29. kesäkuuta 2012

TomaattimunakkaatPaahdettuja tomaatteja kermaisissa munakkaissa. Annoskokoisia karppaajallekin sopivia tomaattimunakkaita, oivallista retkievästä piknikille tai tapaksena auringon laskiessa.
munakkaat ovat kätevää retkiruokaa, ja ne sopivat myös karppaajille koska ne eivät sisällä muuta kuin kananmunaa, kermaa sekä paistettua tomaattia. Nämä pienet tomaattimunakkaat ovat myös hyvä sormiruoka ta naposteltava juhliin ja ne saa helposti paistettua annoskokoisina lettupannussa. Nämä munakkaat ovat maittavaa ruokaa sekä kuumina suoraan pannulta kuin haaleina mutta ne ovat myös hyvää syötävää joka ei sotke pahemmin retkelle. Tomaattimunakkaat sopivat myös hyvin brunssille, ne voi valmistaa etukäteen jo edellisenä päivänä jos haluaa, ja ottaa esille temperoitumaan huoneenlämpöön noin tunnin ennen tarjoilua.

Tomaattimunakkaat
Kaiken a ja o tässä pienessä ruoassa on tomaatin paahtaminen. Tomaatin pitää antaa saada tarpeeksi paahtunutta pintaa ennen kuin lettupannulle lisätään munakasseosta jotta tomaatti maistuu sille oikealle paahdetulle. Toiseksi munakasseoksen on oltava tarpeeksi maustettua jotta tomaatti saa tarpeeksi vastetta eikä huku munan sekaan. Toisin kuin lettutaikinan, ei munakasseoksen tarvitse ollenkaan tekeytyä vaan ainekset sekaisin ja se on heti valmista pannussa paistettavaksi. 

Tomaatti paistetaan ensiksi ja kun se on tarpeeksi paahtunut lisätään pannulle munakasseosta jonka jälkeen munakas saa kypsyä loppuun. Tämä munakas sisältää kermaa, mutta voit tietenkin korvata sen laktoosittomalla kermalla, tai sen puutteessa vedellä. Älä turhaan käytä munakkaaseen maitoa, se juoksettaa vain munakkaan.

Suosittelen tavallisesti munakkaaseen valkoista pippuria mutta tähän musta sopii paljon paremmin. Tomaatti tarvitsee mustan pippurin väkevämpää j aromaattisempaa makua, valkopippuri hukkuisi vain johonkin munan sekaan ja tomaatin paahtunut maku ei saisi sitä pientä säestystä jota se tarvitsee. Pese tomaatti huolellisesti ja anna niiden kuivua kokonaan kosteat tomaatit räiskyvät turhaan pannulla. Samalla kuivuessaan tomaatit myös lämpiävät huoneenlämpöisiksi, jos sattuneesta syystä satut säilyttämään niitä jääkaapissa kuten moni muukin. Tomaatteja ei pitäisi säilyttää jääkaapissa, asia josta olen hyvin tietoinen mutta kuitenkin sorrun. Maista tomaatteja ennen niiden kypsennystä ja jos tomaatit ovat hyvin hapokkaita kannattaa niiden paistamisen yhteydessä lisätä niihin pienen pieni ripaus sokeria, josta ne saavat sitä ekstraa. Samalla tomaatit saavat kauniin ruskean karamellisoituneen pinnan ja herkullisen maun. Makeassa tomaatissa on jo tarpeeksi omia sokereita joten se ei tarvitse tätä sokerinlisäystä.

Munakas valmistetaan perusmunakasohjeen mukaan, ja kahdesta munasta riittää noin neljästä viiteen annoskokoiseen tomaattimunakkaaseen tietenkin hieman riippuen lettupannusi lettukoosta. Tarjoile munakkaiden kera vihreää salaattia, vaikkapa kesän vihreän lisukesalaatin, Coleslawia tai kanadalaisen Coleslawsalaatin kanssa. Kaksi tomaattimunakasta on salaatin kanssa riittoisa pieni välipala, suuremman tarjonnan seassa munakkaita ei välttämättä tarvitse olla kuin yksi jokaista syöjää kohden ja tällä reseptillä saat kahdeksasta kymmeneen annoskokoista tomaattimunakasta.

Tomaattimunakkaat
2 tomaattia
4 kanamunaa
2 rkl kermaa
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Huuhtele tomaatit huolellisesti ja anna niiden kuivua kokonaan lävikössä. Leikkaa tomaateista neljä tasapaksua viipaletta, pois lukien päädyt jotka voit käyttää myöhemmin salattiin. Lämmitä lettupannu ja lorauta tilkka öljyä jokaiseen syvennykseen. Kuivaa tomaattien leikkuupinta ja paista niitä kuumassa lettupannussa kunnes ne ovat saaneet kauniin paahtuneen ja karamellisoituneen pinnan.  Älä paista tomaatteja liian tummiksi, ne saavat vielä hieman lisäväriä kun paistat munakkaat. Käännä tomaatit ja paista samoin toiseltakin puolelta. Riko munat kulhoon ja lisää kermaa. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria. Vispaa kaikki keskenään hyvin sekaisin kunnes saat tasaisen munakasseoksen. Laske pannun lämpöä miedolle ja kaada munakasseosta tomaatin viereen ja päälle lettupannuun. Tämä puoli joka on nyt ylöspäin tulee olemaan munakkaan nurjapuoli. Anna munakkaan hyytyä kokonaan alapuolelta ja saada hieman väriä pintaan ennen kuin käännät ne. Anna munakkaiden kypsyä kokonaan alapuoleltakin. Mausta munakkaat ripauksella mustaa pippuria ja tarjoile ne.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...