Vihreitä herneenversoja, vihreää kesäkurpitsaa, vihreää
kurkkua sekä vihreää tuoretta kevätsipulia, Juhannuksen vihreä lisukesalaatti. Nopea,
vihreä lisukesalaatti grillatulle lihalle jossa kurkkua, kesäkurpitsaa, salaatinlehtiä, kevätsipulia
sekä tuoreita herneenversoja ja kypsytettyä juustoa. Voit halutessasi jättää juuston
pois jolloin salaatti sopii myös vegaaneille.
Salaattia kasvimaassa |
Puhun usein raikkaasta vihreästä salaatista jota voi syödä
ruoan kanssa, ja tämä on yksi versio siitä. Salaattiin on käytetty raakaa kesäkurpitsaa jota moni ei
tiedä voi syödä sellaisenaan ja sitä mitenkään kypsentämättä. Se on kivaa
vaihtelua niin vetiselle kurkulle, jota myös käytin tässä koska se ajaa oman
osansa, lisää kosteutta salaatin sekaan.
Mainitsen alla salaatinkerän ja
tarkoitan tällä jäävuorisalaatin kerää, joten jos käytät jääsalaattia,
sidesalaattia tms. on määrä hieman suurempi koska näillä kerät useimmiten ovat
väljempiä ja ilmavampia kuin jäävuorisalaatilla joka kasvaa tiiviissä kerässä. Tähän
salaattiin voit käyttää mitä vain halua, jäävuori, Romaine, sidesalaattia tai
lehtisalaattia kunhan vain salaatin perusidea jää salaatin nimen mukaiseksi,
sen pitää olla vihreä.
Kesäkurpitsaa |
Tuoreet versot ovat aina ihana lisä ruokaan, ja tähän salaattiin,
ne ovat tämän lisäksi hyvä tapa viimeistellä ruoan ulkonäkö ja se että asut
kerrostaloasunnossa ei ole mikään este sille ettekö voisi itse viljellä
pienissä ruukuissa, idättää siemeniä ja kasvattaa vaikkapa herneen versoja
ikkunalaudalla. Olen tänä vuonna keväästä asti kasvattanut samoja herneenversoja
pienessä ruukussa. Ruukkuun ei mahdu kuin kymmenisen hernettä vaikka miten
olisin ne sinne ahtanut.
Herneen versot |
Multaan vain kasvamaan ja olen aika ajoin leikannut
herneen versojen latvat, jolloin verso haarautuu ja lisääntyy. Tämä tekee tosin
versoista hieman kitukasvuisia, ja liian hentoja mutta niiden onkin tarkoitus
olla ruokaa, eikä kasvaa isoiksi ja kanna monen montaa herneenpalkoa isoina.
Versot pysyvät tällä tavalla syötävän herkullisina, muuten versot menettävät
ajan ja iän myötä sen herkullisen juuri versoneen maun ja muuttuvat
puumaiseksi, mutta leikkaamalla versot uudestaan ja uudestaan ne pysyvät
maukkaina.
Lisäsin salaatin sekaan myös hieman kypsytettyä juustoa,
koska söin sen illalla myöhään sinällään, mutta sitä on monesti käytetty
lisukkeena varsinkin kesällä grillattujen ruokien seuralaisena. Salaatti
sisältää laktoosia riippuen käytätkö tuoretta tai kypsytettyä juustoa tähän, voit
myös halutessasi käyttää majoneesikastiketta tavallisen vinaigretten sijaan. Kokeile
vaikkapa reseptiäni Rhode Island-kastike tai vanhan ajan kermainen salaattikastike.
Huomaa vain että kummatkin kastikkeen sisältävät sekä kermaa että kanamunaa joten ne eivät sovi vegaaneille.
Laktoosia itse salaatissa ei ole, paitsi mahdollisesti juustossa kuten
mainitsin, eikä suosittelemissani kastikkeissa, joten ne sopivat kaikki keliaakikoillekin.
Juustovalikoima |
Muista aina että salaatin voi valmistaa etukäteen kunhan
lisää salaattikastikkeen vasta juuri ennen tarjoilua, salaatti nuutuu ja nahistuu
aina rumaksi salaattikastikkeesta. Vinaigrette ei sisällä majoneesia eikä
kanamunaa joten se kestää hieman pidempään jääkaapin ulkopuolella kun taas sekä
kermainen kastike että Rhode Island taas ovat lämmölle herkempiä. Tällä
reseptillä saat lisukkeen noin neljästä kuudelle ruokailijalle, vähän
salaatinkerän ja kesäkurpitsojen koosta riippuen.
Vihreä lisukesalaatti
1 salaatinkerä
½ kurkku
2 kesäkurpitsaa
2 kevätsipulia
1 nippu herneenversoja
100 g juustoa
suolaa
mustapippuria
vinaigrette:
öljyä
viinietikkaa
Pese kaikki vihannekset ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Halkaise
sekä kurkku että kesäkurpitsat ja leikkaa ne vielä kahteen pituussuuntaan.
Viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi ja pane salaattikulhoon. Revi tai suikaloi
salaatti ja lisää kulhoon. Leikkaa sipulit puolen sentin renkaiksi. Kuutioi
juusto peukalon päänä kokoisiksi suuhun sopiviksi paloiksi ja lisää ne kuiden
aineiden sekaan herneenversojen kanssa. Valmista salaattikastike, joko
tavallinen salaattikastike, Rhode Island-kastike tai vanhan ajan kermainensalaattikastike. Lisää kastike ja sekoita kunnolla. Tarkista salaatin maku ja
mausta se oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla ja tarjoile
lisukkeena.