3. tammikuuta 2011

Lihositko jouluna?!?


Tuliko jouluna syötyä likaa? Ja teitkö uutena vuotena lupauksen laihduttamisesta?

No, olet hyvässä seurassa, et taida olla ainoa, se on kai tupakoimisen ja tipattoman tammikuun kanssa yleisin uuden vuoden lupaus. Mutta miten sen lupauksen kanssa yleensä käy, pystytkö oikeasti laihtumaan?

Ihanaa ilmakuivattua kinkkua sämpylällä
Oikeastaan en itse edes pidä sanasta laihduttaminen, paino pudotus on mielestäni parempi. Olen aina ollut sitä mieltä että meidän väärät ruokailu- ja liikuntatottumuksemme tekevät meille kepposen. Harva meistä nykypäivänä liikkuu yhtä paljon kuin isovanhempanne, ja useimmilla meistä työmme ei kuluta paljonkaan energiaa mutta ruokamme on kuitenkin sama kaloripitoisuudeltaan ja koostumukseltaan kuin sata vuotta sitten. On aivan itsestään selvää että, jos syö enemmän kuin kuluttaa ja painoa kertyy lisää.

Marraskuun lopulla televisiosta tuli BBC:n ”Laihduttamisen lyhyt oppimäärä” joka englanniksi on ”10 Things You Need to Know About Losing Weight”. Olin jo nähnyt saman ohjelman toissa vuonna ulkomailla, mutta vasta nyt sen nähtyäni toisen kerran ymmärsin sen sanoman. Asioita oli oikeastaan montakin mutta kaikista tärkeimmät kirjoitin muistiin. Ohjelmassa tiedetoimittaja ja lääketieteen tohtori Michael Mosley otti selvää mikä on totuus laihduttamisesta, mikä toimii, ja miksi ja tiedemiesten teoriat selvitettiin tieteellisillä kokeilla joihin vapaaehtoiset ihmiset ottivat osaa. Olisi parasta nähdä itse ohjelma, mutta se ei valitettavasti enää ole nähtävissä YLE areenassa, eikä juuri nyt BBC Playerissä mutta sen voi varmasti ladata joltain sivustolta, jos sinua kiinnostaa.

Tässä ei ole mainittuna kaikkia kymmentä asiaa joita ohjelmassa mainostetaan, vaan minun mielestäni kiinnostavimmat esille tulleet asiat. Tämä kirjoitus ei ole mikään saarna, se on vain tarkoitettu herätykseksi sinulle, jotta mietit mitä mieltä sinä olet asiasta, ja meillä kaikilla onneksi on oikeus terveen maalaisjärjen käyttöön.

Syö tarpeeksi usein.
Tämä tarkoittaa periaatteessa kolme ateriaa päivässä joka paremmin pitää nälän kurissa, joten älä hyppää aterioiden yli. Jollet syö päivällä tarpeeksi usein, sorrut takuuvarmasti illalla töistä kotiin tultuasi ”jääkaapin tyhjentämiseen”. Henkilökohtaisesti olen huomannut että minulla tulee nälkä noin joka kolmas tunti ja unohtaessani syömisen päivällä syön paljon enemmän illalla kuin normaalisti söisin.

Älä napostele aterioiden välillä.
Soseutettua linssikeittoa
Oli järkyttävää nähdä miten paljon ihminen voi unohtaa panneen suuhunsa päivän mittaan. Jopa 40–60% syömästäsi ruoasta voi jäädä unholaan vaikka pitäisit tarkkaa ruokapäiväkirjaa ja se ei johdu ”hitaasta aineenvaihdunnasta” jota yleisesti syytetään. Joten, syö vain aterioilla äläkä napostele niiden välillä.

Proteiini pitää näläntunteen kurissa

Kolmea raaka-aineiltaan ja kalorimäärältään samanvertaista ateriaa vertailtiin. Proteiinipainotteinen ateria piti nälän kauemmin poissa kuin ne joissa toisessa oli enemmän rasvaa ja toisessa enemmän hiilihydraatteja. Proteiinipitoinen ateria myös piristää meitä ja sitä kannatta suosia keskellä päivää, ja hiilihydraattipitoinen auttaa nukkumaan. Joten hyvä tietää sekin jos on univaikeuksia.

Soseutettu keitto täyttää kauemmin

Tämä taas jotenkin kuulosti kummalliselta. Miten sama ruoka soseutettuna pitää nälän kauemmin poissa? Siis, jos syöt keitettyä riisiä, kastiketta ja kanaa ja juot lasin vettä, sama ruoka soseutettuna pitää näläntunteen kauemmin poissa. Minä ainakin mielelläni noudatan tätä ohjetta kun sosekeitoista niin pidän.

Kauniin punaista nieriää

Vähärasvaiset maitotuotteet auttavat laihtumaan

Maitotuotteiden sisältämän kalsiumin vaikutuksesta suurempi määrä syömästämme rasvasta poistuu kehostamme se varastoitumisen sijaan.

Liikunta kuluttaa energiaa

No tämähän on ihan itsestään selvää. Pieni liikunnan lisääminen, jopa arkipäivinä töihin kävely, tai rappujen ylös kiipeäminen hissin sijaan auttaa kuluttamaan energiaa. Mutta, harrastamalla liikuntaa kulutat energiaa kauemmin kuin harrastat itse liikuntaa. Kehosi polttaa rasvaa vielä 22 tuntia liikunnan jälkeen, jopa yöllä nukkuessasi. Itse ostin tämä ohjelman innoittamana askelmittarin.

Kermakakkua ja kermakahvia

Syö pienemmältä lautaselta

Suuremmalle lautaselle mahtuu enemmän ruokaa, ja syöt ”liikaa” koska otat sitä automaattisesti suhteessa lautasen kokoon. Halkaisijaltaan 5 senttiä pienempi lautanen merkitsee noin 40 % vähemmän kaloreita.

Älä käy nälkäisenä ruokaostoksilla

Tämä oma henkilökohtainen lisäys on alunperin isältäni. Nälissään kaupassa käynti ei ole hyväksi, ostat liikaa ruokaa jolle sinulla välttämättä ei ole käyttöä.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...