Ras el hanoutilla maustettu, hieman epäpyhä, possunpaisti. Marokkolaisella Ras
el hanout maustesekoituksella maustettua uunissa paahtunutta porsaanpaistia
raikkaalla minttuisella vesikrassisalaatilla. Uunissa kauniin ruskeaksi
paahtunutta marokkolaisella tavalla maustettua possua ja kokonaisia
valkosipulinkynsiä raikkaan vesikrassi ja minttusalaatin kera.
Ras el hanout on marokkolainen mausteseos, ja se sisältää
noin kolmisen kymmentä eri maustetta joten sen lisäksi ruoka ei paljon muita
mausteita tarvitse ja kirjoitan tässä jo kolmatta päivää peräkkäin tavallaan samasta
aiheesta, siitä miten ras el hanout maustesekoitusta voi käyttää ruokaan, enkä
vielä ole päässyt mihinkään tavalliseen, tai perinteiseen kuten kuskusiin tai Tagineen.
Ras el hanoutia myllyssä |
Olisin mielelläni halunnut tietää mitä mieltä isäni olisi tästä ollut, hän kun oli enemmän tutustunut aitoon marokkolaiseen ruoanlaittoon paikanpäällä. Voiko periaatteessa edes yhdistää perin marokkolainen maustesekoitus porsaanlihaan, porsaanliha joka on muslimeilta kielletty, eikä myöskään ole hyvin kosher juutalaisille. Minulla on vähintään yksi hyvä ystävä, joka muslimina nykyään ei enää harrasta uskontoaan ja joka varmasti innostuu tästä minun hieman epäpyhästä possusta, kun hänelle siitä kerron. Ja jos minulle sanotaan ettei jotain voi tehdä, minulle monessa tapauksessa tulee jopa pakonomainen tarve tehdä juuri niin, joten voisi kai sanoa että olen suuressa määrin yllytyshullu, tai vastarannan kiiski, joten possun lihaa vain oli pakko kokeilla rashilla maustettuna ihan periaatteesta.
Maustettu liha uunivuoassa |
Slowfood
Tämä on epäpyhä possunpaisti on sopivaa ruokaa sateiselle kesäpäivälle jolloin ei joko voi, tai halua viettää aikaa, ulkogrillin kimpussa ja laiskasti vain panee koko ulkofileen uunin paahtumaan perunoiden kera. Liha maustetaan ras el hanoutilla, jossa se saa maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia, mielellään yli yön seuraavaan päivään tiivistä muovilla suojattuna. Seuraavan päivänä kaikki pannaan vain vuokaan uuniin kysymään, perunat kokonaisina ja samoin valkosipulikin.
Lihan voi viipaloida ja antaa maustua samalla tavalla ja sen
jälkeen grillata jos sää sen sallii, tällöin van perunat eivät toimi samalla
tavalla joten jos grillaat ras el hanout possua, kannattaa sinun valita jokin
toisella tavalla valmistettu lisuke näin paahdettujen perunoiden sijaan.
Kokonainen valkosipuli |
Lihaa menee noin reilusta sadasta grammasta kahteen sataan gramma jokaista ruokailijaa kohden. Lihaa kypsennetään noin kolme varttia jokaista kiloa lihaa kohden, ja jos halua lihasta ylikypsän vielä pidemmän aikaa. Porsaanlihan kypsyyden voi todeta lihamittarilla, jolloin sen sisälämpötilan on oltava 80 astetta. Aseta aina lihamittari lihan tai paistin keskelle sillä tavalla ettei se ei ole kosketuksessa mihinkään muuhun kuin lihaan jotta sen lukema olisi luotettava.
Sidoin ulkofileen koska halusin sille pyöreämpää muotoa,
tämä ei mitenkään ole pakollista mutta jos sinäkin halut sitoa sen, voit tehdä
sen helposti seuraamalla ohjettani paistin sitominen. Hiero vasta tämän jälkeen
mausteet lihaan ja anna sen maustua.
Vesikrassia |
Lisukkeeksi tarjoilin vesikrassia ja minttua salaattina, sekin vähän marokkolaisittain. Salaatin kastikkeeksi vain tavallinen vinaigrette, oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa tai sitruunaa, vinaigrettekastikkeen ohjeen löydät reseptistäni perussalaattikastike. Tällä reseptillä saat tarjoiltavaa kuudesta kahdeksalle, jopa kymmenelle ruokailijalle, jos tämä on lämminruoka on osana isompaa ateriakokonaisuutta vaikka sunnuntailounaalle jossa mukana myös alkuruoka ja jälkiruoka.
Epäpyhä possunpaisti
1½ kg possun ulkofileetä
600 g perunoita
1 valkosipuli
1-3 tl Ras el hanoutia
suolaa
oliiviöljyä
Minttuinen lisukesalaatti:
1 nippua tuoretta vesikrassia
1 nippu tuoretta minttua
vinaigrette-kastiketta
Hiero possunlihan pintaan ras el hanoutia ja kääri liha tiiviihin
muoviin. Anna lihan joko maustua pari tuntia huoneenlämmössä, tai jääkaapissa seuraavaan
päivään. Muista ottaa liha ulos jääkaapista noin tunti ennen sen kypsennystä. Huuhtele
minttu ja vesikrassi kunnolla ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Pese uudet
perunat tai kuori vanhat perunat. Mausta paisti suolalla yltympäri. Lorauta
tilkka oliiviöljyä uunivuokaan ja asettele sidottu paisti sinne, lisää perunat
sekä toisistaan erotellut valkosipulinkynnet kokonaisina kuorineen. Kypsennä
uunissa 200 asteen lämmössä noin puolitoista tuntia, tai kunnes lihan sisälämpötila
on 80 astetta. Muista valella sekä lihaa että perunoita vuokaan valuneilla nesteillä
pari kertaa kypsennyksen aikana. Ota vuoka ulos uunista ja ota liha sivuun,
peitä liha alumiinifoliolla ja pane perunat takaisin uuniin paatumaan. Anna
lihan tekeytyä noin vartin ajan ennen sen viipaloimista. Paloittele vesikassia
ja minttu repimällä. Pane salaattiainekset salaattikulhoon ja valmista vinaigrette.
Lisää salaattikastike salaatin sekaan ja sekoita. Leikkaa liha noin puolen
sentin paksuisiksi viipaleiksi. Asettele lämpimille lautaselle kasa perunoita
ja sen päälle pari viipaletta lihaa. Lisää viereen salaattia ja vuoassa kuorineen
paahtuneita valkosipulinkynsiä, viimeistele lusikoimalla lautasille annosten
päälle ja ympärille vuokaan valunutta nestettä. Tarjoile annokset heti
lämpiminä.