27. kesäkuuta 2012

Grillattu kesäkurpitsalisukeGrillissä paahdettua kesäkurpitsaa lisukkeeksi vegaaneillekin sopivaa syötävää näin vegaanina keskiviikkona.  Sherryviinietikalla maustettuja grillattuja kesäkurpitsaviipaleita, ihana lisuke niin haaleana kuin kylmänäkin.

Tämä on hyvä vaihtoehto jos sinulla on kesäkurpitsaa ja se uhkaa pilaantua ennen kuin ehdit sen syödä. Lisuketta voi syödä suoraan lämpiminä mutta se maistuu oikeastaan vieläkin paremmalle, kun se on saanut yön yli jääkaapissa maustua, ja se tarjoillaan kylmänä.

Kuuma kesäkurpitsa maustumassa
Tätä lisuketta kannattaa valmistaa hieman etukäteen ja grillata se valmiiksi aikaisemmin aamulla tai sisällä keittiössä parilalla. Samalla tavalla voit parilalla talvella valmistaa tätä lisukkeeksi.  Suosittelen kuitenkin jollet ole harjaantunut grillimestari ja näppärä sormistasi että paahdata kesäkurpitsan tätä varten parilalla jossa se valmistuu hieman hitaammin kuin grillissä tulikuumalla hiilloksella.

Kesäkurpitsan juju on se että ne viipaloidaan hyvin ohuiksi jonka jälkeen se sitä paahdetaan ja siirretään heti kuumina maustumaan.  Käytät vain niin vähän öljyä kuin mahdollista, kesäkurpitsan pinnalla on vain tarkoitus olla kevyesti öljyyn ja viinietikkaan kääriytyneenä. Kastike ei ole mikään salaattikastike, vaan se on tässä tapauksessa mauste, ja sen kanssa ei kannata liioitella ja kesäkurpitsan ei ole tarkoitus uida oliiviöljyssä, tai hukkua siihen.

Kesäkurpitsa parilalla
Kesäkurpitsan on ulkonäkönsä lisäksi tarkoitus saada hieman ruskeaa pintaa, jolloin kesäkurpitsa karamellisoituu ja sen omat luontaiset sokerit tulevat oikeuksiinsa. Tämän jälkeen kesäkurpitsaviipaleet pannaan kulhoon jossa ovat mausteet, ja on erittäin tärkeää että juuri grillatut ja kuumat viipaleet saadaan heti kastikkeeseen, ja maustumaan jotteivät ne turhaan kuivu jolloin niiden maku muuttuu, eikä tulos ole sama. Kastikkeessa on salaisena ainesosana sherryviinietikkaa jaosta lisuke saa hienostuneen makunsa ja kesäkurpitsasta tulee tällä tavalla herkullista, mutta myös ihanan pehmeää ja se sopii moneen paikkaa lisukkeeksi. Totesimme juuri taannoin juhannuksena miten n hyvin se sopii ei vain graavilohen mutta myös muiden seisovan pöydän pikkuherkkujen kanssa.

Kesäkurpitsaviipaleet
Ja parasta kaikessa on se että tämä sopii laktoosille herkille, kasvissyöjille sekä keliaakikoille. Se ei sisällä ollenkaan mitään maitotuotteita, eikä viljaa missään muodossa ja sopii vegaaneillekin. Ohuiden viipaleiden grillaaminen voi olla hieman hankalaa tottumattomalle, mutta lupaan että tämä ruoka on vaivansa arvoinen, jos satut pitämään kesäkurpitsasta. Tätä grillattua kesäkurpitsaa voit huoletta ottaa mukaan evääksi piknikille, se kestää lämmön hyvin se sisältää vain oliiviöljyä sekä mausteita. Sitä ei kuitenkaan kannatta säilyttää suoraan auringonvalossa. Tällä reseptillä saat lisukkeen noin neljästä kuudelle ruokailijalle.

Grillattu kesäkurpitsalisuke
2 kesäkurpitsaa
loraus oliiviöljyä
tilkka sherryetikkaa
mustaa pippuria
suolaa

Huuhtele kesäkurpitsat ja anna niiden kuivahtaa. Viipaloi ne ohuen ohuiksi siivuiksi, melkein läpinäkyviksi. Grillaa kesäkurpitsaviipaleet kummalla hiilloksella pari, kolme minuuttia, kunnes ne ovat saanet hienot paahtuneet raidat grilliritilästä. Käännä ympäri ja tee sama toiselle puolelle. Jolleivät viipaleesi ole hyvin ohuita, voit grillata ne uudestaan kummaltakin puolelta, jolloin sinulla myös on mahdollisuus saada ristikkokuvio niiden pintaan. Siirrä kuumat viipaleet suoraan kastikkeeseen maustumaan, Käännä niitä ja varmista että uudet, kuumat viipaleet ovat kastikkeessa. Mausta suolalla ja vasta rouhitulla mustalla pippurilla vasta kun kesäkurpitsa on hieman jäähtynyt. Sekoita kunnolla ja tarkista kesäkurpitsan maku, lisää mausteita jos niille mielestäsi on tarve. Tarjoile kesäkurpitsa lisukkeena joko haaleana, tai kylmänä. Se säilyy pari päivää jääkaapissa tiivisti muovikelmulla peitettynä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...