Perinteisiä munkkirinkilöitä hieman epätavallisemmalla
kuorrutuksella, vadelmanmakuisella sokerikuorrutuksella jossa tuoreita kanervankukkia.
Vapun munkkirinkilät
Olen pienestä tytöstä lähtien ollut hyvin heikko munkeille, siis niille syötäville leivoksille tai pullille joita kutsutaan munkeiksi ja käsittelin jo vappuna suurimman heikkouteni, Berliinin munkit, vadelmahillolla täytetyt herkulliset öljyssä keitetyt hillomunkit ja nämä munkit ovat oikeastaan jatke samalle teemalle koska käytän näiden kuorrutukseen vadelmamehua tomusokerin kanssa. Joten vadelmamehu on oivallisen herkullista näiden munkkien kanssa, ne ovat toisilleen luodut kumppanit. Jos etsit vappuherkkuja kannatta sinun lukea tekstini vapun herkut josta löydät lisää munkkireseptejä, simaa ja tippaleipiä.Kanervalla kuorrutetut munkit |
En osaa sanoa onko hillomunkit tai munkkirinkilät työläämpiä,
mutta olen huomannut että minulla on synnynnäinen lahjakkuus munkkirinkilöiden
pyörittämisessä, asia joka oikeastaan on aika harmillista, koska tulee keitettyä
munkkeja liiankin usein ja yritän kovasti välttää munkkeja liian usein. Vaikka olisin
miten väsynyt tahansa, enkä enää jaksaisi tehdä mitään, jaksan aina kuitenkin
pyörittää pari rinkilää, ja kun olen päässyt vauhtiin menee loput vain
itsestään.
Munkkirinkilöiden valmistus
Vaikka minua kokeneempi munkin keittäjä voi olla erimieltä neuvostani, olen huomannut että on hyvä antaa taikinan nousta kaksi kertaa. Tämä siksi että munkit kuitenkin niitä keittäessä nousee kiehuvan öljyn lämmöstä, munkeista tulee kuohkeampia ja ilmavampia kaksi kertaa ne nostamalla. Olen jopa jonkun kertaa unohtanut munkkitaikinan liian pitkään nousemaan (lue useaksi tunniksi) jolloin munkeista tulee erityisen kuohkeita ja ilmavia, joten siirryin nostamaan niitä pidempään.Munkit kääntämättä |
Nosta munkit yksi kerta taikinana, toinen kerta leivottuna ja munkkirinkilöiksi
pyöritettynä jonka jälkeen ne vielä nousevat uudelleen ja kuohkeutuvat lisää
kypsyessä öljyssä. Nämä rinkilät vain eivät käänny itsestään kuin pyöreät munkit, joten
ne ovat jokainen yksitellen käännettävä reikäkauhalla jotta ne kypsyvät
kummaltakin puolelta.
Nesteenä voit taikinaan käyttää piimää, vettä, kerma-maitoa,
tai jopa hapanta kermaa tai maitoa, jota et muuten käyttäisi sinällään.
Keitettynä hapanta maito ja kermaa voi käyttää sekä ruoanlaittoon että leipomiseen.
Rinkilänliitos |
Kanervakuorrutus munkeille
Tässä kuorrutan munkit valdelmalla maustetulla kuorrutuksella ja viimeistele ne tuoreilla kanervankukilla, mutta voit niiden puutteessa korvata ne kuivatuilla kanervan kukinnoilla kun kanerva ei kuki. Kanervalla on hyvin mieto ja huomaamaton maku jonka paremmin maistaa teenä ja tässä niiden tarkoitus onkin enemmän esteettinen kuin aromaattinen.
Kanervateellä on
kuitenkin rauhoittava vaikutus joten sitä ei kannatta juoda kuin iltaisin, ja
se on hyvä vaihtoehto kamomillateelle jolla myös on miedosti rauhoittava vaikutus.
Lisää siitä millä tavalla ja mistä kanervaa kannatta kerätä voi tlukea teksistäni villit yrtit ja kasvit talteen.
Tällä munkkireseptillä saat noin kaksi tusinaa kanervamunkkeja vähän riippuen miten suuria, tai pieniä munkkirinkilöitä haluat tehdä. Munkit säilyvät parhaiten huoneenlämmössä säilytettynä tiiviissä rasiassa säilytettynä pari, kolme päivää jos pysyvät turvassa munkkiputkeen päässeiltä syöpöiltä.
Tällä munkkireseptillä saat noin kaksi tusinaa kanervamunkkeja vähän riippuen miten suuria, tai pieniä munkkirinkilöitä haluat tehdä. Munkit säilyvät parhaiten huoneenlämmössä säilytettynä tiiviissä rasiassa säilytettynä pari, kolme päivää jos pysyvät turvassa munkkiputkeen päässeiltä syöpöiltä.
Perinteiset munkkirinkilät
1½ dl piimää tai maitoa
2 rkl hiivaa
2 kanamunaa
2 rkl sokeria
½ tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl voisulaa
375–400 g vehnäjauhoja
öljyä keittämiseen
Vadelmainen kanervakuorrutus
2 tl vadelmamehua
3-6 rkl tomusokeria
kanervankukkia
Munkkirinkilät
Pane voi sulamaan kattilaan. Lisää neste kattilaan ja lämmitä
kaikki kädenlämpöiseksi.
Kaada maitoseos isoon taikinakulhoon ja lisää hiiva. Sekoita
lämmin maito ja hiiva isossa taikinakulhossa kunnes hiiva on liuennut ja lisää
jonkin verran jauhoja kardemumman kanssa. Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi ja
sekoita ne löysään taikinaan. Lisää puolet jäljellä olevista jauhoista ja
sekoita. Lisää loput jauhoista ja vaivaa taikinasta tavallinen
pullataikinatuntuinen taikina. Anna taikinan nousta puoli tuntia kulhossaan puhtaalla
keittiöliinalla peitettynä. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä yhdestä
taikinanosasta kerrallaan pitkä pötky jauhotetulla pöydällä, leikkaa pötkö
kuuteen osaan. Ota yksi taikinapala ja pyöritä sitä edelleen ja yhdistä pötkylänpäädyt
käden alla pöytään vasten ja pyörittele munkkirinkilän päät yhteen
pyörittelemällä sitä pöytään vasten. Näin saat taikinapötkön päädyt kiinni
toisiinsa munkkirinkiläksi. Asettele rinkilät voipaperille pellille nousemaan
ja peitä liinalla. Keitä rinkilät kuumassa rasvassa kunnes ne ovat saanet
kauniin vaalean ruskean värin, käännä ne reikäkauhalla ja anna niiden kypsyä
toiseltakin puolelta. Nosta munkit ylös reikäkauhalla ja anna niiden jäähtyä
hieman talouspaperilla.
Kanerva kuorrutus
Mittaa vadelmamehu pieneen kulhoon, lisää tomusokeria ruokalusikallinen
kerrallaan koko ajan kuorrutetta sekoittaen. Sekoita kuorrutus tasaiseksi
tahnaksi, lisää tomusokeria kunnes kuorrute ei ole liian löysää ja on hieman tahmeaa
ja sitkeää mutta kuitenkin vielä valuvaa. Kaada kuorrute pursotinpussiin ja
kuorruta sillä munkit, tai lusikoi kuorrutetta munkkien päälle, voit myös
kastaa munkit kuorrutteeseen. Ripottele kanervankukkia munkkirinkelien päälle ennen
kuin kuorrute on kuivunut kokonaan.