan samoin kuten reseptissäni
marokkolainen minttutee, mutta tähän käytetään vaniljalla maustettua teetä marokkolaiseen minttuteen black gun
poowder teen sijaan, ja jollet löydä vaniljateetä voit lisätä sekaan puolikkaan
vaniljatangon teen ja mintun sekaan teen hautuessa. Tähän voit hyvin hyödyntää vaniljatangon
josta jo on raaputettu siemenet johonkin toiseen ruokaan, tai kokonaisesta
leikattua puolikasta siemenineen, myös vaniljauute käy jos sinulla sitä sattuu
olemaan.
Tuore pesty minttu revitään pieniksi paloiksi, päälle
kiehuvaa vettä ja annetaan hautua kymmenisen minuuttia. Mintusta puheen ollen,
tähän käy sekä viherminttu että piparminttu, riippuen siitä kummasta itse
paremmin pidät, piparmintulla on voimakkaampi maku joten se voi peittää alleen
vadelman ja vanilja hienostuneet maut jos sen kanssa liioittelee. Tee siivilöidään hautumisen jälkeen ja annetaan jäähtyä
kokonaan. Teen sekaan lisätään vadelmamehua ja siihen voi lisätä oman maun mukaan
makeutusainetta, kuten hunajaa tai ruokosokeria jollet mieluummin käytä Stevian
lehtiä jos himoaa oikein makeaa jääteetä.
Tee säilyy pari päivää jääkaapin kylmässä säilytettynä ennen
mehun lisäämistä, ja teetä kannattaakin sekoittaa vasta kun on tarkoitus juoda
sitä. Tällä saat ison kannullisen tai boolimaljan täyteen ihanaa raikasta vienosti
mintulle maistuvaa vadelmajääteetä. Aikuisille voit lisätä vodkaa oikeassa
suhteessa kun tarkistat se maun ja lisäät sitten vodkaa kunnes se juuri ja
juuri maistuu teen seasta.
Minttuinen vadelmajäätee
3 rkl vaniljateetä
7 dl vettä
½ nippu tuoretta minttua
½-2 dl vadelmamehua
1-2 rkl hunajaa tai ruokosokeria
viimeistelyyn:
pakastettuja vadelmia
tuoretta minttua
jääpaloja
Huuhtele minttu kunnolla ja anna sen kuivahtaa puhtaalla
keittiöpyyhkeellä. Mittaa vesi kattilaan tai kannuun ja keitä vettä kunnes teeveden
poriseminen hiljenee ja se alkaa laulaa. Kaada vesi kannuun teelehtien ja
mintun päälle ja anna hautua noin kymmenisen minuuttia. Siivilöi teestä lehdet
ja lisää valitsemasi makeutusaine ja anna sen jäähtyä kokonaan. Kaada kannuun
jäätä ja lisää vadelmamehu sekä kylmä tee sekaan ja sekoita. Ripottele sekaan
jäisiä vadelmia sinne tänne, ja viimeistele juoma pienillä mintunlehdyköillä.