Makean suolaista uunissa paahdettua mausteista kanaa
jossa vienosti potkua. Ihanaa sormin
syötävää
laiskan emännän tapaa uunivuoassa valmistettua kanaa joka
maustettu Peperoncinolla, kuivatuilla aprikooseilla, kapriksilla ja vihreillä
oliiveilla ja paahdettua ruokosokerin kanssa suolaisen makeaksi ja tahmeaksi.
Ruokaa joka sopii kesään, vaikka se olisi kolea ja sataa mutta sitä syödään
meillä myös talvisin ja sen nimi viittaa helppoon kanaan, mutta myös helppoon
pelkuriin vaikka tätä ruoka ei mitenkään tarvitse pelätä jollet sitten ole
tulisen ruoan linjalla. Ruoka on helppoa valmistaa ja sopii hyvin laiskalle
emännälle viileänä sateisena kesäpäivänä, tai näin juhannuksen jälkeiselle viikolle.
Helpot kanat maustumassa |
Olin toisella luokalla koulussa kun muutimme ulkomaille ja
ainoa mahdollisuuteni pitää yhteyttä lapsuudenkavereihini Suomessa oli kirjoittamalla
kirjeitä, minulla on aivan pikkutytöstä lähtien ollut kirjetovereita. Niitä on
vuosien mittaan ollut montakin, ja olen vielä tänä päivänäkin edelleen sähköpostin
välityksellä yhteydessä samoihin ystäviin ja sain tämä kanareseptin joskus jo
melkein kolmekymmentäviisi vuotta sitten amerikkalaiselta kirjekaveriltani
Deniseltä. En sitten tiedä mistä hän sen alkujaan oli saanut, mutta reseptin on
vielä minulla ollessaan vuosien mittaan vähän alkuperäisestä vähän kehittynyt
alkuperäisestä.
Ruoka on myös kivaa sormisyötävää illanistujaisiin ja ovat
ruokaisampi vaihtoehto kanasiiville, joissa ole jyrsimisen arvoista määrää
syötävää. Kanan siivet vain ärsyttävät koska niiden kaluamiseen hukkuu vain turhaa aikaa eikä niillä lähde nälkä.
Resepti on hyvä siitä että kanan voi
syödä suoraan uunista lämpimänä, mutta se maistuu yhtä hyvin myös haaleana tai
kylmänä. Reseptiin kuuluu aimo tujaus valkosipulia, äläkä säikähdä sen määrää,
valkosipulin kitkeryys ja tulisuus vaimenee sekä marinoimisen että uunissa
kypsymisen aikana. Kanana voi marinoida joko jääkaapissa yön yli ja kypsentää
vasta seuraavana päivänä, jota lämpimästä suosittelen, tai antaa maustua pari
tuntia huoneenlämmössä jos on kiire.
Helpot kanat uunissa |
Alkuperin reseptissä käytettiin tummia luumuja, mustia
oliiveja sekä punaviinietikkaa, jotka vuosien saatossa on kerrasta toiseen
vaihdellut tummaan balsamietikan ja nyt viime aikoina vaalean balsamietikan,
aprikoosien sekä vihreiden oliivien kanssa. Voit halutessasi käyttää tähän
kuivattuja luumuja aprikoosien sijaan ja kivettämiä paprikalla täytettyjä oliiveja
jos haluat.
Itse suosin kokonaisia käsittelemättömiä kivellisiä oliiveja,
joissa on enemmän makua mutta jotka ovat vaativampia niitä syödessä, asia josta
etukäteen kannattaa muistaa huomauttaa kaikille ruokailijoille. Tässä
käytin vihrepippurilla maustettuja oliiveja mutta voit myös käyttää tavallisia maustamattomia oliiveja. Reseptissä käytettiin myös alkujaan kokonaista kanaa mutta koipireisipaloissa
on enemmän makua, kana rintapalat eivät tällä reseptillä tule oikeuksiinsa ja
olen siirtynyt kokonaan käyttämään koipia tähän.
Suolaa tämä ruoka saa sekä oliiveista että kapriksista,
siksi reseptin suolamäärä voi vaikuttaa pienelle. Suolaisuuden tasapainottaa ruokosokeri joka takaa että
nämä kanapalat ovat finger-licking-good syötävää. Jokaisesta koipireisipalasta
saati kolme palaa kanaa, ja koska koipireisipalojen koot vähän vaihtelevat saat
jokaisesta isosta koivesta puolitoista annosta joten tällä reseptillä saat lämmintä
ruokaa noin kuudesta kahdeksalle ruokailijalle, sormiruokana tästä riittää
isommalle porukalle illanistujaisiin tai brunssille kun tarjolla on muutakin
syötävää. Tuplaamalla satsin saat koko uunipellillisen josta riittää syötävää riittää
isoihinkin juhliin.
Easy chicken
6 kanan koipireistä
Marinadi:
½ dl vaaleaa balsamietikkaa
½ dl oliiviöljyä
100 g kuivattuja aprikooseja
1 dl vihreitä oliiveja
5 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl mustaa pippuria
2-3 kuivattua pikkuchiliä
Uunissa kypsentämiseen:
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 tl suolaa
½ dl ruokosokeria
viimeistelyyn tilliä
Paloittele kanankoivet. Leikkaa koipi irti nivelen
kohdasta, ja leikkaa reiden puolenvälin kohdalta sekä nahka että kaikki liha
luuhun asti. Paina luuta veitsellä ja napsauta luu poikki. Näin saat jokaisesta
koipireisipalasta kolme kanapalaa. Sekoita marinadi tiiviiseen astiaan ja lisää
kanapalat siihen. Sekoita paloja jotta marinadi on piettänyt palat
kauttaaltaan. Pane rasia kiinni tiiviillä kannella tai peitä astia muovilla ja
anna kanan maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kaada kana uunivuokaan ja käännä
sisäpuoli ylöspäin vuoassa. Asettele sekä aprikoosit että oliivit niin että ne
ovat kanapalojen välissä ja nesteessä jotteivät ne pala karrelle uunissa
kypsennyksen aikana. Kaada viini sekö loppumarinadi kanan päälle, ja paista
uunissa 200 asteessa. Kypsennä kanaa noin 50 minuuttia, tunti ja valele kanaa
kypsennyksen aikana jokunen kerta siitä valuneilla ja vuokaan muodostuneilla
nesteillä. Käännä kanapalat noin puolessa välissä kypsennysaikaa ja ripottele
päälle tasaisesti suola sekä sokeri. Jatka kypsennystä ja anna kanan nahkapinnan
saada kaunis kullanruskea paahtunut väri. Harjaa perunat puhtaiksi ja keitä ne
kypsiksi suolatussa vedessä parin tillioksan kera. Ota vuoka ulos uunista ja anna
kana jäähtyä hieman, se on parhaimmillaan kun sen tarjoilee suunnilleen
huoneenlämpöisenä. Kaada perunoiden keitin vesi pois ja anna perunoiden höyryyntyä
kuiviksi kuumalla levyllä. Asettele kanaa lämpimille lautasille ja lisää
keitettyjä uusia perunoita sen viereen. Lisää aprikooseja ja oliiveja
perunoiden viereen ja lusikoi kapriksia ja kanasta valunutta nestettä annoksen
päälle. Viimeistele annokset tuoreella tillillä. Talvella tämän kanssa sopii
hyvin keitetty riisi uusien perunoiden sijaan.