Grillissä paahdettua kesäkurpitsaa lisukkeeksi vegaaneillekin
sopivaa syötävää näin vegaanina keskiviikkona. Sherryviinietikalla maustettuja grillattuja kesäkurpitsaviipaleita,
ihana lisuke niin haaleana kuin kylmänäkin.
Tämä on hyvä vaihtoehto jos sinulla on kesäkurpitsaa ja se
uhkaa pilaantua ennen kuin ehdit sen syödä. Lisuketta voi syödä suoraan
lämpiminä mutta se maistuu oikeastaan vieläkin paremmalle, kun se on saanut yön
yli jääkaapissa maustua, ja se tarjoillaan kylmänä.
Kuuma kesäkurpitsa maustumassa |
Tätä lisuketta kannattaa valmistaa hieman etukäteen ja
grillata se valmiiksi aikaisemmin aamulla tai sisällä keittiössä parilalla. Samalla
tavalla voit parilalla talvella valmistaa tätä lisukkeeksi. Suosittelen kuitenkin jollet ole harjaantunut
grillimestari ja näppärä sormistasi että paahdata kesäkurpitsan tätä varten
parilalla jossa se valmistuu hieman hitaammin kuin grillissä tulikuumalla hiilloksella.
Kesäkurpitsan juju on se että ne viipaloidaan hyvin ohuiksi
jonka jälkeen se sitä paahdetaan ja siirretään heti kuumina maustumaan. Käytät vain niin vähän öljyä kuin mahdollista,
kesäkurpitsan pinnalla on vain tarkoitus olla kevyesti öljyyn ja viinietikkaan kääriytyneenä.
Kastike ei ole mikään salaattikastike, vaan se on tässä tapauksessa mauste, ja
sen kanssa ei kannata liioitella ja kesäkurpitsan ei ole tarkoitus uida
oliiviöljyssä, tai hukkua siihen.
Kesäkurpitsa parilalla |
Kesäkurpitsan on ulkonäkönsä lisäksi tarkoitus saada hieman
ruskeaa pintaa, jolloin kesäkurpitsa karamellisoituu ja sen omat luontaiset
sokerit tulevat oikeuksiinsa. Tämän jälkeen kesäkurpitsaviipaleet pannaan
kulhoon jossa ovat mausteet, ja on erittäin tärkeää että juuri grillatut ja
kuumat viipaleet saadaan heti kastikkeeseen, ja maustumaan jotteivät ne turhaan
kuivu jolloin niiden maku muuttuu, eikä tulos ole sama. Kastikkeessa on
salaisena ainesosana sherryviinietikkaa jaosta lisuke saa hienostuneen makunsa
ja kesäkurpitsasta tulee tällä tavalla herkullista, mutta myös ihanan pehmeää
ja se sopii moneen paikkaa lisukkeeksi. Totesimme juuri taannoin juhannuksena
miten n hyvin se sopii ei vain graavilohen mutta myös muiden seisovan pöydän
pikkuherkkujen kanssa.
Kesäkurpitsaviipaleet |
Ja parasta kaikessa on se että tämä sopii laktoosille
herkille, kasvissyöjille sekä keliaakikoille. Se ei sisällä ollenkaan mitään
maitotuotteita, eikä viljaa missään muodossa ja sopii vegaaneillekin. Ohuiden viipaleiden grillaaminen voi olla hieman hankalaa
tottumattomalle, mutta lupaan että tämä ruoka on vaivansa arvoinen, jos satut
pitämään kesäkurpitsasta. Tätä grillattua kesäkurpitsaa voit huoletta ottaa
mukaan evääksi piknikille, se kestää lämmön hyvin se sisältää vain oliiviöljyä
sekä mausteita. Sitä ei kuitenkaan kannatta säilyttää suoraan auringonvalossa. Tällä
reseptillä saat lisukkeen noin neljästä kuudelle ruokailijalle.
Grillattu kesäkurpitsalisuke
2 kesäkurpitsaa
loraus oliiviöljyä
tilkka sherryetikkaa
mustaa pippuria
suolaa
Huuhtele kesäkurpitsat ja anna niiden kuivahtaa. Viipaloi ne
ohuen ohuiksi siivuiksi, melkein läpinäkyviksi. Grillaa kesäkurpitsaviipaleet
kummalla hiilloksella pari, kolme minuuttia, kunnes ne ovat saanet hienot paahtuneet
raidat grilliritilästä. Käännä ympäri ja tee sama toiselle puolelle. Jolleivät
viipaleesi ole hyvin ohuita, voit grillata ne uudestaan kummaltakin puolelta,
jolloin sinulla myös on mahdollisuus saada ristikkokuvio niiden pintaan. Siirrä
kuumat viipaleet suoraan kastikkeeseen maustumaan, Käännä niitä ja varmista
että uudet, kuumat viipaleet ovat kastikkeessa. Mausta suolalla ja vasta rouhitulla
mustalla pippurilla vasta kun kesäkurpitsa on hieman jäähtynyt. Sekoita
kunnolla ja tarkista kesäkurpitsan maku, lisää mausteita jos niille mielestäsi
on tarve. Tarjoile kesäkurpitsa lisukkeena joko haaleana, tai kylmänä. Se
säilyy pari päivää jääkaapissa tiivisti muovikelmulla peitettynä.