28. joulukuuta 2014

Joulun rääppiäiskakku




Joulu on loppu ja mitä nyt tehdä rääppeistä? Teeppä voileipäkakku. Tämä on tähän asti paras keksimäni tapa hyödyntää joulun herkkuja kun niihin alkaa jo joulun loppupuolella olla kyllästynyt. 

Te lukijat jotka tunnette minut jo paremmin tiedätte että innostun aina voileivistä, varsinkin voileipäkakusta vaikken niitä pahemmin blogissa esittele. Löydät myös blogista ohjeet miten itse valmistat maitorahkaa smetanaa ja majoneesia, mutta tällä aikavälillä niitä tuskin kannatta vaivautua tehdä itse kun on joulun ruokatähteiden hyödyntämisestä. Tiedätpähän vain nyt mistä niiden ohjeet löytyvät.

Joulun rääppiäisvoileipäkakku
Hyödynnän kotona kaikki ruoan tähteet niin pitkälle kuin vain suinkin, joten täältä blogista löytyy paljon reseptejä ja vinkkejä miten hyödyntää myös jouluruokia. Löydät niitä hakusanalla uusiokäyttö tai hävikistä herkuksi mutta myös sivulta joulun herkut jolle olen ne sijoittanut sivun alimmaisiksi. Totean taas kerran ettei mikään ruoka ole parempaa kuin ne raaka-aineet joita siihen on käytetty. Joten käytä vain niitä ruokia jota ovat jääneet yli ja odottaneet jääkaapissa. Älä käytä mitään tunteja pöydässä esillä ollutta, se takaa vain ruokamyrkytyksen.

Tähän käytin keltaista rosollia,  mutta sen puutteessa voit hyvin käyttää tavallista punaista rosollia, graavilohta
Viimeistelin jouluisen voileipäkakun katkaravuilla, hennoilla ja vaaleilla salaatin sydänlehdillä sekä säilötyllä keltajuurella vaikka se kuvissa näyttääkin enemmän ananakselle. Täytä kakku valmiiksi päivää ennen tarjoilua ja viimeistele se vasta samana päivänä kun se on määrä syödä.

Rosollia ja kinkkua kakkuun
Käytän voileipäkakuissa majoneesin ja maitorahkan sekoitusta mikä alentaa jo muuten kakun rasva-pitoisuutta, ja kuorrutus on myös helpompi levittää ja saada pysymään paikallaan. Se kestää myös paremmin lämpöä kuin majoneesilla kuorrutettu kakku, musta kuitenkin ettei mitään ruokaa saa jättää huoneenlämpöön pitkäksi aikaa, sanotaan nyt noin tunti niin olemme varmoja asiasta. Pidä voileipäkakkua huoneenlämmössä tarjolla vain niin lyhyt aika kuin vain mahdollista.

Tähän voileipäkakkuun käytin ruispaahtoleipää, mutta voit hyvin käyttää muita vaihtoehtoja.Mitä kaapista löytyykin. Vähän riippunee miten paljon sinulla on mitäkin jäänyt jäljelle, käytä niitä. Ja toetenkin kaikkein näyttävimmät raaka-aineet esille voileipäkakun päälle sitä koristamaan.
Smetanaa ja maitorahkaa kuorrutukseen
 
Laske noin 2-3 vuokaleipäviipaletta täytteineen jokaista henkilöä kohden.  Kakussa on kaksi kerrosta täytettä ja päällimmäinen kerros joka koristellaan. Tämä kakku riittää hyvin 6-8 hengelle iltapäivä kahveille tms. tai juhlavaksi lounaaksi. Isommalle seurueelle jos esillä on tarjolla muutakin kahvileipää.

Jouluinen voileipäkakku

4-5 dl rosollia
2-3 dl kuutioitua graavilohta tai savulohta

2 dl kuutioitua joulukinkkua
4 dl smetanaa  tai ranskan kermaa
sitruunamehua
24 viipaletta grahampaahtoleipää

Viimeistelyyn:
hentoja salaatinlehtiä
tilliä
2 dl katkarapuj
1 dl keltajuurta etikkaliemessä

Sekoita rosolliin pari ruokalusikallista smetanaa. Leikkaa joulukinkkua tai lohta kuutioiksi ja sekoita rosollin sekaan. Leikkaa graavilohesta pieniä paloja ja sekoita lopun smetanan kanssa. Leikkaa paahtoleivistä pois kantit ja lado tarjoiluvadille kerros paahtoleipää ja levitä rosollikerros päälle. Levitä niin tasaisesti kun vain suinkin aivan reunoihin asti muttei niiden yli. Peitä kerroksella leipää jonka päälle levität lohitahnan jonka peität kerroksella leipää. Pane tiivisti muovi kakun ympärille ja pane se kylmään yön yli maustumaan. Ota katkaravut pakastimesta ulos ja pane ne jääkaappiin tiiviiseen rasiaan sulamaan yön yli. Voileipäkakku päällystetään ja koristellaan vasta seuraavana päivänä kun katkaravutkin ovat jo sulaneet. Valuta katkaravut lävikössä. Huuhtele tilli ja salaatinlehdet ja anna niiden kuivua talouspaperilla. Sekoita 1/3 osa majoneesia maitorahkan sekaan ja päällystä kakku sillä. Koristele kauniisti ja viimeistele tillillä ja ruohosipulilla. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua parin tunnin ajan.

18. joulukuuta 2014

Viiniä joulupöytään 2014




LaSelva Privo 2013

Rypäleet: Sangiovese, Alicante.

Biologisesti tuotettu ja viljelty Italialainen keskitäyteläinen punaviini. 

Kiva kepeä ja marjaisa, kevyesti mausteinen punaviini. Viini ilman sulfiitteja (nämä usein laukaisevat migreenin sulfiiteille herkillä henkilöillä) myös vegaaneille sopiva viini, viini kirkastamisessa ei ole käytetty mitään eälinproteiineja. Sopii hyvin possuruokien ja pataruokien kanssa. Vaihtoehto sille joka haluaa punaviiniä. 




Beringer Chardonnay 2013


Rypäleet: Chardonnay

Kalifornialainen puolikuiva valkoviini. 

Kivan pirteä hyväksi todettu viini jossa hennon sitruksinen ja vienon mausteinen sävy. Sopii hyvin noutopöytään, ja lohen kassa, muttei kuitenkaan välttämättä savukalan kanssa. Vaihtoehto sille joka haluaa valkoviiniä.

Tuottaja: Beringer Vineyards
Tässä Beringer Chardonnay Alkon sivuilla.



Niepoort Ruby


Portugalilainen punainen väkevä portviini

Kivan täyteläinen ja makea jälkiruokaviini jossa kirsikkaa ja viikunaa. Punainen portviini juustojen ja jälkiruokien seuraksi. 

Sopii oivallisesti kahvin ja suklaan seuralaiseksi eikä häpeä jos se yhdistetään sinihomejuustojen tai kysytettyjen kovien juustojen seuraksi kuten esimerkiksi ikääntynyt Cheddar tai Gouda. Hyvä vaihtoehto sille joka haluaa jälkiruokaviiniä.

Tuottaja: Niepoort Vinhos.

15. joulukuuta 2014

Joululounas Yumessa




Sain kutsun joululounaalle ravintola Yumeen, ja vaikka viime viikko oli yksi koko vuoden kiireisimmistä, pistäydyin Helsingissä syömässä lounasta, tämä syy miksi kirjoitan asiasta vasta tänään. 

Tämä ei ollut ensimmäinen, eikä viimeinenkään, kerta kun olen syönyt Yumessa. Vietin viihtyisän pitkän ruokatauon kahden ihastuttavan naisen kanssa joista kumpaakaan en ennen ollut tavannut mutta joihin mielelläni tutustuisin enemmänkin ajan kanssa.
Vaikkei menyy ollut ainakaan suomalaiseen makuun niin jouluinen, oli se lounaana kiva elämys ja herkullinen nautinto. Idea ei kai niinkään tainnut edes olla ollut "jouluinen" lounas vaan sen sijaan joulunaikainen.

Lounasta tarjoillaan vielä Yumessa tällä viikolla poikkeuksellisesti huomisesta tiistaista 16.12.2014 lähtien aina perjantaihin 1912.2014 klo 11.30–14.00 välillä. Ravintola on muuten avoinna vain iltaisin. Joululounasmenyy vaihtuu joka viikko ja nyt on viimeinen mahdollisuus käydä siellä syömässä. 

Ainoa mutta oli että se oli lounas, enkä voinut viettää pitkää ja kosteaa lounasta jäivät juomat ihanan ruoan varjoon. Tästä syystä joimme viinin sijaan vihreää teetä sekä Yumen omaa mineraalivettä mikä sinänsä antoi ruokien makujen tulla omiin oikeuksiinsa. 

Alkuruokia oli tarjolla kolme, ja päätimme itsestään selvänä jakaa annokset jotta saimme maistella kaikkia ruokia. Ja kaiken lisukkeena tietenkin ilmavaa keitettyä riisiä.
Söimme alkuruoaksi:

Lohimakirullia

Punajuurta kastikkeessa, tuoreita mungpavun ja punajuuren versoja, soijakastiketta, Nigellan ja seesamin siemeniä sekä vihreää tulista wasabia ja ihanaa hillottua inkivääriä.


Kevätkääryleitä

Chiliä, salaatinversoja, Nigellan siemeniä ja ihana seesamisiemenkastike.


Thai possun-ribsejä

Ihanan mureita, tahmeita ja sopivan mausteisia makeita ribsejä. Raikasta yrttisalaattia jossa pavun ituja, punasipulia, maapähkinöitä, tuoretta minttua ja korianteria sekä chilillä maustettua Thai-kastikkeessa. Ribsien lihat vain valahtivat irti luista kun niitä yritti ottaa omalle lautaselleen. Fingerlickin' good, kuten sanoisin. 




Friteerattua turskaa

Pankolla leivitettyä ja friteerattua tuoretta turskaa. Pinnalta rapeaa ja sisältä mehevää kalaa. Porkkanoita, kevätsipulia, paksoita ja sokeri herneitä uimassa inkiväärikastikkeessa sekä tuoretta chiliä ja korianteria.

Kevät kananpoikaa

Friteerattu puolikas kevätkananpoika, hurmaavaa luumukastiketta jossa kiva omenan vivahde. Lisäksi tuoretta korianteria sekä chiliä. Ei kovin jouluinen vaan hyvin keväinen mutta herkullinen ruoka-annos.


SuklaakakkuaYuzusorbetilla

Tummaa suklaakakkua, tuoreita marjoja, pienen pieniä tummia suklaarakeita, Yuzun mehussa ja Shizulehdillä marinoitua raikasta vihreää  omenaa. Tämä oli ensimmäinen kerta kun olen maistanut Shizua jälkiruoassa ja on sanottava että toimii.


Saavuin etuajassa ennen kuin ravintola oli auennut mutta minut toivotettiin kuitenkin tervatulleeksi ja sain tulla sisään odottamaan seuraa. Ravintola Yumessa on hyvin siisti yleisilme ja hyvä valaistus mikä on ruokabloggarille tärkeää. Täällä näet mitä suuhusi panet ja mitä syöt, asia joka sopii hyvin meikäläiselle.


Hyvää asiakaspalvelua sekä sujuvaa ja osaavaa tarjoilua. Kaikki annokset olivat ennestään tuttuja tarjoilijoille ja niiden sisältö selostettiin meille asiantuntevasti, ei vaatinut keittiössä käyntiä ja tarkistusta kuin vain kerran.

Naisten huoneen siisteys ja ulkonäkö on asia jonka aina panen mieleen.Täällä ei ole valittamista.





En ole koskaan oppinut syömään syömäpuikoilla, onneksi ruokaa pystyi syömään sormin ja oli tarjolla kosteat pyyhkeet sormien puhdistamiseen.


Huomioimme vain että annokset olivat hieman liian suuria kolmelle naiselle joten emäntämme sai Doggybagin mukaan ylijääneelle pääruoalle. Mistä saimmekin samalla tietää että Yumessa on Take-away, asia jota kannattaa hyödyntää jos itse asut tai käyt Helsingissä.


Suuri kiitos kutsusta ja lounaasta Kämp Groupille!

Kiitos emännälle sekä bloggaavalle kollegalle Siskot kokkaa ruokablogista, kahdelle hurmaavalle ihmiselle ihastuttavasta seurasta. Toivottavasti tapaamme taas pian.

12. joulukuuta 2014

Blossa viiniglögi



Blossan viiniglögi on meillä ollut kestosuosikki jo vuosikymmeniä, ja ilman sitä ei tule joulua.Toinen joulujuoma on ruotslainen Julmust joka nimensä mukaan on "must" jouluna.

Blossassa parasta on että se on takuu varmasti hyvää, laatu on taattu ja se maistuu aina samalle. Ostan ensimmäisen Blossan viiniglögin heti kun sen Alkosta löydän ja minulla on pullo varalla jottei se vain loppuisi ennen joulua.

Useimmiten olen joutunut ostamaan useita pulloja ennen kuin joulu vihdoin on ollut ovella. Yhtenä vuotena 2000-luvulla Blossaa ei myytykään Alkossa, ja sinä vuonna joulua oli lähdettävä hakemaan ulkomailta.

Tänä vuonna uutuutena on hanapakkaus, joten glögiä riittää isommallekin seurueelle. Altian valmistamalla Blossalla on myös vuosikerta glögejä, tänä vuonna Blossa14 josta jo kirjoitin aikaisemmin. Blossasta löytyy myös alkoholiton ja yhtä maukas versio, Blossa alkoholfri glögg. Alkoholitonta Blossaa löytyy myös isoista marketeista, samoin kuten Julmust "joulujuomaa" ja jos löydät Apotekanes Julmust osta sitä, se on mielestäni parasta.

Valmistan kuitenkin joka joulu omaa glögiä ja löydät täältä blogista useampiakin omatekoisia glögejä, kuten esimerkiksi punaista glögiä ja valkoista glögiä. Kummassakin glögireseptissä on lapsille sopivat alkoholittomat vaihtoehdot.Hakemalla hakusanalla joulu löytyy monta piparkakkureseptiä sekä sivulta joulunherkut löytyy jouluruokaa laidasta laitaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...