Appelsiiniaromivoi jossa tulista chiliä, valkosipulia ja vehreää
tuoretta basilikaa toisiinsa kiedottuna ihanaa herkulliseksi aromivoiksi joka
sopii grillatun lihan seuralaiseksi. Appelsiinivoi sointuu myös hyvin grillatun
kanan ja lohen kanssa.
Chilivalikoima |
Valmistan joka kesä lukuisia ei versioita maustevoista, tai
aromivoista ja jotkut eivät ole maininnan arvoisia koska ne ovat vain
variaatioita samasta teemasta mutta tämä viime kesän appelsiinivoi jäi talven
yli mieleen joten se on jo siitä syystä mainitsemisen arvoinen. Parasta on että ehdit vielä valmistaa sitä juhannukseksi koska
kaikki siihen tarvittava löytyy jokaisesta kaupasta. Mielestäni chilin, basilikan,
appelsiininkuoren ja valkosipulin yhdistelmässä on sitä jotain, ja olen
huomannut että siitä joko siitä pitää aivan hullun lailla, tai sitten ei siitä
innostu ollenkaan.
Appelsiini |
Valitse niin tulinen chili kuin itse haluat, ja jollet halu hyvin
tulista aromivoita muista poistaa chilin sisustasta sen valkoiset kalvot sekä
siemenet ennen sen käyttöä. Sinun kannatta myös aina koemaistaa chili, jotta tiedät
sen oikean ja todellisen tulisuuden. Chilien
tulisuudessa on eroja niiden kasvupaikasta ja lajikkeesta riippuen. Ja jollet
jostain ihmeen syystä löydä tuoretta chiliä pienestä kesämökkiäsi lähimmäisenä
sijaitsevasta kyläkaupasta voit tähän käyttää chilitahnaa sen tuoreen chilin
sijasta.
Appelsiinin kannatta olla luomuviljelty koska siitä köytetään vain sen
kuoret, mutta voi se puutteessa käyttää tavallista appelsiinia, kunhan peset
sen huolellisesti. Kuoresta käytetään vain sen uloin oranssin värinen kerros
joten raasta appelsiinistä vain sen pintakerros ja varo saamasta kitkerää
valkoista kuorta mukaan.
Paahdettu peruna |
Tämä aromivoi on hyvin monikäyttöistä, sitä voi syödä ihan
sinällään vain paahdetun folioperuna kanssa, grillatun lihan kanssa mutta se sopii
myös hyvin kalan kanssa, usko tai älä, appelsiini sopii hyvin lohen makuun ja
tämä appelsiinivoi on kokeilun arvoinen.
Aromivoita voi aina valmistaa pitkään
etukäteen, sen säilyy pakastettuna kolmisen kuukautta valmiina, jääkaapissakin
vähintään viikon päivät tiiviissä rasiassa tai kuoviin käärittynä joten kun
sitä valmistaa kannatta aina valmistaa kunnon satsi jotta sitä on jo valmiina
ottaa vain pakastimesta esiin sitä tarvittaessa. Muita kokeilemisen maustettua
aromivoita täältä blogista löytyy esimerkiksi vihreä basilikavoi, villista Suomessa kasvavasta valmistettu kangas-ajuruohovoi
sekä viime vuoden toinen hittimenestys, punaviinivoi.
Appelsiinivoi
150 g voita
1 appelsiinin kuori
1 tuore chili
2 valkosipulinkynttä
10 basilikanlehteä
1-2 tl mustapippuria
Ota voi ulos jääkapista ja anna sen tulle huoneenlämpöiseksi ja
pehmeäksi. Huuhtele chili, appelsiini sekä basilika ja anna niiden kuivua
kokonaan. Kuori valkosipuli ja hienonna se niin hienoksi kuin vain sen saat. Pane
valkoispuli pieneen kulhoon. Jollet halua tulista aromivoita, halkaise chili ja
poista sen sisustasta kalvot ja siemenet. Muuten hienonna chili pieniksi
silpuksi ja lisää se kulhoon. Kokoa
basilikan lehdet päällekkäin ja kääri ne rullalle. Hienonna kokoon käärityt
basilikalehdet hienon hienoiksi suikaleiksi. Lisää basilika kulhoon pippurin
kanssa ja raasta sen päälle appelsiininkuori. Lisää voi ja sekoita voi kunnes
kaikki mausteet ovat sekoittuneen siihen tasaisesti. Siirrä aromivoi joko
tarjoilukulhoon ja peitä se tiivistä muovilla ja anna sen kovettua ja tekeytyä
jääkaapissa pari tuntia tai levitä voi voipaperin toiseen pidempään reunaan.
Kääri voipaperi rullalle voi ympäri ja käännä päädyt makkaraksi. Tiivistä
rullaa ja pane se tiiviiseen muovipussiin ja pakastimeen säilöön. Tarjoile appelsiinivoita
grillatun lihan, kanan tai lohen kera.