Hillottua vihreää parsaa, herkullista lisuketta lihalle. Parsaa
neilikalla, kubebpippurilla, kanelilla ja Muscovadosokerilla maustettuun etikkaliemeen
säilöttynä. Tuoretta parsaa talteen vähän erikoisemmalla tavalla, hilloamalla se parsa.
Parsat lasipurkissa |
Parsakausi on vielä toistaiseksi parhaimmillaan nyt ennen juhannusta, joten sitä parsaa kannatta nyt
hyödyntää ja panna talteen joko talven varalle, tai myöhemmin kesällä käyttöä
varten vaikkapa hilloamalla sitä. Nämä hillotut vihreä parsa on tosi hyvä
vaihtoehto, varsinkin jos pitää hapanimelistä vihanneksista ja lisukkeista tämä
on ehdoton ykkönen pateen tai terriinin kanssa mutta se on myös aivan mahtavaa
lisuketta riistalle, mutta sellaisenaan retkieväänä voileipien väliin tai salaatteihin.
Tällä tavalla parsaa saa säilöttyä ja sitä on koko vuoden
tarjolla, jos vain saa valmistettua sitä tarpeeksi paljon, paljon parempi
vaihtoehto suolaliemeen säilötyille laimeille valkoisille parsoille. Parsat leikataan sopivan pitkiksi sopimaan seisomaan
lasipurkkeihin, jolloin tyviä jää jäljelle. Tyvestä voit keittää
vihanneslientä, mutta voit myös keittää ne ja pakastaa myöhemmin vaikkapa
talvella valmistettua parsakeittoa varten. Jos valitset keität lientä parsan tyvistä, kannattaa sinun lukea tekstini kalaliemi jossa olen syventynyt leimen keiton saloihin, mutta myös tekstini maissia ja papuja talteen talven varalle jossa kirjoitin hieman enemmän itse vihannesliemen keittämisestä. parsojen mausteliemi maustettiin Kubebpippurilla, kanelilla ja neilikalla jotka siivilöitiin liemestä pois ennen se kaadettiin parsojen päälle. Kubebpippurista voit lukea lisää reseptistäni pippuripihvi ja Kubebpippurin puutteessa voit
korvata sen maustepippurilla jossa on vähän samantyyppinen vivahde varsinkin
neilikan kanssa yhdistettynä.
Lasipurkkien keittäminen |
Parsan käsittelyn suhteen viittaan reseptiini Parsaa Gribichekastikkeella.
Muista vain puhdistaa lasipurkit huolellisesti. Se
kannattaa aina jotta säilyvyys on taattu. Parsapurkit kuitenkin umpioidaan kun
parsat on sijoitettu lasipurkkeihin joten ne säilyvät erityisen hyvin, jopa
vuoden avaamattomina huoneenlämmössä ja auringonvalolta suojattuna. Avattu
parsapurkki pitää säilyttää jääkaapissa tavalliseen tapaan, ja se kannattaa
syödä viikon sisällä. Tällä reseptillä saat noin kaksi isoa lasipurnukkaan hillottua
parsaa lihalle lisukkeeksi.
Hillottua parsaa
5 dl omenaviinietikkaa
2 rkl Muscovadosokeria
1 dl sokeria
1 rkl kubebpippuria
6 neilikkaa
1 kanelitanko
1 kg parsaa
Lämmitä uunin 250 asteeseen ja sterilisoi huolellisesti
puhdistetut lasipurkit uunissa. Pane parsanvarret likoamaan kylmän veteen puoleksi
tunniksi, huuhtele ne hyvin ja anna niiden kuivahtaa. Leikkaa kaikki parsat lasipurkkeihin sopivan pitkiksi,
parsan nupun pitää yltää korkeintaan kolme senttiä lasipurkin reunaan. Pane
kattilaan 5 dl vettä ja sokeria. Lisää myös mausteet ja hauduta maustelientä 15
minuuttia. Kiehuta parsat toisessa kattilassa, anna kiehua kolme minuuttia.
Valuta parsasta lävikössä mutta säästä keitinliemi. Kaada keitinliemi
mausteliemeen kattilaan ja jatka keittämistä. Pane parsat lasipurkkeihin ja
kaada kuuma mausteliemi siivilän läpi parsojen päälle. Täytä lasipukit liemellä
kunnes parsanuput peittyvät kokonaan mausteliemen pinnan alle. Sulje lasipurkit
tiiviisti kansilla. Umpioi parsapurkit keittämällä niitä kymmenen minuuttia
kiehuvassa vedessä. Anna jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät ne viileään
säilöön.