Samanlaiset mutta erilaiset leivät. Kaksi leipää samasta
taikinasta, yksi pehmeän pehmeä ja toinen kivan rapea leipä, samanlaiset mutta
erilaiset. Meillä jälkikasvu pienenä juurrutti meidän kieleemme samanlainen
mutta erilainen, ja nämä levitä ovat juuri siitä hyvä esimerkki, ne ovat samanlaisia
mutta kuitenkin erilaisia ja siitä leivät ovat saaneet nimensä.
Pehme ja rapea leipä |
Tämä tapa leipoa leipää, kahta erikovaa ja rapeaa leipää
samasta taikinasta syntyi tässä nyt viime aikoina kun olen joutunut miettimään
miten ja mitä puoliso voi syödä. Hän esitti viimeksi toiveen maukkaasta
pehmeästä leivästä ja ryhdyin heti toimeen, ja leivoin samasta taikinasta myös
rapean leivän niille joille leivän pehmeys ei ollut elintärkeää.
Pehmeä jauhotettu leipä |
Leivän pehmeys riippuu periaatteessa kahdesta asiasta, siitä
miten kuumaan uuniin sen panee ja sen kypsentää, ja miten sen antaa jäähtyä. Keittiöpyyhkeen
alla jäähdytetty leipä ei saa yhtä rapeaa kuorta kuin ilman liinaa jäähtynyt
leipä. Myös se miten löysää tai kovaa taikina on ja miten karkeita jauhoja käyttää
vaikuttaa asiaan mutta myös rasvan lisääminen taikinaan tekee siitä pehmeää,
asia jota hyödynnytetään esimerkiksi kun leivotaan paahtoleipää.
Rapean leivän ristikuvio |
Tähän valitsin kaikista hienoimmaksi jauhetun vehnäjauhon,
jauho jota en tavallisesti käytä kuin hienoihin leivoksiin ja kakkuihin, meillä
pidetään rouheesta taikinajuurella leivotusta kokojyväleivästä. Halusin lisätä
leipään kuitua kuitenkaan käyttämättä mitään karkeita jauhoja tai leseitä, ne
eivät olisi tähän sopineet jotta leipä ei olisi hankalaa tai liian kovaa syödä.
Ja tästä johtuen oli Psylliumkuitu itsestään selvä valinta. Psylliumkuitu on
samaa kuitua jota usein käytetään gluteenittomassa leivässä juuri samaan
tarkoitukseen, antamaan jauhoille lisää ravintokuitua edistäen ruoansulatusta.
Leivän leipomisella oli kuitenkin hieman kiire joten jouduin
jättämään tästä sen taikinajuuren pois, jota muuten yleensä käytän, mutta leivistä
tuli kuitenkin yllättävän kuohkeita. Voit tällä samalla tavalla myös leipoa taikinajuuresta kahta erileipää samasta taikinasta käyttäen samaa menetelmää leipien uunissa kypsentmisen suhteen.
Samanlainen mutta erinlainen |
Sokeria lisäsin taikinaan vain apuaineena jotta
leipä nousisi hyvin, ja jollei leipä saa nousta tarpeeksi kauan jotta kaikki sokerit
käytetään hiivan toimintaa, tulee leivästä hyvin makeaa. Kummatkin leivät
leivottiin samaan aikaan, pehmeä leipä vain pantiin uuniin ennen rapeaa leipää
joten se sai nousta sen ajan lisää kun pehmeä leipä oli uunissa.
Pehmeä leipä
nousi osan nousemisestaan uunissa samaan aikaan kun uuni lämpeni. Muuten leipä
oli vain sitä omaa itseään, maustamatonta leipää. Meillä kun kausittain leivotaan
paljon leipää ja tästä syystä leivän kannikoita syntyy ajoittain paljon.
Kuivaan tämän leivän ja jauhan sen monotoimikoneessa korppujauhoiksi jota
säilytän tiiviissä lasipurkissa. Tästä taikinasta
saat yhden pehmeän leivän sekä rapean leivän.
Rapea ja pehmeä leipä samasta taikinasta
25 g hiivaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
5 dl vettä
2 dl psylliumkuitua
8-10 dl vehnäjauhoja
Kiehauta vesi ylös ja anna sen jäähtyä käden lämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon. Kaada taikinakulhoon
hiivan päälle. Lisää sokeri ja sekoita kunnes hiiva on kokonaan liuennut
nesteeseen. Lisää nesteen sekaan Psyllium ja puolet vehnäjauhoista suolan
kanssa. Sekoita kunnolla kunnes olet saanut aikaiseksi löysän taikinan. Anna
taikinan nousta reilu puolituntia keittiöliinalla peitettynä. Nosta löysä
taikina jauhotetulle pöydälle ja sirottele sen päälle jauhoja, vaivaa taikinaa
ja lisää jauhoja kunnes taikina on saanut kimmoisuutta mutta on vieläkin löysää
mutta on saanut vähän sitkoa. Lisää jauhoja kunnes taikina on helposti
käsiteltävää eikä tartu joka paikkaan kiinni. Pidä taikina kuitenkin niin
löysänä ja valuvana kuin suinkin mahdollista. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo
kummastakin pyöreä leipä. Pane kumpikin leipä omalle voipaperilla peitetylle uunipellilleen,
sirottele niiden päälle jauhoja siivilän läpi ja peitä ne liinalla. Anna
pehmeän leivän nousta noin vartin verran. Pane leipä kylmään uuniin ja pane
uunin lämmöksi 150 astetta. Leikkaa toiseen leivän pintaa ristikuvio ja anna
sen nousta lisää liinan alla. Paista pehmeää leipää noin 45 minuuttia jopa
tunti kunnes se on kypsää. Tarkista leivän kypsyys kopauttamalla sitä pohjaan,
jos ääni on kumea on leipä kypsää. Kääri leipä puhtaaseen keittiöliinaan ja
anna sen jäähtyä ritilällä. Nosta uuninlämpötila 200 asteeseen, ja paista
toista leipää 30–40 minuuttia. Nosta viimeiseksi 5-10 minuutiksi lämpötila 250
jotta leipä saa rapean kuoren. Kokeile samalla tavalla kopauttamalla jos leipä
on kypsää. Anna leivän jäähtyä ritilällä toisen vieressä sitä millään
peittämättä. Säilytä pehmeää leipää liinaan käärittynä muovipussissa, niin se
säilyttää hyvin pehmeytensä jopa kolme päivää, vaikkei se silloin enää olekaan
tuoretta. Rapean leivän voi seuraavasta päivästä lähtien säilyttää liinaa
käärittynä jotta se ei kuivu liian nopeasti.