27. heinäkuuta 2015

Wasabilohicarpaccio siankärsämöllä




Viime kesän helteillä kehittelin reseptejä pariin viiniin ja silloin tuli tehtyä joitakin aivan loistavia kokeiluja joista parhaimpia on tänä vuonna sateisempana kesänä kehitetty lisää kuten tätä skandinaavinen ja japanilainen lohi Carpaccio. 

Ruoan idea on leikata aivan ohuen ohuita lohi viipaleita ja asetella ne kauniisti lautasille ja valutella päälle muun muassa japanilaisesta wasabista ja soijakastikkeesta valmistettua kastiketta joka ansioista kala kypsyy ja viimeistellä se siankärsämön kukilla ja lehdillä. Voisiko alkuruoka olla tämän helpompaa?

Raaka lohi raakakypsytetään kastikkeessa vähän samaan tyyliin kuin Ceviche, mutta kuutioimisen sijaan ohuen ohueksi viipaloituna. Lohen tulee olla ehdottoman tuoretta ja kannattaa panostaa laatuun ja ostaa kalakauppiaalta sen sijaan kuin käyttää tarjouslohta joka jo on alkanut haiskahtaa kalalle.

Lohta on helpompi leikata jos sen antaa olla pakastimessa puolisen tuntia, tunnin kunnes se on alkanut jo kohmettua. Lohiviipaleiden suunta ei ole niinkään tärkeä, kunhan vain viipaleet ovat ohuita. 




Jollei syöjät ole harjaantuneita raa’an kalan syöjiä ja ovat esim. ulkomaalaisia vieraita voi kalan antaa kypsyä pidempään vaikka jääkaapissa kastikkeen kanssa jo valmiiksi lautasille aseteltuna pari, kolmekin tuntia. Ruoka sisältää vihreää japanilaista piparjuuritahnaa, wasabia joka on aika tulista tottumattomalle joten tarkista wasabin määrä kastikkeessa maistamalla. 

Aloita pienellä määrällä ja lisää vasta maistamisen jälkeen lisää jos se ei mielestäsi maistu tarpeeksi. Kastikkeen tulee olla tulista muttei sietämättömän tulista. Suolaa annokseen ei tarvitse lisätä koska soijakastike sisältää sen verran ettei lisää tarvitse. 

Ja suomalaiseen tyyliin voi annokseen lisätä keitettyjä uusia perunoita niille jotka sitä haluavat eivätkä tule kylläisiksi tästä. Tällä reseptillä saat kuitenkin hyvän kokoiset alkupalat neljälle hengelle ilman perunoita.

Lohicarpaccio wasabilla ja siankärsämöllä

200 g merilohta
3 rkl tummaa soijakastiketta
3 tl riisiviinietikkaa (tai sitruunamehua)
2 tl seesaminsiemenöljyä
1-4 cm Wasabitahnaa
pieni kourallinen siankärsämö kukkaa
n 5-6 siankärsämön lehteä

Huuhtele siankärsämö ja anna sen kuivaa kokonaan talouspapeilla. Mittaa kulhoon soijakastike, riisiviinietikka sekä seesaminsiemenöljy. Lisää kulhoon noin senttimetri wasabitahnaa tuubista ja sekoita kastike kunnolla. Maista kastiketta ja lisää wasabia kunnes sitä on mielestäsi tarpeeksi. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita ja asettele ne kylmille lautasille aloittaen lautasen keskeltä ja rakenna annoksia ulospäin lautasten reunoille päin. Lusikoi varovasti kastiketta ohuina noroina teelusikalla lautasille lohen päälle. Viimeistele annokset riipimällä siankärsämön kukkia ja lehtiä lohen päälle. Tarjoile annokset heti vielä kylminä hyvin jäähdytetyn valkoviinin kanssa joka soveltuu japanilaisen wasabin kanssa.

24. heinäkuuta 2015

Adega Pegoes Colheita Seleccionada 2014





Adega Pegoes Colheita Seleccionada 2014 on kivan kuiva, pirskahteleva ja sitruksisen hapokas portugalilainen vinho verde valkoviini. Maku on herkullisen sitruksinen ja mausteinen jonka seassa päärynän ja omenan sävyjä. Pyöreän ja täyteläisen maun seasta löytyy myös trooppisia aromeja sekä vienon vieno karvasmantelinen pohjavire. Tarjoile tämä viini noin 12–14 asteisena, ei liian kylmänä jotta viini pääsee oikeuksiinsa.


Viini koostuu neljän eri rypäleen sekoituksesta: Chardonnay, Arinto, Verdelho, Antão Vaz ja siinä


on 13 % alkoholia. Osa viiniä kypsytetty 3 kuukautta amerikkalaisissa ja osa viiniä ranskalaisissa tammitynnyreissä, tammisuus, antaa tanniineja joten tämä kiva kesäviini kestää jopa grilliruokia.


Viini sopii erittäin hyvin kana ja kalkkunan kanssa. Se sointuun hyvin myös rasvaisten kalojen kuten esimerkiksi lohen sekä äyriäisen kanssa, eikä ole outo possunlihalle unohtamatta salaatteja ja kasvisruokia. 


Kiitos maahantuojalle tuotenäytteistä.

19. heinäkuuta 2015

Mansikkapizza




Mansikoita suolaisissa ruoissa on vähän epätavallisempaa, ja se vähän hämäsi minua ja nauroimme puolison kanssa idealle mansikkapizzasta pitkään ennen kuin pääsin sitä toteuttamaan. Tämä mansikka pizza on juhlien puheaine mutta sopii sen lisäksi myös sopivan kokoisina suupalan kokoisina paloina cocktailoiksi sormiruokana.

Mutta olen todennut että mansikat, vuohenjuusto, Balsamietikka sekä basilika ovat taivaallinen yhdistelmä joten kokeilin sitä pizzan päällä.


Vielä uunista tulessaan mietin miten hullu olen, mutta maistaessani tätä mansikkapizzaa en enää nauranut idealle vaan kehräsin tyytyväisenä. Huomautan vain että pizza on koukuttavan herkullista joten saanko esitellä Pipsa Hurmerinnan mansikkahaasteen mansikkapizzaa, pizza johon olen saanut mansikoita osallistuessani mansikkahaasteeseen. 

Mansikoita on kokeiltu vaikka missä viime aikoina, mutta tämä on ehdottomasti se paras, eikä sovellu sydänystävälliseen dieettiin.

Pizzaan antaa säväyksen tuore chili jota voit käyttää niin paljon kuin kehtaat ja niin tulista tai mietoa kuin itse haluat. Suosittelen kuitenkin menemään vähän tulisempaan suuntaan kuin tavallisesti koska se sopii makeahkojen mansikoiden makumaailmaan. 




Myös chilin määrää voi lisätä, tästä syystä chilin määrä reseptissä on summittainen riippuen siitä ovatko chilit isoja vai pieniä ja miten paljon ja tulista pizzoista haluat. Basilikaa kannattaa silputa osa jo pizzan päälle uuniin ja viimeistellä ne lisäämällä lisää tuoretta basilikaa paistetun pizzan päälle samalla kun viimeistelet herkut balsamietikalla.

Käytä tähän samankokoisia mansikoita, mielellään suht koht pieniä jotta ne eivät jää liian vetisiksi pizzan päälle.

Tämä resepti on neljälle pizzalle, jonka voit leipoa joko aidon pizzapohjalle ta oikaista tortillan tai ohut leivän avulla kuten tässä. Tortillaa käyttäessä kannattaa antaa pizzan jäähtyä vähän ennen sen paloiksi leikkaamista. 

Mansikkapizza

4 vehnätortillaa
500 g tuoreita mansikoita
150 g vuohenjuustoa
n 3-4 dl juustoraastetta
1 nippu tuoretta basilikaa
1-5 tuoretta chiliä
Musta pippuria
3-4 rkl Balsamietikkaa
1-2 rkl oliiviöljyä

Perkaa mansikat ja huuhtele ne, anna kuivahtaa lävikössä. Huuhtele myös basilika sekä chilit ja anna niiden kuivahtaa. Asettele tortilla leivinpaperille ja sivele sen reunat oliiviöljyllä. Asettele tortillan päälle mansikoita, leikkaa isot mansikat pienemmiksi paloiksi. Leikkaa vuohenjuustosta paloja ja asettele niitä sinne tänne mansikoiden lomaan. Suikaloi chilit sekä basilika ja ripottele niitä pizzalle. Viimeistele mausteet vasta rouhitulla mustapippurilla. Ripottele päälle juusto raastetta ja paista pizzat keskitasolla uunissa 175–200 asteenlämmössä noin 10–15 minuuttia kunnes juusto on sulanut tortillan päälle. Ota pizza uunista ja pirskottele sen päälle noin teelusikallinen pari balsamietikkaa ja ripottele lisää tuoretta basilikasilppua en päälle. Anna pizzan jäähtyä vähän ennen kuin leikkaat sen noin suupalan kokoisiksi kakkupaloiksi ja tarjoile drinkin kanssa.

11. heinäkuuta 2015

Mansikoita ja savusiikaa





Olemme jostain syystä tottuneet syömään mansikoita aina makeina vaikka niiden kirpeähkö ja samalla maku soveltuu paljon suolaisiin ruokiin, esimerkiksi tomaatin kumppaniksi tässä valitsin kuitenkin vain mansikan chilin kanssa kun niitä tuoreita juuri nyt pukkaa parvekkeen ruukuista.

Sain mansikoita osallistuessani Pipsa Hurmerinnan mansikkahaasteen ja mansikoita on meillä viime aikoina tullut syötyä muodossa jos toisessa, mansikka relissi savusiian kanssa on hyvä vaihtoehto näin kesällä. 

Tässä annoksessa on käytetty lämpimiä keitettyjä uusia perunoita, mutta annokset voi myös tarjoilla perunat kylminä mutta keitä peruna samana päivänä niin lähellä tarjoiluhetkeä kuin vain suinkin ja tarjoile ne haaleina etteivät ne maistu eilisiltä keitetyiltä perunoilta. Huomaa että kalan määrä reseptissä on perattua kalaa ilman ruotoja tai nahkaa. 

Resepti on neljälle pääruoaksi mutta sitä voi yhtä hyvin tarjoilla alkuruoaksi lämpimänä kesäpäivänä pienemmällä määrällä uusia perunoita kuin reseptissä mainittuna on.

Savusiikaa mansikkarelissillä
300 g tuoreita mansikoita
400 g savusiikaa
200 g uusia perunoita
1-2 tuoretta chiliä
2-3 punakevätsipulia
½ nippu tuoretta basilikaa
ruohosipulia
mustapippuria
suolaa
2 rkl omenaviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä

Pese ja harjaa uudet perunat huolellisesti. Keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä ja valuta keitinvesi. Huuhtele ja perkaa mansikat. Anna niiden valua lävikössä. Huuhtele sipulit ja yrtit ja anna niiden kuivahtaa talouspaperilla. Halkaise mansikat kulhoon, suikaloi sipulit ja chilit ja lisää kummatkin mansikoiden sekaan. Mittaa oliiviöljy sekä etikka kulhoon, lisää ripaus suolaa ja sekoita. Anna mansikkarelissin tekeytyä huoneenlämmössä sen ajan kun peruna kypsyvät.  Perkaa kala ja leikkaa se paloiksi. Asettele peruna lautasille perunoiden kanssa. Lusikoi relissiä ja mansikoita sinne tänne niiden lomaan. Asettele kauniisti basilikaa ja ruohosipulisilppua sinne tänne ja viimeistele annokset vasta rouhitulla mustapippurilla ja tarjoile annokset raikas vihersalaatti sekä ruisleipää sen kumppanina.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...