Espanjalaistyylinen kanapata
kahviherneillä ja jossa ilmakuivattua Chorizoa mausteena, Cocido de garbanzos
con pollo. Lämmintä ja mausteista pataruokaa espanjalaisittain kahviherneistä, tomaatista ja kanasta.
Olen viime aikoina pitkään
pysynyt espanjalaisen keittiön makupiirissä ja valmistanut paljon espanjalaisvaikutteisia
ruokia kuten esimerkiksi tämä kanapatan sekä tortilla espanola, espanjalainen perunamunakas. Tämä pataruoka kanasta on hyvin samantyyppinen
ruoka kuin Marengon kana, jossa myös pitkään padassa haudutettua kanaa mutta tässä
sen savupekonin sijaan pata on espanjalaisella chorizomakkaralla sekä
savupaprikalla maustettua.
Chorizosta makua
Ruoka on muiden pataruokien tapaan hyvä ruoka jota
voi tehdä isomman satsin ja lämmittää uudelleen, pataa voi jopa pakastaa jotta
sitä on valmiina pakastettuna niille päiville kun ei oikein huvita valmistaa
ruokaa tai ei jostain syystä muuten ehdi. Kanapata saa makunsa
espanjalaisesta chorizomakkarasta ja sen makua vielä vahvistetaan
savupaprikajauheella ja valkosipulilla joita myös on makkarassa. Chorizosta sen
verran, osta ilmakuivattua Chorizoa, älä raakamakkara Chorizoa joka on
tarkoitettu grillattavaksi kuten voit lukea reseptistäni. Makkaran on tarkoitus luovuttaa oma makunsa pataan
ja se Chorizo joka tähän sopii on ilmakuivattua, mausteista ja
raakakypsytettyä.
|
Viipaloitua ilmakuivattua chorizoa |
Ruoassa ei ole yhtään gluteenia,
eikä myöskään laktoosia mutta tässä kohdassa joudun huomauttamaan että joissain
chorizomakkaroissa on voitu lisätä sekaan sekä maitojauhetta tai jauhoja
jostain viljasta, joten suosittelen että luet sisältöluettelon. Nämä eivät
kuulu oikeaan ja aitoon chorizoon, joka koostuu periaatteessa vain lihasta,
makkarankuoresta sekä sen mausteista.
Kahviherneitä pataan
Lisä proteiinia sekä chorizon
että kanan lisäksi pata saa garbanzopavuista, tai kikherneistä, kahviherneistä
kuten ne ovat suomeksi. Itse keitän yleensä kaikki pavut joita ruokaa käytän ja
kuivia kahviherneitä tarvitset noin 2 desilitraa jotka ensin liotetaan yön yli
ja keitetään kypsiksi suolavedessä miedolla lämmöllä. Mutta tässä voit ihan
hyvin myös oikaista ostamalla kaupasta jo valmiiksi kypsennettyjä kahviherneitä
säilykkeenä.
Suosin patoihin
koipireisipaloja koska niissä on enemmän makua kuin rintapaloissa. Paloittele koipi-reisipalat
samalla tavalla kuin reseptissäni Marengon kana tai marokkolainen kanatagine.
|
Kanan koipi-reisipala paloiteltuna kolmeen |
Poista liika rasva
Kanasta valuu sen verran
rasvaa sitä ruskistaessa että padan pohjalla ruskistamisen jälkeen yleensä aina
on aivan liikaa rasvaa pataan, joten poista liika rasva ennen sipulin ja valkosipulin
kuullottamista. Tämä rasva koostu siitä oliiviöljystä jota alussa pataan panit,
mutta myös siitä mistä kanarasvasta ja chorizosta on ruskistuksen aikana
valunut pataan. Padan pohjalla pitää
olla noin pari, kolme ruokalusikallista rasvaa joka
Täällä samalla tavalla voit
myös kanan lisäksi valmistaa kaniinia tai jänistä, jos sinulla sattuu niitä
olemaan. Huomaa vain että kana on
rasvaisempaa kuin jänis tai kani joten ne vaativat enemmän rasvaa kun kana.
Oikaisen tähän ruokaan yleensä
käyttämällä tomaattimurskaa kun on kiire mutta tähän voit ihan yhtä hyvin
käyttää tuoreita tomaatteja, leikkaat ne vain karkeasti paloiksi ja lisäät
pataan kypsymään kanan kanssa. Jos
käytät murskattua säilyketomaattia tarvitset tähän kaksi tölkillistä, ja
kikherneitä yhden tölkillisen.
Tällä reseptillä saat lämmintä
arkiruokaa neljälle hengelle tuttuun tapaan kun tarjoilet kanapadan keitetyn
riisin tai pastan ja raikkaan vihreän salaatin kera.
Esanjalainen kanapata Chorizolla
3 kanan koipi-reisipalaa
1 iso sipuli
100 g Chorizoa
2 valkosipulinkynttä
1-2 tl chilitahnaa
1-2 tl savustettua paprikaa
1 laakerinlehti
3 dl valkoviiniä
500 g tomaattimurskaa
240 g garbanzopapuja
1 tl mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä ruskistamiseen
Huuhtele kuivatut pavut ja liota niitä
yön yli runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois lävikössä ja kaada pavut
kattilaan. Lisää kattilaan vettä kunnes pavut reilusti peittyvät ja keitä pavut
kypsiksi miedolla lämmöllä.
Ota kana ulos jääkaapista noin
tunti ennen sen kypsentämistä. Paloittele koipi-reisi palat. Leikkaa Chorizo
joko pieniksi kuutikoiksi tai suikaloi se. Kuori sipuli ja suikaloi se ohuelti.
Ruskista makkaranpalat kevyesti öljytilkassa jotta se maustaa öljyn. Nosta ylös
chorizopalat ja pane sivuun odottamaan kulhoon. lisää pataan öljyn sekaan
chiliä ja ruskista kanapalat erissä joka puolelta kauniin ruskeiksi. Nosta
ruskistetut palat ylös padasta. Vähennä rasvanmäärää padan pohjalla jottei
ruoka ui öljyssä. Pari kolme ruokalusikallista öljyä riittää padan pohjalle. Kuullota
sipulisuikaleet ruskeiksi kuumassa mausteöljyssä. Kuori ja hienonna valkosipuli
ja lisää se sipulin sekaan chilin kanssa juuri viime tipassa ja anna
valkosipulin tuoksun levittäytyä keittiöön. Pane makkara ja kana takaisin
pataan ja lisää pataan tomaatit, laakerinlehti, savupaprika ja ripaus sekä
suolaa että mustapippuria. Kaada papujen keitinvesi pois lävikössä ja lisää valutetut
pavut padan sekaan. Kaada pataan myös kanaliemi ja viini sekä vettä jollei
kanapalat peity liemeen. Peitä pata kannella ja hauduta kanaa puolituntia
kannen alla keskilämmöllä. Tarkista kanapadan maku ja mausta se oman mielesi
mukaan suolalla ja pippurilla jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Tarjoile lämmintä
kanapataa oitis joko keitetyn riisin tai pastan sekä raikkaan vihreän salaatin kera.