30. marraskuuta 2013

Juureva näkkileipä jouluksi




Näkkileipää, ohuen ohutta pastakoneella veivattua laiskan emännän tyyliin. Perinteen mukaan ennen vanhaan leivottiin tuoretta leipää vain kerran vuodessa, joten lopun vuotta sitä sai pärjätä tällä kuivalla, kovalla näkkileivällä joten tässä on nyt loppuvuodelle herkullinen ohuen ohut näkkileipä.



Myllärinluomuleivonta kilpailu etenee ja marraskuussa aiheena oli ”juuresta se alkaa” ja päädyin leipomaan rapeaa ohuen ohutta näkkileipää koska sille on lähestyvien joulun alusaikoina piakkoin tarvetta. En kuitenkaan ehtinyt kirjoittamaan kyseistä tekstiä kuin vasta nyt, marraskuun viimeisenä päivänä. Käytin näkkileipään Myllärin kuituista talonleipäainesta joka sisältää taikinajuurta sekä hiivaa ja annoin sen vain olla tekeytymässä keittiönpöydällä päivän ajan ennen kuin leivoin, tai pikemminkin veivasin sen ohuiksi levyiksi pastakoneella.


Juuresta se näkkileipä alkaa
Olen tehnyt näkkileipää ennen, sekä maltaista tummempaa taikinajuuresta leivottua näkkileipää että vaaleampaa vehnäisestä taikinajuuresta leivottua näkkileipää. Tällä kertaa sain kuitenkin aihetta käyttää pastakonettani, näkkileivän ohueksi veivaamiseen. Olen täällä aikaisemmin käyttänyt pastakonetta myös oikeaan tarkoituksensa, siis pastan tekemiseen kuten reseptissäni Pasta fresca, myös vegaaneille sopivaa pastaa ilman kanamunaa, Tattarista valmistettua tagliatellia vuohenputkella sekä reseptissäni Nokkoscapellinia Gorgonzolakastikkeessa

Pastakonetta käytin myös kun epätoivoissani hikoilin joka vuosittaisen hyvin vaikeasti leivottavan suvun perinnepiparkakkutaikinan parissa, reseptissä jossa joka joulu kolmen sukupolven naiset miettivät ongelman ratkaisemista, perinteiset vanhan ajan joulupiparkakut.

Pastakoneella se helposti veivaantuu ohueksi
Näkkileivän voi tietenkin myös leipoa ilman pastakonetta, kunhan vain kaulii taikinan tarpeeksi ohueksi, mutta pastakoneella se tapahtuu vaivattomammin ja saat kaikista leipälevyistä tasapaksuisia kunhan vain muistat miten ohuiksi ne veivasit. Omalla koneellani hyvä ohut näkkileipä tulee 4:llä tai 5:lla. 

Näkkileivät asetellaan voipaperille uunipellille ja kypsennetään kuumassa uunissa. Uunin lämmön pitää olla tarpeeksi kuuma että näkkäristä tulee tarpeeksi rapeaa mutta se is kuitenkaan saa olla liian kuuma jotta näkkärit palavat karrelle, varsinkaan jos leivot näkkileipää ensimmäistä kertaa. 

Uunin lämpötila myös vaihtelee uunista toiseen, joten ensimmäisellä uunipellillisellä eivät näkkileivät välttämättä vielä onnistu vaan joten ensimmäinen uuniin menevä erä voi olla pienempi koe-erä jolla säädellään uunissa oloaika ja lämpötila. Tällä reseptillä saat reilusti herkullisen rapeaa taikinajuuresta leivottua näkkileipää joulun juustotarjottimelle.

 
Näkkileipää voilla

Rapean juureva näkkileipä


4 dl vettä
5 dl Myllärin kuituista talonleipäainesta
1 tl hienoa merisuolaa
2 rkl rypsiöljyä
3-4 dl Myllärin hienoja vehnäjauhoja

Keitä vesi ja anna sen jäähtyä kokonaan. Lisää jäähtyneen veden sekaan suola ja öljy ja lisää talonleipäainesjauhot. Sekoita kaikki kunnolla ja anna taikinan tekeytyä puhtaan keittiöliinan alla huoneenlämmössä yön yli, tai vähintään pari tuntia jotta se on saanut maukasta taikinajuuren makua. Lisää jauhoja löysän taikina sekaan kunnes olet saanut aikaiseksi tavallisen leipätaikinapallon. Leikkaa taikinapallosta paloja ja veivaa ne pastakoneessa ohuiksi levyiksi. Sijoita jokainen näkkileipälevy voipaperilla peitetylle uunipellille vieriviereen limittäin muttei kuitenkaan päällekkäin. Paista näkkileipälevyt uunissa 225–250 asteen lämmössä noin 5-7 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin kullan ruskean hieman pilkukkaan pinnan ja on tullut rapeaksi. Nosta levyt ritilälle ja anna näkkileivän jäähtyä kokonaan. Murra jäähtyneet levyt sopivan kokoisiksi paloiksi ja säilytä ne tiiviissä rasiassa. Anna näkkileivän jäähtyä ritilällä ja säilytä sitä tiiviissä rasiassa, jossa se säilyy jopa vuosia.

21. marraskuuta 2013

Beaujolais Nouveau 2013




Tänään on taas uuden Beaujolais Nouveaun päivä, marraskuun kolmas torstai. Blogini on viime aikoina odottanut parempia aikoja työkiireiden takia, ja nyt alan taas olla ajan tasalla. Uudessa työpaikassa aloittaminen vie aina oman aikansa ennen kuin saavat rutiinit paikalleen ja pääsee taas harrastuksistaan kiinni. 

Tänään onnistuin saada vapaata ja pitää jo melkein kolmekymmentä vuotta kestäneestä perinteestä kiinni. Kiiruhdin aamulla heti muiden ostosten sivussa paikalliseen alkoholiliikkeeseen, muta päivän muiden askareiden takia ehdin vasta nyt kirjoittamaan mitä mieltä olen tämän vuoden Beaujolais Nouveausta.

Aloitan samalla kuin viime vuonna, on harmillista että Alkossa on vain yksi Beaujolais Nouveau eikä yhtään Beaujolais Villagesia kuten aikaisempina vuosina. Tänä vuonna sadosta povattiin erinomaista mutta on todettava että petyin taas kerran. Beaujolais’han on enemmän vuosittainen myyntijippo kuin mitään muuta, ja koska verrokkeja ei ole on tulos vähän laihanlainen.

Georges DuBoeuf on palannut taas kerran, ja viini on tänä vuonna vähän väljähtyneen ja hieman vesitetyn makuista, siitä puuttuu Beaujolais Nouveaun pirteä pirskahteleva, hiilihapotetty luonne, se on hieman hapanta ja tanniinisempaa kuin tavallisesti. Viinin maku on lyhyt ja loppuu kesken mutta sieltä löytyy se tavanomainen vadelman marjaisa sävy jostain pohjalta. Tämä on taas kerran vuosikerta josta en säästä pulloakaan jouluksi kuin hyvistä vuosikerroista minulla on tapana.

Tällä vuosikerralle annan taas kerran vain keskinkertaisen arvosanan koska se ei mielestäni mitenkään erotu edellisistä Beaujolais Nouveausta Suomessa vuodesta 1999 lähtien joihin sitä tapani mukaan vertaan.

Arvosana: 3

5. marraskuuta 2013

Kannanotto ruokahävikkiin




Kuluttajaliitto järjestää ensimmäistä kertaa yhteistyökumppaneineen ruokahävikin vähentämiseen tähtäävän Hävikkiviikon 4.11.–10.11.2013. Hävikkiviikko tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen. Suomalaiset heittävät vuodessa henkeä kohti keskimäärin 24 kiloa, eli 125 euron edestä ruokaa roskiin. 

Tämä kuormittaa niin yksittäisten perheiden taloutta kuin kaikkien yhteistä ympäristöäkin ja hävikkiviikolla on tarkoitus kannustaa kaikkia suomalaisia vähentämään omaa ruokahävikkiään. 

Tämä jotta meistä jokainen löytäisi omasta arjestaan hyvät vinkit ja tavat ruoantähteiden hyödyntämiseen jotta syömäkelpoisen ruoan poisheittäminen vähenisi. Ota sinäkin kantaa ruoan hävikin vähentämiseen ja hyödynnä sinäkin ruoan tähteet. 


Täältä blogista löytyy hyviä vinkkejä mitä tehdä tähteeksi jääneestä ruoasta sun muita vinkkejä vaikka lukemalla tekstini mitä tänään ruoaksi ja ruokahävikistä herkuksi ja lisää luettavaa ja vinkkejä löydät täältä blogista tunnisteella ”uusiokäyttö” ja ”hävikistä herkuksi”. 

Hävikkiviikko on MMM:n rahoittama ja Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet ry:n toteuttama hanke, jonka tavoitteena on kotitalouksien ruokahävikin vähentäminen. Hävikkiviikko järjestetään nyt ensimmäistä ja Kuluttajaliitto on haastanut tähän hankkeeseen mukaan yhteistyökumppaneita, jotka ovat sitoutuneet nostamaan ruokahävikkiä puheenaiheeksi viikon kuluessa. 


Jatkuvasti päivittyvä yhteistyökumppanilista löytyy osoitteesta Hävikkiviikko ja tempauksen etenemistä voit seurata Hävikkiviikon Facebook-sivuilta sekä suomalaisten ruokabloggaajien Hävikistä herkuksi tempauksen Facebook-sivuilta.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...