Oeufs Cantal, savustettua kinkkua, juustoa ja kanamunia.
Juustomunat, vaivaton muna-aamiainen pitkään venyneen illan jälkeen, nopeasti
uunissa valmistettuna.
Tutustuin tähän bistroruokaan nimellä Oeufs Cantal
opiskeluaikoina Pariisissa, ja siitä lähtien se on ollut repertoaarissani
mukana monella eri juustolla kuorrutettuna. Tämä on tosilaiskan emännän
aamiaisruokaa, maukasta savukinkkua ympäri lautasen reunaa, juustoa sen sisälle
renkaana ja kaksi raakaa munaa niiden sisälle ja uuniin. Nopeaa ja helppoa ja aamiainen
valmistuu vaikka edellisiltana olisi tullut valvottua pitkään aamuyöhön
päivänkoittoon asti kosteissa juhlissa.
Tärkein aisa muistaa tässä ruoassa on että käyttämäsi
lautanen kestää uunin lämpöä, ja että se on öljytty jottei munat hyydy liian
kovasti kiinni lautaseen ja annoksesta tule mahdotonta syödä sotkematta.
Raa'at munat juuston ja kunkun keskellä |
Ranskalainen Cantaljuusto on se juusto jota annoksessa
käytettiin, mutta olen sen vuosien mittaan korvannut vaikka millä hyvin uunissa
sulavalla juustolla kuten esimerkiksi Gruyerellä, Appenzellerillä, tms.
kypsennetyllä juustolla mutta myös hätätapauksessa kermajuustolla. Tämä vain
tuppaa leviämään hieman enemmän kuin muut edellä mainitut juustot, joten sitä
ei saa olla liikaa jotta ruoka pysyy lautasella valumatta yli äyräiden.
Tähän kannatta ehdottomasti käyttää hyvälle maistuvia
kananmunia, eikä mitään kalalle maistuvia "halpismunia", ja
eettisyyden huomioiden on ainoa vaihtoehto luomumunat. Tässä sinun kannattaa
tutustua tekstiini munia vaiko munia ja valita ne kananmunat niiden maun mukaan
myös huomioiden munien tuotantomuodon ja niiden mahdillisen eettisyyden.
Kinkkua reunalla ja juusto vieressä |
Pidän juustosta, varsinkin uunissa sulatetusta ja
gratinoidusta juustosta joten joskus innostuksissa tulee vähän liioiteltua sen
määrää joissain kohdissa, ja tämä on usein ollut yksi niistä. Liika juusto
valuu lautasen reunan yli pitkin uunin pohjaa ja pahassa tapauksessa ulos
keittiönlattialle, varsinkin jos on käytössä vanha kaasuliesi jonka uuninluukku jo vähän lonksuu. Näin ei
toistaiseksi vielä onneksi käynyt, on vain ollut pari hyvin täpärää melkein tilannetta ja
pelastuin vain säikähdyksellä kummatkin kerrat kun juustoa oli valunut lautaselta.
Kyytipojaksi sopii
hyvin pieni lisukesalaatti Rucolasta, jossa on sopivan pippurinen maku, ja
jollet halua salaattia viereen voit korvata sen tulisuuden tarpeessa parilla
tipalla Tabascokastiketta jota tiputat munan keltuaisten päälle juuri ennen
tarjoilua. Sekä juusto että kinkku sisältävät sen verran suolaa ettei tähän mielestäni välttämättä tarvitse sitä lisätä sen enempää. Riippuen miten
tuoretta juustoa vai käytätkö kypsytettyä juustoa, voi tässä ruoassa olla laktoosia, gluteenia se ei
kuitenkaan sisällä joten tällä reseptillä saat sekä keliakikolle että karppaajallekin
sopivaa ruokaa joko aamiaiseksi, lounaaksi tai välipalaksi siitä tavallisesta poikkeuksena vain yhdelle hengelle.
Juustomunat
75 g Cantaljuustoa
2 kananmunaa
100 g savustettua kinkkua reunoille
mustapippuria
2-3 tippaa Tabascoa
(suolaa)
öljyä voiteluun
Leikkaa kinkku ohuiksi viipaleiksi ja kuutioi juusto noin
sokerinpalan kokoisiksi kuutioiksi. Voitele lautanen ohuesti öljyllä ja levitä
kinkkuviipaleet reunaa seuraten uloimmaksi. Lisää juustokuutiot kinkun sisälle.
Katso että juusto tulee sulamaan tasaisesti joka kohtaan kinkun sisäreunaa
vasten, jotteivät munat valu lautaselta. Riko juustorenkaan sisälle kaksi
kanamunaa. Kypsennä juustomunia uunissa 225 asteen lämmössä noin 10–14
minuuttia kunnes valkuainen hyytynyt mutta keltuainen vielä juokseva ja valuva ja
juusto sulanut munien ympärille sekä niiden sekaan. Mausta vasta rouhitulla
mustalla pippurilla ja syö heti lämpimänä aamiaiseksi tai lounaaksi Rucolaa
lisukkeena.