Kävin jo viime
vuonna marjastamassa Yrjölän marjatilalla Hämeenkyrön Mahnalassa ja tässä
keväällä sain tilan emännän, Tiinan, opastuksella mahdollisuuden tutustua vähän
enemmän tilaan.
Yrjölän
marjatilalle rakennettiin talven aikana uutta, tai oikeastaan uudistettiin
vanhasta lisäämällä siihen uutta. Tilan vanhaan punaiseen uudistettuun latoon
kootaan tänä vuonna kaikki tilan myyntitoiminta.
Hallapiste mansikankukassa |
Yrjölän
marjatilan vastuu siirtyi reilut kymmenen vuotta sitten nuoremmalla sukupolvella
ja nykyinen nuori isäntäpari tapasivat toisensa jo opiskeluaikoina kumpikin
opiskellessaan agronomiksi. Tommi isäntä
on erikoistunut puutarhakasvien viljelyyn kun taas Tiina emäntä on syventynyt
kotieläinten kasvattamiseen. Yrjölän eläkkeelle siirtynyt vanha isäntäpari
asuvat vielä tilalla ja ovat aktiivisesti edelleen mukana tilan jokapäiväisessä
toiminnassa.
Talven
rakennustöiden lisäksi nyt keväällä on Yrjölässä ollut kiireistä aikaa,
varsinkin haastavien sääolosuhteiden takia. Kävellessämme Tiinan kanssa mansikkamaan
läpi mäkeä alas sain kuulla että marjatilalla tänä keväänä on istutettu
mansikkaa, ja että tilalla kasvaa tätä nykyä noin puolisen miljoonaa seitsemään
eri lajiketta mansikantainta jotta satokausi olisi pitkä. Mansikka on hallalle
hyvin herkkä ja niiden suojaavia peittoja on pitänyt öiksi levittää suojaamaan
mansikan kukkia hallalta, kun taas aamulla samat peitteet on vuorostaan
nostettava ne sivuun jotteivät mansikan taimet vuorostaan homehdu.
Pensasmustikka |
Mansikan satokausi
alkaa yleensä kesäkuussa, varhaimmillaan jo kesäkuun puolessa välissä ja se
kestää pisimmillään heinä-elokuun vaihteeseen. Tänä vuonna marjatilalla on uutuutena
ns. frigomansikantaimia joilla vielä entisestään pidennetään mansikan sesonkia.
Frigotaimet ovat hollantilainen tapa viljellä mansikkaa jossa mansikantaimi
pakastetaan jotta sille saadaan myöhästelty kukinta ja satokausi.
Mansikkamaasta jatkoimme
Tiinan kanssa reittiä marjapensaiden lomaan jossa ihmettelin muun muassa
pensasmustikoiden kukintaa, Saskatooneja ja vadelmia. Saskatoon on Pohjois-Amerikasta
tuotu marjapensas jota usein suomessa käytetään pensasaidoissa, toiselta
nimeltään marjatuomipihlaja.
Ruusupapu |
Tiina kertoi että
vadelmia marjatilalta löytyy kahta lajiketta, ja niitä viljellään eri tavalla
kahdella tavalla. Perinteisessä viljelyssä vadelmasta leikataan vain viime
vuoden kuivuneet oksat pois, ja vuoden versoneet oksat jätetään kantamaan
marjoja. Norjalaisten keksimässä kokeilussa taas joka toinen vuosi koko
vadelmapensas leikataan kokonaan alas, ja se saa levätä yhden satokauden jotta
se kantaisi paremmin marjoja seuraavana vuonna. Tämän lisäksi marjatilalla
viljellään karviaisia, punaherukkaa, mustaa herukkaa, valkoherukkaa sekä
viherherukkaa.
Lampaat haa'assa |
Marjapuskien
lomasta Tiinan opastamana jatkoimme kävelyämme rantaa päin omenatarhaan jossa
sain tietää että Yrjölässä viljellään 9 lajiketta omenaa joiden satokausi
elokuusta lokakuuhun. Kaikki hedelmäpuut ovat yksitellen käytävä läpi ja liiat
raakileet karistettava puista pois jotta puut tuottavat sopivan määrän
samankokoisia hedelmiä. Sain muun muassa tietää että Åkerö-Hassel omenat ovat
vasta joskus joulukuussa valmiita syötäväksi, ja jotka tästä syystä kannattaa
vanhaan hyväksi todettuun tapaan kääriä paperiin ja säilyttää viileässä, kun Hibernal
omenat taas säilyvät hyvinä jopa toukokuuhun asti. Tilalta löytyy myös kuusi
eri lajiketta päärynöitä vaikka puita on vain kymmenisen.
Valkosipulit rivissä |
Hedelmäpuiden
lomasta matkamme jatkui mäkeä ylös lammashakaan jossa sain tutustua tämän
vuoden karitsoihin joista osa menee syksyllä lihoiksi. Tiina on toiminut lampurina
jo noin 15 vuoden ajan ja lampaiden lihan tuottamisen lisäksi hän jatkojalostaa
villatuotteita ja valmistaa muun muassa aivan upeita lampaan vällyjä joita on
Puimasuulissa näytillä ja myynnissä.
Lammashaasta
matkamme jatkui ylös mäkeä hyvin sopivasti valkosipulien sekaan, ja tiedän nyt
että tilalla viljellään sekä ranskalaista lajiketta että ns. Rymättylän
valkosipulia tavallisen keltaisen sipulin lisäksi.
Maissit rivissä |
Emäntä on myös mieltynyt
maissin, joten hän on viljellyt maissia jo vuosia, tilalta löytyy 12 eri lajiketta
maissia jotta satokausi joka alkaa heinä-elokuun vaihteesta kunnes halla
maissin napsaisee, johonkin syys-lokakuuhun asti. Sipulien jälkeen päädyimme jo takaisin sinne
mistä matka alkoi, frigomansikkoiden viereen Puimasuulille joka sijaitsee aivan
maisematien varrella.
Puimasuuli on Yrjölän
tilan suoramyynti ja se avataan nyt huomenna sunnuntaina 17.6 2012 klo 10–17 jolloin on
tarjolla kakkua ja kahvia. Tämä aloittaa
kesän toiminnan ja tämän jälkeen tilan suoramyynti on avoinna koko satokauden.
Puimasuuli frigomansikoiden taustalla |
Puimasuulista
marjoja voi ostaa joko valmiiksi poimittuna, tai poimia itse. Myynnissä on
satokauden aikana marjoja, omenia, vihanneksia, yrttejä, herneitä, papuja,
maissia, perunoita, sekä kesäkukkia. Puimasuulista
löytyy kylmiö lämpöherkille tuotteille kuten lampaan lihalle ja myynnissä on
myös omalla tilalta kerättyä hunajaa. Emännän valmistamat lampaantaljat ja
villatuotteita ovat myös nähtävissä ja myynnissä.
Puimasuulin
sisätiloissa on myös lasten leikkipaikka sekä tilakahvio jonka terassilta on
huimat näköalat Mahnalan selälle. Sisälle keskelle tilaa on lisätty korkeat
kuivaustorniin johtavat kierreportaat joista pääsee korkealle ladon katon
tasolle kuivaustorniin näköalatasanteelle josta voi ihailla mahtavan kaunista järvimaisemaa,
jollei pode korkeanpaikan kammoa.
Näköala Mahnalanselälle |
On aina ilo
tavata ihmisiä jotka ovat innoissaan ammatistaan ja tutustua heihin, varsinkin
kun on kyse ruoasta, sen valmistamisesta ja tuottamisesta. Minä ostan paljon
mieluummin ostan tuotteita viljelijältä, tuottajalta tai kauppiaalta, joka on innostunut
omasta tekemisestään ja sekä innostus että tarmokkuus loistaa vahvasti Yrjölän
Tiina emännästä hänen puhuessaan tilan töistä.
Intiaanimaissintähkä |
Ennen kuin
suunnistat Mahnalaan, sinun kannattaa kuitenkin tarkistaa marjojen tms.
saatavuus sekä aukioloajat ja yhteystiedot Yrjölän marjatilan omiltakotisivuilta. Yrjölän marjatilan omaa blogia voi myös halutessaan seurata. Mutta voin näin pienenä vinkkinä vihjata, että Juhannukseksi, jos
sään jumalat vain suosivat, voi Puimasuulissa mahdollisesti jo olla myynnissä sekä
uusia perunoita että mansikkaa.