11. tammikuuta 2011

Perunaletut paistetun pekonin kera


Perunasta lettuja pekonin kanssa. Perunalettuja rapeaksi paistetun pekonin, Rucolan ja kirpakan puolukkasurvoksen kera.

Naapurimaassamme Ruotsissa perunaletut ovat osa ruokaperinnettä, ja siellä valmistetaan kolmea tyyppiä toinen toisistaan hieman eroavia perunalettuja. Ensimmäiseksi on perunaohukaisia, nimeltään raggmunk joka on perunaraastetta lettutaikinan seassa. Toiseksi on perunalettuja, siis rårakor, jotka taas koostuvat vain perunaraasteesta ja kolmanneksi on perunapihvejä jotka valmistetaan perunasoseesta ja paistetaan pihvin muotoisina. En ole täällä Suomessa tavannut mitään näistä joten olisin erittäin kiitollinen jos joku ystävällinen sielua osaisi neuvoa vähän näiden ruokien suomalaisten nimien kanssa, ne hämäävät jopa minua. Tässä jutussa ajattelin kuitenkin käsitellä perunaohukaisia, rårakor, joiden lähin vastine taitavat olla sveitsiläiset rösti-perunat.

Näiden perunalettujen, siis rårakor nimeltään, pitäisi olla rapeita, kullan keltaisia ja ohuita. Miten se sitten onnistuu? No tässä ei paljon sössimisen varaa ole, kun ainoa raaka-aine on perunaa, vai mitä?

Perunalettujen valmistus

Perunan voi raastaa sekä raastimen hienolla että krouvilla puolella, riippuen siitä minkä näköisiä niistä haluaa. Raasteen hienoudella ei kokemukseni mukaan ole mitään vaikutusta lopputulokseen, perunan lajikkeella kuitenkin on. Tähän ei kannata käyttää muusi perunoita, ne eivät pysy koossa. Muuten sekä yleis- (keltaisessa pussissa) että kiinteämaltoiset perunat (vihreässä pussissa) sopivat kummatkin. Perunat raastetaan riivinraudalla ja muotoillaan ohuiksi letuiksi jotka paistetaan voi- ja öljyseoksessa.

Perunaraasteetta käsiteltäessä on syytä muistaa että perunat tummuvat ollessa hapen kanssa yhteydessä, joten niitä ei kannata raastaa etukäteen. Mutta, perunoiden liottaminen vedessä ei tässä ruoassa ole suositeltavaa, koska silloin liian suuri osa perunan tärkkelyksestä poistuu perunasta, ja perunaraaste tarvitsee tätä tärkkelystä pysyäkseen koossa, toisin kuin ranskan perunoiden valmistuksessa jolloin jopa suosittelen perunan pesemistä tärkkelyksestä.

Toinen asia on itse paistaminen. Jos perunaraasteletut paistaa liian kuumalla pannulla, tai letut ovat suhteessa liian paksuja, ne saavat vain pintaan kauniin värin ja jäävät puoliraaoiksi sisältä. Ja jos ne taas paistaa liian kylmällä pannulla, perunaraaste ei pysy koossa. Näissä kun ei ole mitään muuta sidosainetta kuin perunan oma tärkkelys ja tästä syystä on tärkeätä että letut saavat aluksi paistua tarpeeksi kauan samalla puolella niitä kääntämättä jotta ne pysyisivät koossa.

Kun valmistaa ison erä perunalettuja ne kannattaa pitää lämpimässä uunissa, tämä on myös hyvä tapa samalla saada varmistettua, etteivät letut ole jääneet raaoiksi keskeltä. Näitä perunalettuja voi tarjoilla vaikka alkuruokana samoin kuten tarjoilisit tavallisia suolaisia lettuja, esimerkiksi savulohen, mädin, smetanan ja sipulin kera, mutta mielestäni ne ovat parhaimpia arkiruokana rapeaksi paistetun pekonin, puolukkasurvoksen ja salaatin kera. Jos haluat itse valmistaa pekonia teet sen helposti seuraamalla ohjettani savupekonia.

Minun on myönnettävä, etten valitettavasti vielä ole kokeillut perunalettuja makeana versiona. Idea tuli nyt vasta päähän kun letut on jo syöty, joten ne on ennemmin tai myöhemmin kokeiltava. En oikein tiedä miltä perunalettu vispikermalla ja hillolla tuntuu, se ainakin kuulostaa aika kummalle näin nyt.

Perunaletut

6 isoa perunaa
180 g pekonia
suolaa
valkopippuria
voita ja öljyä paistamiseen
puolukkasurvosta
Rucolaa

Kuori perunat ja raasta ne kulhoon. Voit oman valinnan mukaan raastaa perunat joko hienolla tai krouvilla puolella raastinta. Suolaa perunaraaste ja jätä korkeintaan pariksi minuutiksi kulhoon omaan nesteeseen. Valuta perunaraasteesta neste lävikössä ja purista käsiin siitä pois nestettä. Raaste ei kuitenkaan saa olla aivan kuivaa jotta se pysyy koossa. Muovaile raasteesta ohuita pihvejä ja paista ne joko lettupannulla tai tavallisella paistinpannulla miedolla lämmöllä voi-öljy-seoksessa kunnes ne alkavat saada väriä reunaan. Ripottele lettujen päälle suolaa ja valkopippuria kun ne ovat pannulla paistumassa. Käännä letut ja jatka paistamista kunnes se on rapea myös toiselta puolelta ja mausta se samoin tältä paistetulta puolelta. Huuhtele Rucola huolella ja anna sen valua lävikössä. Paista pekoni rapeaksi kuumalla pannulla ja asettele annokset lämpimille lautasille.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...