14. kesäkuuta 2012

Hiirenkorvalohi ja snapsi



Hiirenkorvilla maustettua graavilohta, tuoreilla koivun pienen pienillä juuri vastapuhjenneilla lehden aluilla maustettua graavilohta. Lohta hiirenkorvilla graavattuna sekä sen kumppaniksi sopivaa hiirenkorvasnapsia, jolla myös voi valmistaa hiirenkorvalohta.

Koivu hiirenkorvilla
Graavattu lohi kuuluu ehdottomasti kesään ja juhannukseen mutta, se on myös suuri osa joulua ja valmista sitä myös jouluksi ja nyt keväällä on kivaa voida hyödyntää mitä luonnosta löytää, ja nyt on tullut hiirenkorvien vuoro. Hiirenkorvat ovat juuri puhjenneita pienen, pieniä koivunlehtiä, ne ovat vielä kunnolla aukeamatta ja tavallaan nupullaan. Tällöin  hiirenkorvat ovat edelleen tahmeita ja rupussa ja niitä ei kannatta eneen käyttää kun ne ovat auenneet kunnolla.

Kävin viime vuonna sillä sipuli blogissa jossa näin heidän hiirenkorvalohensa. Osallistuin silloin kommentteihin omalla mietinnölläni miten lohta vahtoehtoisesti voisi graavata ja olen nyt vuoden kokeilujen jälkeen todennut kaksi hyvää eritapaa valmistaa graavilohta hiirenkorvista, ja valmistustapa jonka valitsee riippuu siitä milloin ja miten sinä sitä hiirenkorvalohta haluat syödä. 

Snapsia hiirenkorvista 

Voit valmistaa hiirenkorvalohta käyttämällä tuoreita hiirenkorvia sekä valmistamalla hiirenkorvista snapsia joten tässä tulee taas kaksi reseptiä samalla hinnalla. Kummassakin tapauksessa tulos on hyvä, ja toisella tavalla saat myös erittäin hyvin kalan kanssa yhteensopivan snapsin josta nauttia.

Oikeastaan syy siihen että nyt päädyin kirjoittamaan hiirenkorvasnapsista on se etten tänä vuonna muistanut ottaa yhtään muita hiirenkorvia talteen kuin ne jotka metsässä tungin suoraan puhtaaseen pulloon, ja lisäsin heti kotona niiden sekaan vodkan. Täällä Tampereen seudulla hiirenkorvat ovat valitettavasti jo pitkään menneet, koivin lehdet ovat jo pitkään olleet aukinaisia ja joka päivä kasvaneet kokoa, mutta pohjoisemmassa hiirenkorvien löytyminen ja niiden kerääminen voi vielä onnistua. Lisää yrteistä, niiden keräämisestä ja talteen otosta voit lukea tekstistäni luonnon yrtit ja sienet talteen käsittelen asiaa.

Hiirenkorvasnapsi
Tuoreita hiirenkorvia käyttäessä lohi graavataan vesiliuoksessa kuivasuolaamisen sijaan. Tällöin pari desiä vettä keitetään, ja sen sekaan lisätään desi, pari koivun hiirenkorvia sokerin ja suolan kanssa. Tämä neste saa jäähtyä ennen kuin sen kaadetaan lohen päälle, joka saa maustua vuossa tiivistä muovilla peitettynä jääkaapin kylmässä pari, kolme päivää. 

Lohen graavaus hiirenkorvilla

Toinen vaihtoehtoon ensin valmistaa hiirenkorvasnapsia ja käyttää sitä graavaukseen samalla tavalla kuten reseptissäni seljankukkalohi tai kuusenkerkkälohi. Korvaat vain seljankukan tai kuusenkerkän hiirenkorvilla. Kerää pullo täyteen hiirenkorvia ja anna niiden maustua ja menettele muuten samalla tavalla. Jos käytät hiirenkorvasnapsia lohen graavaamiseen, sinulla on jo siihen sopiva kyytipoika sen kanssa tarjoiltavaksi. Jos aioit valmistaa snapsia kannattaa sinun lukea hieman reseptini Limoncello jonka yhteydessä olen maininnut parin vuosikymmenen snapsin valmistuksen kokemuksella kerättyä tietoa ja vinkkiä snapsin valmistuksesta. Parasta snapsin valmistuksessa on että voit valmistaa snapsin jo keväällä, ja saat sillä valmistettua hiirenkorvalohta pitkin vuotta, jopa joulupöytään. Sinun kannatta myös kokeilla reseptiäni korianterigraavilohi.

Raaka lohifilee

Lohen raakakypsytys

Kalaa graavataan kahdesta kolmeen päivään ennen kuin se syödään jotta se ehtii kylmäkypsyä. Lohen maku kannatta kuitenkin aina tarkistaa jo graavauksen toisena päivänä, jottei siitä vain tule liian suolaista. Tällöin tiedät myös onko hiirenkorvien maku liian vahva vai sopiva sinun mieleesi, ja jos se on, niin kaada mausteliemi pois. 

Tarkista lohen suolaisuus leikkaamalla kalasta ohut viipale, ei vain pinnasta vaan isompi läpimitta kalaa, jotta maistat miltä se maistuu sisältäkin, eikä vain pinnalta, mistä se luonnollisesti on suolaisempaa kuin sisältä. Jos se mielestäsi on tarpeeksi suolainen, ota se pois graavauksen nesteestä ja säilytä se kokonaisena jääkaapissa tiiviisti muoviin käärittynä kunnes on aika syödä se. Lohen maku ja suolaisuus tasoittuu vielä nesteen ja mausteiden poistonkin jälkeen joten lohta ei vielä kannata leikata valmiiksi siivuiksi. Jollei lohesi jostain syystä ole tarpeeksi suolaista, voit lisätä sormisuolaa, viipaleiden päälle tarjoiluvadilla. 

Graavattua kalaa ei koskaan kannata pakasta koska siitä voi pakastamisen myötä tulla liian suolaista. Kaikista parhaimman graavikalan saat tietysti aina tuoreesta kalasta. Graavikala säilyy hyvin viikon päivät jääkaapissa ja sen kanssa sopii tietysti hovimestarikastike jos pidät tillistä, mutta tähän mielestäni sopii paremmin vain puristaa hieman tuoretta sitruunanmehua lohen päälle ennen sen nauttimista. Tällä reseptillä saat graavilohta pääruokana noin kymmenelle hengelle keitettyjen uusien perunoiden ja salaatin kera tietysti hieman riippuen annosten koosta. Osana seisovaan herkuista notkuvaa pöytää tai kanapeina kesän perhejuhlissa lohi on paljon, paljon riittoisampaa juhlaruokaa.

Hiirenkorvalohi

1½ kg lohifilee nahkoineen
2 dl vettä
1 dl suolaa
3 rkl sokeria
1 dl hiirenkorvia
6 valkopippuria

Keitä vesi ja lisää siihen hiirenkorvat, murskattu pippuri, suola sekä sokeri. Anna mausteliemen jäätyä kokonaan. Kuivaa lohi talouspaperilla ja laita se vuokaan nahkapuoli alaspäin. Kaada kylmä mausteliemi kalan päälle ja peitä vuoka tiivisti muovikelmulla ja anna lohen tekeytyä jääkaapissa vähintään kaksi päivää, mahdollisesti jopa kolme päivää riippuen miten suolaista haluat lohestasi. Muista kääntää kalaa pari kertaa päivässä jotta se maustuu kokonaan ja joka puolelta. Kun lohi on niin suolaista kuin sen haluat, kaada nesteet ja mausteet neste pois ja poista mausteet siitä. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita ja asettele viipaleet kauniisti tarjoiluvadille. Tarjoile lohi "lämpimänä ruokana" keitettyjen uusien perunoiden, raikkaan vihreän salaatin ja joko hovimestarikastikkeen tai sitruunalohkojen kera, tai "kylmänä ruokana" cocktailleipien päällä, tai osana kesän juhlien seisovan pöydän antimia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...