Paahdettuja tomaatteja kermaisissa munakkaissa.
Annoskokoisia karppaajallekin sopivia tomaattimunakkaita, oivallista retkievästä
piknikille tai tapaksena auringon laskiessa.
munakkaat ovat kätevää retkiruokaa, ja ne sopivat myös
karppaajille koska ne eivät sisällä muuta kuin kananmunaa, kermaa sekä
paistettua tomaattia. Nämä pienet tomaattimunakkaat ovat myös hyvä sormiruoka
ta naposteltava juhliin ja ne saa helposti paistettua annoskokoisina
lettupannussa. Nämä munakkaat ovat maittavaa ruokaa sekä kuumina suoraan
pannulta kuin haaleina mutta ne ovat myös hyvää syötävää joka ei sotke pahemmin
retkelle. Tomaattimunakkaat sopivat myös hyvin brunssille, ne voi valmistaa
etukäteen jo edellisenä päivänä jos haluaa, ja ottaa esille temperoitumaan huoneenlämpöön
noin tunnin ennen tarjoilua.
Tomaattimunakkaat |
Kaiken a ja o tässä pienessä ruoassa on tomaatin
paahtaminen. Tomaatin pitää antaa saada tarpeeksi paahtunutta pintaa ennen kuin
lettupannulle lisätään munakasseosta jotta tomaatti maistuu sille oikealle
paahdetulle. Toiseksi munakasseoksen on oltava tarpeeksi maustettua jotta
tomaatti saa tarpeeksi vastetta eikä huku munan sekaan. Toisin kuin
lettutaikinan, ei munakasseoksen tarvitse ollenkaan tekeytyä vaan ainekset
sekaisin ja se on heti valmista pannussa paistettavaksi.
Tomaatti paistetaan
ensiksi ja kun se on tarpeeksi paahtunut lisätään pannulle munakasseosta jonka
jälkeen munakas saa kypsyä loppuun. Tämä munakas sisältää kermaa, mutta voit
tietenkin korvata sen laktoosittomalla kermalla, tai sen puutteessa vedellä. Älä
turhaan käytä munakkaaseen maitoa, se juoksettaa vain munakkaan.
Suosittelen tavallisesti munakkaaseen valkoista pippuria mutta
tähän musta sopii paljon paremmin. Tomaatti tarvitsee mustan pippurin
väkevämpää j aromaattisempaa makua, valkopippuri hukkuisi vain johonkin munan
sekaan ja tomaatin paahtunut maku ei saisi sitä pientä säestystä jota se
tarvitsee. Pese tomaatti huolellisesti ja anna niiden kuivua kokonaan kosteat
tomaatit räiskyvät turhaan pannulla. Samalla kuivuessaan tomaatit myös
lämpiävät huoneenlämpöisiksi, jos sattuneesta syystä satut säilyttämään niitä
jääkaapissa kuten moni muukin. Tomaatteja ei pitäisi säilyttää jääkaapissa,
asia josta olen hyvin tietoinen mutta kuitenkin sorrun. Maista tomaatteja ennen
niiden kypsennystä ja jos tomaatit ovat hyvin hapokkaita kannattaa niiden
paistamisen yhteydessä lisätä niihin pienen pieni ripaus sokeria, josta ne
saavat sitä ekstraa. Samalla tomaatit saavat kauniin ruskean karamellisoituneen
pinnan ja herkullisen maun. Makeassa tomaatissa on jo tarpeeksi omia sokereita
joten se ei tarvitse tätä sokerinlisäystä.
Munakas valmistetaan perusmunakasohjeen mukaan, ja kahdesta
munasta riittää noin neljästä viiteen annoskokoiseen tomaattimunakkaaseen tietenkin
hieman riippuen lettupannusi lettukoosta. Tarjoile munakkaiden kera vihreää salaattia, vaikkapa kesän
vihreän lisukesalaatin, Coleslawia tai kanadalaisen Coleslawsalaatin kanssa. Kaksi
tomaattimunakasta on salaatin kanssa riittoisa pieni välipala, suuremman
tarjonnan seassa munakkaita ei välttämättä tarvitse olla kuin yksi jokaista
syöjää kohden ja tällä reseptillä saat kahdeksasta kymmeneen annoskokoista
tomaattimunakasta.
Tomaattimunakkaat
2 tomaattia
4 kanamunaa
2 rkl kermaa
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä paistamiseen
Huuhtele tomaatit huolellisesti ja anna niiden kuivua
kokonaan lävikössä. Leikkaa tomaateista neljä tasapaksua viipaletta, pois lukien
päädyt jotka voit käyttää myöhemmin salattiin. Lämmitä lettupannu ja lorauta
tilkka öljyä jokaiseen syvennykseen. Kuivaa tomaattien leikkuupinta ja paista
niitä kuumassa lettupannussa kunnes ne ovat saaneet kauniin paahtuneen ja
karamellisoituneen pinnan. Älä paista
tomaatteja liian tummiksi, ne saavat vielä hieman lisäväriä kun paistat munakkaat.
Käännä tomaatit ja paista samoin toiseltakin puolelta. Riko munat kulhoon ja
lisää kermaa. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria. Vispaa kaikki keskenään hyvin
sekaisin kunnes saat tasaisen munakasseoksen. Laske pannun lämpöä miedolle ja kaada
munakasseosta tomaatin viereen ja päälle lettupannuun. Tämä puoli joka on nyt
ylöspäin tulee olemaan munakkaan nurjapuoli. Anna munakkaan hyytyä kokonaan
alapuolelta ja saada hieman väriä pintaan ennen kuin käännät ne. Anna munakkaiden
kypsyä kokonaan alapuoleltakin. Mausta munakkaat ripauksella mustaa pippuria ja
tarjoile ne.