29. elokuuta 2013

Paaston curryinen valkokala katkaravuilla



Herkullista mausteista 5:2 dieettiin sopivan tulista valkoista kalaa tomaattikastikkeessa katkarapujen ja vihreiden papujen kanssa. Vähän normaalia pienempi pääruoka jotta saa toisenkin ruoan samana päivänä.

Tänä vuonna kylvin maanparannus mielessä papuja äidin kasvimaahan. Kylvin mustia papuja, ruusupapuja, tavallisia vihreitä tarhapapuja sun muita. En ole koskaan ennen viljellyt papuja kasvimaassa, minulla on vain kokemusta niiden kasvatuksesta parvekkeella ruukuissa ja parvekelaatikoissa, tiesin kyllä odottaa suurta satoa mutta sadon mastodonttinen suurus yllätti minut täysin. 

Olen nyt viime kuukauden aikana käynyt vähintään kerran viikossa keräämässä papuja maasta, ja pavut vain kukkivat lisää ja puvut kasvavat natisten koko ajan. Ja pakastin alkaa olla täynnä ryöpättyjä papuja vaikka me syömme papuja koko ajan. Ei siis kokoajan, mutta paastopäiväni hyvin usein, ja mielellään, koska onneksi kummatkin pidämme pavuista.
Joten tänään kalan lisukkeena on sitten yllätys, yllätys, vihreitä keitettyjä papuja.

Jäinen kala sulamassa ja kysymässä pannulla
Kala voi olla mitä hyvänsä valkoista kalaa josta itse pidät, ahventa, haukea, turskaa jos sitä löytyy tai seitiä jos siitä pidät. Meidän lautasillemme eksyi taas kerran Pangasiusta. Kala voi olla pakastettua tai tuoretta, pakastetun kalan voit joko sulattaa jääkaapissa tai kypsentää suoraan jäisenä paistinpannulla tomaatin kanssa.   

Jos kala on tuoretta kala voi hauduttaa kypsäksi tomaatista muodostuneessa kastikkeessa jonka sekaan katkaravut lisätään lämpiämään aivan viime tipassa ennen tarjoilua jotteivät ne me sitkeiksi.

Tämä ateria on tarkoituksella suunniteltu normaalia paastopäivän pääruokaa pienemmäksi jotta saat toisen aterian paastopäivänä, joten lopuilla kaloreilla sinun kannatta lukea lisää toisesta pääruoasta tai koota päivän kalorit välipaloista kuten esimerkiksi hummuksesta johon itse olen hulluna paastopäivinä. Löydät lisää reseptejä ja vinkkejä blogista tunnisteella 5:2 paastodieetti.


KCal/100g
kpl
Raaka-aineet
kCal
40
1
öljyä
40
83
125
pangasiusta
104
25
100
haricots
25
65
55
katkarapuja
36
108
8
valkosipulia
9
38
10
sipulia
4
20
86
tomaattia
17


kalorit:
234

Mausteista valkokalaa 5:2 paastona

Curryinen kala katkaravuilla ja haricots verts’eillä


Huuhtele tomaatti ja anna sen kuivua kokonaan. Leikkaa sipulista pala, kuori se ja hienonna. Kuori myös valkosipulin kynsi ja hienonna se hienon hienoksi. Mittaa lämpimälle pannulla oliiviöljyä ja lisää pannulle teelusikallinen (tai kaksi) curryjauhetta sekä puolikas teelusikallinen kuivattua tai tuoretta chiliä ja sipuli. Kuullota sipuli sekoittaen läpikuultavaksi ennekuin lisäät pannulle valkosipuli. Pilko tomaatti karkeasti ja anna valkosipulin tuoksun levittäytyä keittiön ilmaan ennen kuin lisäät tomaatin pannulle. Jos kala on pakastettua voit lisätä sen pannulle tomaattien sekaan ja antaa sen sulaa ja kypsyä samalla kun tomaatti muodostaa kastikkeen sipulin ja mausteiden kanssa. Pane pavut omaan kattilaan ja anna niiden kiehahtaa ylös. Lisää tuore kala kun tomaattikastike on jo vähän hautunut kokoon. Kala on kypsää kun se ei enää ole läpikuultavaa vaan on muuttunut valkoiseksi. Lisää katkaravut kastikkeen sekaan ja sekoita. Valuta pavuista niiden keitin vesi lävikössä ja anna niiden vähän valua. Tarkista kastikkeen maku ja mausta sitä lisää oman makusi mukaan suolalla ja mustapippurilla. Annostele papuja lämpimälle lautaselle ja asettele kala päälle ja lusikoin mausteista herkullista katkarapukastiketta kalan päälle ja tarjoile sitruunalohkon kera.

26. elokuuta 2013

Tomaattinen Tomatiinicocktail




Tomaattivedestä valmistettu maustettu vodkatiini. Tämä on yksi vaihtoehtoinen tapa hyödyntää tomaatin fileoinnista ylijäänyttä tomaattien sisustaa ja siitä valunutta nestettä samalla tavalla kuin tomaattihyytelön valmistus. 

Tomaattimehun ja sen nesteenmäärä vaihtelee tomaattilajikkeiden myötä ja tähän kannatta käyttää vain sesongissa olevia ehdottomasti tuoreita punaisia tomaatteja. Tomaatin sisustoja saat kun fileoit tomaattia esimerkiksi keväiseen katkarapusalaattiin, katkarapucocktailiin tai aurinkokuivattuja tomaatteja varten.

Tomaattivesi

Tomaattivesi on helppoa valmistaa, joko teet se tomaatin käsittelyn sivutuotteena sen sisustasta tai kokonaisista tomaateista. Menettelytapa on aivan sama kuin reseptissäni tomaattihyytelö, kokonaiset tomaatit tai vain sen sisutan siemenet ja neste vain joko kahvifiltteriin tai tiheään harsokankaaseen valumaan yön yli jääkaappiin. Samalla kun tomaattivesi valuu sen sekaan lisätään Tomatiinicocktailia varten pari oksaa huolellisesti pestyä basilikaa sitä maustamaan ja näin saadaan helpolla tavalla vähän tavanomaisesta eriävä tomaattidrinkki, tomatiinicocktail. 
Keltainen tomatiinicocktail

Huomaa että tomaattiveden väri on kullan keltaista eikä punaista vain jos annat tomaattimehun hiljalleen valua itsekseen, puristamine aiheuttaa nesteen sameutumisen samalla kun sen muuttuu tomaatinpunaisen sakan myötä punaiseksi. Valmiin tomaattiveden kannatta antaa kirkastua jääkaapissa, ja jos vahingossa saat vähän sakkaa kaadettua drinkin sekaan värjää se sen vain punertavammaksi. Itse suonin vaalean keltaista tomatiinia ja varon punaista väriä, keltainen tomaatille maistuva drinkki on vaikuttavampi kuin punainen. 

Maku on aivan sama jos tomatiinissa on sakkaa joka on värjännyt sen punaiseksi kuin keltaisessa ilman sakkaa. Tomaattivesi ei säily hyvin, korkeintaan päivän, pari jonka jälkeen se saa ei toivotun sivumaun vaikka sitä säilyttäisi tiiviisti suljetussa pullossa. Tomaattiveden pakastaminen toimii aivan samalla tavalla kuin mehun pakastaminen. Tällä tavalla saat kokoon enemmän tomaattivettä kuin vain yhden cocktailin verran kun valmistat hienostunutta salaattia johon fileoit tomaatit. Tomaattivettä vain puhtaaseen steriloituun pulloon jossa tilaa tomaattiveden tilavuuden kasvaa sen jäätyessä, ja se sulatetaan hitaasti jääkaapissa ennen käyttöä. 
Kylmää tomaattivettä

Tomatiinicocktail on hienostunut ja erikoinen tervetuliaisdrinkki ja se on parhaimmillaan kun käytät siihen yhden osa vodkaa sekä kaksi osaa tomaattivettä. Tomaattivettä voit käyttää vieläkin enemmän (tai vodkaa suhteessa vähemmän) ja valmistaa laimeamman cocktailin jollet halua niin väkevää drinkkiä heti juhlien alkuun. 


Lasit cocktaileihin voit kätevästi joko jäähdyttää samalla tavalla kuin baareissa, täyttämällä ne piripintaan jäillä ja antaa niiden tulla huurteisiksi, tai panna lasit tunniksi pariksi pakastimeen jäähtymään jos niille on siellä tilaa. Ota lasit ulos vasta juuri ennen drinkin laseihin siivilän läpi kaatamista. Tällä reseptillä saat kaksi tomaattivedestä valmistettua tomatiinicocktail tai tomaattivesicocktailia.

Tomatiini

6 cl vodkaa
2 cl Noilly Prat
16–18 cl tomaattivettä
(2-3 tippaa Tabascoa)
viimeistelyyn:
tuoretta basilikaa
2 pientä kirsikkatomaattia
jäitä

Pese sekä tuore basilika että kirsikkatomaatit huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Lusikoi cocktaillasit täyteen jäitä ja anna niiden jäähtyä viitisen minuuttia tai kunnes ne ovat aivan huurteisesta sameat. Mittaa sekoituslasiin vodka, Noilly Prat sekä tomaattivesi ja lisää sekaan pari tippaa Tabascoa jos haluat tulisen cocktailin. Täytä sekoituslasi jäillä ja sekoita kaikki kunnolla keskenään tähän tarkoitetulla pitkällä cocktaillusikalla. Tyhjennä cocktaillasit jäähdytysjäistä ja kaada siivilän läpi tomatiinicocktailia yhtä paljon kumpaankin kylmään lasiin. Viillä kirsikkatomaattien pohjaan noin sentin syvä viilto ja asettele tomaatit lasien reunoilla. Lisää cocktailin pinnalle kaunis basilikanlehtilehdyke ja tarjoile tomatiinicocktail heti jääkylmänä, se ei voi odottaa juojaansa.

12. elokuuta 2013

Kesäkeitto pinaatilla




Nyt oman kasvimaan sadosta herkullinen kesäkeitto, tällä kertaa vanhan ajan versiona pinaatilla ryyditettynä. Keitto on ihanaa syötävää nyt kun ilmat ovat vähän viilentyneet ja sateitakin on luvassa joten sienimetsän antimia odotellessa, kesäkeitto pinaatilla.

Omaa pientä porkkanaa, uusia perunoita, sokeriherneitä paloissaan tai silvottuina erikseen ja ihanan herkullista valkoista kukkakaalia maitokeitossa. Kesäkeitossakin on monen monta eri versiota, meillä lapsuudessani kesäkeittoon käytettiin uusia perunoita, porkkanoita, kukkakaalia sekä herneitä mutta tämä pinaatilla ryyditetty kesäkeitto jonka löysin äidin kotitalouskoulukirjasta on hyvää vaihtelua sille tavalliselle kesäkeitolle. 

Voit tähän keittoon käyttää joko tuoretta pinaattia omasta maasta joka huuhdellaan ja lisätään keittoon nuutumaan, tai kokonaisena pakastettua pinaattia joka lisätään keittoon sen sulettua. Herneet voi lisätä kokonaisina sokeriherneinä tai irtonaisina herneinä. Sekä herneet että pinaatti kypsyvät nopeasti joten niitä ei kannata lisätä kuin vasta loppuvaiheessa maidon kanssa.

Kukkakaalia kesäkeittoon
Nestettä keitossa on noin puolet vettä ja puolet maitoa tai kermamaitoa. Nesteen kanssa ei saa pihistellä liikaa jotta keiton kaikki raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa. Keiton voi suurustaa Pinaattisen kesäkeiton voi suurustaa käyttämällä munan keltuaisia ja vehnäjauhoja kuten ehdotettiin äidin vanhassa koulukirjassa josta tämä versio on alkujaan tai olla suurustamatta. 

Suurusteena voit käyttää veteen sekoitettuja vehnäjauhoja jota lorautat keiton sekaan ja annat lämmetä kunnes keittoa on tullut paksummaksi. Tämä kestää noin viitisen minuuttia jonka jälkeen jauhot ovat kypsyneet eivät enää maistu ”jauhoisille”. Alkuperäisessä reseptissäni keittoon lisättiin myös yksi kananmunan keltuainen suurustamaan sitä. Keltuaisen lisäämisen jälkeen keittoa ei enää saa keittää jottei se juoksetu keltuaisen tullessa liian kuumaksi. Keltuainen lisätään vain keittoon jauhojen lisäksi tai niiden sijasta ja sekoitetaan sen sekaan miedolla lämmöllä kunnes keitto on paksuuntunut.

Pesemättömät ja harjaamattomat keltaiset porkkanat
Huomaa että kourallinen on suhteellinen määrä ja pienellä naisella tämä kourallinen on sama kuin isolla raavaalla miehellä olisi noin puolikas kourallinen.

Tämä keitto sopii myös hyvin 5:2 paastoon kunhan vain punnitset kaikki raaka-aineet ja käytät kevyt tai rasvatonta maitoa keittoon jolloin koko perhe syödä samaa keittoa vaikka äiti ja isä, tai vain jompikumpi paastoaa 5:2 paastodieetin mukaisesti. Tällä reseptillä saat kesäkeittoa pinaatilla neljälle hengelle.

Pinaattinen kesäkeitto

1 pieni kukkakaali
kourallinen pieniä porkkanoita
kourallinen uusia perunoita
½ l tuoreita herneitä palkoineen (tai 2 dl silvottuja herneitä)
½ l tuoretta pinaattia
ripaus raastettua muskottipähkinää
1-2 tl suolaa
½-1 tl valkopippuria
ripaus sokeria
6 dl vettä
6 dl maitoa (tai kermamaitoa)

Huuhtele ja pese vihannekset huolellisesti, harjaa perunat ja porkkanat huolella. Paloittele kukkakaali pienempiin paloihin, halkaise isot perunat ja paloittele porkkanat jos ne ovat jo isoja. Pane perunat, kukkakaali ja porkkanat kattilaan. Lisää vettä kunnes ne nippa nappa peittyvät ja keitä ne kypsiksi. Älä lisää vielä suolaa, se lisätään vasta keiton lopussa jottei maito juoksetu.  Lisää kattilan maito, herneet sekä pinaatti ja keitä neste ylös kiehuvaksi: anna keiton kiehua peri, kolme minuuttia kunnes pinaatti on nuutunut keiton sekaan. Raasta keiton sekaan noin kolmas osa teelusikallinen muskottipähkinää ja mausta keitto oman makusi mukaan suolalla, valkopippurilla sekä ripauksella sokeria. Tarjoile kesäkeitto heti lämpimänä.

5. elokuuta 2013

Munasalaatti kapriksilla




Vaikken vielä ole oikein saanut otettua tavallisesta arjesta kiinni, jatkuu 5.2 paasto. Sitä ei ole keskeytetty edes kesäloman ajaksi ja paastomamme edelleen maanantaisin ja perjantaisin. Ei edes vaikka vähän ketutti kun kesäloma keskeytettiin tässä välissä viikolla ja sitä jatkettiin sitä seuraavalle viikolle, siis tälle nyt olevalle viikolle. Kesän lämpöä riittää edelleen joten kokkaaminen on enemmän salaattien kokoamista ja niiden ainesten sopivan kokoiseksi suuhun sopivaksi pienentämistä, grillaamisetkin ovat jääneet vähemmälle vaikkevät ne ole aivan unohdettu.

Puolison verenpainelääkkeet ovat nyt lääkärin suostumuksella puolitettu, ja kolesteroliarvot mitataan myöhemmin syksyllä, joten edistystä on tapahtunut. Itse vain olen jotenkin vähän väsynyt, ja kuvittelen etten laihdu vaikka käyn kävelylenkillä melkein joka päivä. Verenpaine on nyt huolestuttavasti tyssännyt samaan paikkaan pitkäksi aikaa eikä vielä ole palautunut aivan normaalin verenpaineen rajoihin mutta asian pitäisi selvitä kun ensi viikolla menen lääkäriin jos jossain muussa on vikaa kuin mahdollisesti korvien välissä. 

On myönnettävä etten ole käynyt vaa’assakaan pitkään aikaan joten laihtumiseni (tai laihtumatta oleminen) johtuu varmaan enemmän mielikuvasta etten ole laitunut. Näin lämpimällä kun ei tule puettua liian tiukkoja vaatteita muutenkaan joten löysät vkuminauhalla varustetut helposti venyvät hameet peittävät totuuden alleen monellakin tapaa.

Tässä hyvä 5:2 paaston salaatti niille päiville kun ei ole muistanut käydä kaupassa ollenkaan tai suunnittelematon paastopäivä yllättää, mitä minulle tapahtuu joskus keskiviikkoisin, asia josta olenkin jo maininnut.

Kaikki salaatin raaka-aineet löytyvät kotoa jos olet seurannut reseptejäni 5:2 paaston suhteen, selleriä ja kapriksia. Tähän hyödynnetään sekä sellerin varret että niiden kauniit vaalean vihreät sisimmät lehdet jotka ovat mietoja eivätkä yhtä karvaita kuin ulommat varret. Olen myös huomannut että olen aikaisemmin laskenut kananmunalle hieman liian ison kalorimäärän, 77 kCal jokaista keskikokoista kananmunaa kohden ja nyt tarkistanut ne 60 kCal per kananmunaa. 

Huuhdeltua jäävuorisalaattia salaattiin
Meillä käytetään useimmiten salaatteihin Dijon sinapilla maustettua salaattikastiketta koska siitä saa niin kivasti paljon makua helpolla, ja sinappi toimii myös salaattikastikkeen emulgaattorina ja sakeuttaa sen paksummaksi ja kermaisemmaksi. Kermainen taitaa olla tabu laihdutuksen yhteydessä. Salaattikastikkeen määrät ovat noin teelusikallinen vähän riippuen miten kukkuralleen sitä kauhoo. 

Valkosipulia tulee vai hivenen verran, 2-3 g on riittävästi. Kastikkeessa tulee olla vain vieno valkosipulin maku. Raasta se salaattikastikkeen joukkoon ja punnitse raastin ennen ja jälkeen valkosipulin raastamisen niin teidät miten vähän valkosipulia sinne kastikkeen sekaan raastoit.
Tämä salaatti sopii myös välipalaksi tai kevyeksi lounaaksi isomman paastoaterian lisäksi samalle päivälle jos käytät siihen vain kahden kananmuna sijaan vain yhden.

5:2 paaston munasalaattia kapriksilla

5:2 paaston munasalaatti kapriksilla


Kcal / 100 g kpl
Kcal
60 2 kananmunaa 120

g/ml

14 65 salaattia 9
8 35 selleriä 3
32 8 kapriksia 3
13 60 retiisejä 8
106 3 valkosipulia 3
823 5 oliiviöljyä 41
100 10 viinietikkaa 10
141 5 dijon 7


kalorit: 204




Keitä kananmunat joko koviksi tai löysiksi oman mieltymyksesi mukaan, 10 minuuttia kovaksi keitetyille ja 6 minuuttia löysille kananmunille. Kaada kiehuva veisi pois ja anna munien höyryyntyä kuiviksi kattilassa ennen kuin kaadat niiden päälle kylmää vettä pysäyttääksesi niiden lisäkypsymisen. Anna munien jäähtyä kylmässä vedessä, mutta ne voi myös tarjoilla haaleina jos näin haluaa. Huuhtele salaatti, retiisit ja selleri. Valuta kapriksista suolaliuos pienessä siivilässä. Mittaa pieneen kulhoon teelusikallinen öljyä, teelusikallinen sinappia ja kaksi teelusikallista valkoviinietikkaa. Kuori valkosipulinkynsi ja punnitse se ja raastin erikseen. Raasta kynsi kastikkeen sekaan ja punnitse raastin raastamisen jälkeen jotta tiedät paljonko valkosipulia raastoit kastikkeeseen. Lisää kulhoon myös ripaus suolaa ja mustapippuria ja sekoita aineksista salaattikastike. Revi salaatin lehdet sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja leikkaa sellerinvarret noin sentin paksuisiksi paloiksi. Asettele salaatti a selleri lautasella tai salaattikulhoon. Pilko retiisit neljään jos ne ovat isoja ja niitä sinne tänne salaatin ja sellerin sekaan. Valuta pienellä lusikalla salaattikastiketta sinne tänne salaatin päälle ja viimeistele salaatti ripottelemalla kapriksia salaatin sekaan. Nauti salaatti heti kylmänä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...