21. tammikuuta 2011

Mitä ruokakomerossasi kannattaa olla


Mitä raaka-aineita ruokakomerossa kannattaa olla jotta saa parhaiten valmistettua ruokaa. P apuja, hivaa, jauhoja, perunoita, sokeria, pastaa. Porkkanoita, leipää, mausteita, hapanjuurta, riisiä.

Minulta on jo useampaan otteeseen pyydetty kertomaan mitä kotona ruokakomerossa kannattaa pitää varastossa. Vastaukseni kysymykseen on että se tietysti riippuu jokaisen omista makutottumuksista, siis kuka on ja mitä syö, mutta lupasin kuitenkin kertoa mitä minä henkilökohtaisesti pidän tärkeänä pitää varastossa, jotta te nuoret juuri kotoa muuttaneet saisitte vähän osviittaa koska haluan blogissani antaa virikkeitä sekä vasta-aloittelijoille, että jo vähän kokeneemmillekin kotikokeille. Ja tästä samasta syystä kirjoitukseni vaihtelevat hyvin rajusti laidasta laitaan.

Kasvata ruokakomeroa pikkuhiljaa

Tämä kyseinen tämän päivän teksti on jo ollut tekeillä monen monta kuukautta, ja periaatteessa jo valmiina tylsänä listana mitä kaapissa on. Juttu jäi lojumaan koska minulla ei ollut siihen sopivia kuvia, mutta nyt ajattelin kuitenkin saada jutun valmiiksi ja pari kuvaakin sen seuraksi. Tässä tekstissä luettelen nyt (ainakin omasta mielestäni) hyvin tylsällä tavalla mitä mielestäni on ruokakomeron minimivaatimus jonka jälkeen kerron mitä itse tarvitsen toimiakseni keittiössä.

Raaka-aineet vaihtelevat hyvin vuodenaikojen myötä, kuten myös suosimieni ruokien kausien mukaan. Nämä minun käyttämäni lisäykset eivät mitenkään ole pakollisia hankkia. Ei heti, eikä koskaan jollet niitä itse näe pakolliseksi. Kun lisäät varastojasi, on parhainta vähitellen kerta kerralta ostaa vain yksi tai kaksi uutta ainesta, jolloin lajitelma pikkuhiljaa karttuu. Pitää vain muistaa että ostaa sellaista mitä varmasti käyttää, ettei kaapin perällä seiso turhia hyllyn täytteitä viemässä tilaa tärkeämmiltä aineksilta ja raaka-aineilta. Jos tällaisia hyllynlämmikkeitä löytyy kaapeistasi, ja niissä on vielä päivämäärät jäljellä, lahjoita ne mieluummin jollekin ystävällesi jonka tiedät tai luulet osaavan niitä käyttää.

Mausteet kaapissa

Maustekaappi on hyvin riippuvainen jokaisen omista makutottumuksista mutta tätä jokaisella pitäisi olla kotona jotta pystyy valmistamaan ”yhtään mitään” ruokaa. Suolaa, valkopippuria ja mustaa pippuria on "aivan must" ja minimi , mutta sen lisäksi olisi hyvä olla myös jotain yrttiä kuten basilikaa, oreganoa tai timjamia.

Minulla on tämän lisäksi maustekaapissani myös: kanelia jota kylläkin käytän harvoin ja valitusti, inkivääriä ja tähtianista, kardemummaa joita käytän usein varsinkin jälkiruokiin ja leivontaan. Fenkolin siemeniä varsinkin leipien leipomiseen. Korianterinsiemeniä, sinapinsiemeniä, cayennenpippuria, kuivattua chiliä, antamaan vähän potkua ruokiin ja kastikkeisiin. Kurkumaa, useimmiten antamaan hieman väriä muuten tylsään ruokaan. Kirveliä harvemmin mutta kuitenkin tarpeeksi usein jotta sitä on oltava.

Maustepippuria ja curryjauhetta menee usein, kuten myös timjamia. Juustokumina (jeeraa toiselta nimeltään) varsinkin liharuokiin, kuminan siemeniä kaaliin ja leivontaan, rakuunaa kastikkeisiin kuten esimerkiksi Bearnaisekastike. Basilikaa ja oreganoa vaaditaan melkein aina tomaatin kanssa. Muskottipähkinää tai muskotinkukkaa sopii hyvin pinaatin mausteena varsinkin keitossa, ja pottumuusissa. Laakerinlehtiä käytän usein ja ne ovat elintärkeä osa lienten valmistuksessa. Anista leipiin ja snapseihin, sahramia varsinkin Lucia päivän pulliin ja paprikajauhetta jota käytän yllättävän usein liharuoissa.

Ruokakomerossa kannattaa olla

Sipulia, valkosipulia ruoanvalmistukseen. Rypsi- ja oliiviöljyä paistamiseen, leipomiseen ja salaatinkastikkeisiin unohtamatta marinoimista. Viinietikkaa kastikkeisiin ja tomaattimurskaa säilykepurkissa, tietysti. Tonnikalaa aina säilöttynä vedessä (tonnikalan sisältämät elintärkeät omega-3 hapot liukenee öljyyn joka valutetaan pois ennen sen käyttöä).

Sokeria ja/tai hunajaa tarvitsee usein muuhunkin kuin leipomiseen ja teen tai kahvin makeuttamiseen. Vaniljasokeria ja leivinjauhetta varsinkin leipomiseen. Riisiä ja pastaa lisukkeeksi, vehnäjauhoja lettuihin, leipomiseen ja mm. kastikkeiden suurustamiseen. Teetä ja kahvia juodakseen ja liemikuutioita keittoihin ja kastikkeisiin. Ja tumman tummaa kaakaojauhetta.

Minulla taas yleensä tämän lisäksi on: sinappipulveria sinapin valmistamiseen, soodaa leipomiseen, linssejä (useimmiten punaisia mutta joskus myös vihreitä), kuivattuja papuja riippuen niiden saatavuudesta ja mitä olen viimeksi niitä ostaessani valmistanut, leseitä on aina hyvä lisätä leipoessa leipää saadakseen lisäkuitua, kaurahiutaleita tai neljänviljan hiutaleita puuroihin ja leivontaan, pähkinöitä naposteltavaksi, leivontaan ja ruokiin, liivatetta hyydyttämään, kuivattua hapanjuurta hapanleivän leipomiseen, rusinoita ja muita kuivattuja hedelmiä, leipiin, ja ruokiin, kuivattuja sieniä useimmiten suppilovahveroita keittoihin ja kastikkeisiin. Balsamiviinietikkaa salaattikastikkeisiin, yleensä sekä tummaa että valkoista, kokonaisia pellavan siemeniä aamiaismurojen sekaan ja leivontaan, ruisjauhoja ja grahamjauhoja leivontaan, soijajauhoja lisäämään proteiinia, tavallista tummaa ja vaaleata siirappia leivontaan.

Maustettuja viinietikoita ruoanlaittoon ja salaattikastikkeisiin (joista yksi on aina vadelmaviinietikka), maustettuja siirappeja makeuttamaan jälkiruokia (jotka vuoden ajasta ja vuodesta toiseen vaihtelevat), sardelleja kastikkeisiin antamaan makua, kapriksia osana perunasalaattia, valkoisia papuja tomaattikastikkeessa englantilaiseen aamiaiseen ja Chili con carnen valmistukseen, erilaisia papuja ja linssejä joita käytetään ruoissa tilanteesta riippuen, jotain kokojyvää kuten ohraa, kvinoaa, tummaa riisiä, punnaista villiriisiä, mustaa riisiä tms, korppujauhoja leivittämiseen, leipomiseen ja jauhelihapihvien ja lihapullien osaksi. Korppujauhoja kannattaa muten valmistaa itse niiden ostamisen sijaan. Kuivata vain leipien kannat ja jauha ne monitoimikoneessa ja taas sinulla on tuoretta korppujauhoa.

Paistetut munat

Jääkaapissa

Ketsuppia, sinappia, tomaattipyreetä, juustoa, leikkeleitä siis meillä kutsuttuna leivänpäällistä (joko keitettyä tai savustettua kinkkua, salamia tms.), perunoita, hilloa, porkkanoita, maitoa, voita, appelsiinituoremehua, salaattiaineksia kuten salaattia, tomaatteja, kurkkua

Tuoretta leikattua ruohosipulia
Minulla taas yleensä jääkaapissa tämän lisäksi on: HP-kastike possun lisukkeeksi, mauste soijakastike antamaan suolaisuutta ja aasialaista makua, Dijonsinappia salaatin kastikkeisiin ja maustamaan ruokia, ruotsalaista karkeaa sinappia Hovimestarikastikkeeseen, omatekoista sinappia, voita ilman ei leivota, voilevitettä leivän päälle, tofua, kermaa tarvitsee tilkan kastikkeisiin tai omelettiin, kananmunia joista voi tehdä vaikka mitä ruokia, lettuja, kreppejä, leipoa jne.

Mehutiivistettä jollei omatekoista mehua enää ole varastossa, hiivaa tietysti leivänleipomiseen, anjoviksia Janssonin kiusaukseen tai Linnanpaistin kastikkeeseen, Pop’s Pimen chilitahnaa käytän hyvin usein. Pihlajan- tai viinimarjahyytelöä on kiva olla lihan lisukkeeksi. Minttukastiketta taas on oltava lampaan kanssa, suolasienistä on kiva tehdä sienisalaattia, Ja jääkaapissamme on myös vaihtelevasti hapankaalia, juureksia, kukkakaalia, parsakaalia ja kaalia joista on kiva ex tempore tehdä ruokaa. Lisukkeeksi punajuuria, suppilovahverohillokettamaustepäärynöitä. Vuodesta toiseen valmistan eri hilloja, vadelmahilloa, mansikkahilloa, omenamarmeladia ja sosetta, kurpitsahilloa, mandariinimarmeladia. Jääkaapista löytyy usein näiden hillojen lisäksi myös sekä mustikkahilloa että puolukkasurvosta.

Pakastimessa

Jääpaloja jotta juomista saa kylmiä kuumana kesäpäivänäkin. Juustoraastetta jota lisäät juustonjämistä koko ajan lisää samaan rasiaan kunnes käytät ne. Haricots verts on yksi suosikkejani joita ilman minun olisi vaikea olla. Vihreistä herneistä saa vaikka miten ihanan keiton valmistettua perunana kera, tai lisukkeena, maissia ruoan lisukkeeksi, pilkottua sipulia varalle jos sipuli on loppu, paprika suikaleista voi tehdä sekä Chili con Carnea että Chili sin Carnea ja paahtoleipää on oltava, siitäkin saa vaikka mitä muuta aikaiseksi tietysti unohtamatta tavallista paahdettua leipää hillon kera.

Pakastimessa näiden lisäksi

Hapanjuurta tiiviissä purkissa ja anjoviksia pakastettuna 2-3 eriin muovikelmussa, kastikkeen varalta. Lientä monen monessa muodossa, samee kirkastamatonta kanafondia, kalkkunafondia, lihafondia sekä kirkastettua vaaleaa vasikanlientä ja kalalientä pakastettuna jääkuutioina pussissa, tai pakastettuna sopiviin eriin rasioissa. Suolasieniä hieman riippuen sienivuodesta, ja muita sieniä lajinsa mukaan, pakastettuna pusseissa sopivan kokoisissa erissä.

Kurpitsaa soseena jälkiruokiin, keittoihin ja leivoksiin, munanvalkuaisia ja keltuaisia kummatkin eriteltynä toisistaan. Ne säilyvät reilun vuoden kunhan ja joissakin ruoissa tarvitaan vain yhtä tai toista ja näin saat säilytettyä niitä kunnes tarvitse niitä. Muista vain merkitä montako niitä on, ja milloin ne pakastettiin. Minulla on pakkasessa aina pinaattia, pidän siitä varsinkin paistetun lohen kanssa ja siitä voi valmistaa pinaattikeittoa unohtamatta pinaattipiirasta. Punaviiniä ja valkoviiniä pakastettuna jääkuutioina. Näitä pakastettuja viinikuutioita on hyvä olla niinä kertoina kun kotona ei satu olemaan viiniä mutta kuitenkin haluaa viinikastikkeen. Tilliä, ruohosipulia, persiljaa keittoihin. Pakastetut yrtit nuukahtavat pahasti pakastamisesta eivätkä sovi ruokien koristeluun. Marjoja ja soseita jälkiruokiin jne.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...