25. tammikuuta 2011

Liemikeitto myvyillä


Vanhan ajan perinteinen liemiekeitto myvyillä. Lämmintä kirkasta kanalientä tai herkullista häränlientä mantelisten mykyjen kanssa. Herkullista liemikeittoa myvyillä alkuruoksi kuten ennen vanhaan.

Ennen vanhaa tarjottiin illalliskutsuilla usein lientä osana ateriaa. Se oli usein alkuruokana mutta joskus sitä on myös syöty keskellä ateriaa jotta se puhdistaisi makunystyröitä monen varsinkin monen ruokalajin illallisilla. Minun mielestäni on harmittavaa että tämä tapa on lähestulkoon kokonaan unohdettu. Valmis liemi on vaivatonta ottaa pakkasesta esille, vaikkei se ole vaikeata valmistaa siltä seisomaltakaan, ja lisätä siihen mausteita ja valmistaa mykyjä jotka ensin kypsytetään samassa liemessä jossa tarjoillaan.

Itse liemen maun voi tässä valita itse mutta, älä vain käytä kaupan liemikuutioita tai Fondia tähän, siitä ei tule läheskään yhtä herkullista kuin itse tehdystä saa. Tämä ruoka on ehdottomasti valmistettava omasta liemestä ja jollei sinulla nyt jo ole kotitekoista lientä pakkasessasi löydät lihaliemen, kalkkunaliemen ja kanaliemen ohjeet blogistani. Kaikki kolme käy hyvin tähän mykyjen kanssa, eikä kasvisliemikään ole hassumpaa ja sitä voi tarjoilla vegaaneille, varsinkin kotitekoista sellaista.

Minulle ei ole vielä tätä hetkeä ennen tullut mieleen kokeilla kalalientä mykyjen kanssa, joten se saa jäädä tulevaisuuteen. Tässä on vain muistettava että vegaanit eivät syö kananmunia joten näitä mykyjä ei heille voi tarjoilla. En ole henkilökohtaisesti kokeillut mykyjä joissa kananmuna olisi korvattu soijajauhoilla, mutta jotenkin se ie miellytä minun makunystyröitä näin sitä ajatellen. Suosittelisin sen sijaan korvaamalla munan parilla lusikalla vettä sekä joko pehmeätä voita tai öljyä. Rasvan määrää en valitettavasti osaa arvioida, se riippuen miten paljon rasvaa jauhot ja mausteet imevät itseensä.
Mykyjen taikina ei saa olla liian kuivaa, sen on oltava sen verran löysää jotta voit ne kätevästi liu’uttaa lusikasta liemeen kypsymään. Liemen sekaan voi tietysti panna muitakin mausteita kuin mainitsemani, mutta nämä olen todennut hyviksi tähän. Portviini sopii hyvin lihaliemeen, kuten konjakki tai Madeira. Kana- tai kalkkunaliemeen valitsen kuitenkin vaalean portviinin tai Calvadosin jottei sen vaalea väri sumene tai tummu ja mene hukkaan.

Tarjoile liemi mykyjen kanssa joko alkuruokana, tai väliruokana osana ”isoa illalliskokonaisuutta”. Se sopii myös oivallisesti välipalaksi tai myöhään yöllä syötäväksi jolloin se kannattaa tehdä valmiiksi odottamaan sen lämmitystä kotiin tullessasi.

Liemikeitto myvyillä
1 l lientä
½ dl portviiniä
suolaa
pippuria

Myvyt:
2 kananmunaa
noin 1 dl vehnäjauhoja
4 mantelia
½ tl jauhettua muskottipähkinää

Aloita tekemällä taikina myvyille. Kaada lientä kattilaan noin kymmenisen senttiä pohjasta ylös ja lämmitä liemi miedolla lämmöllä kunnes se vienosti poreilla. Riko muna kulhon ja raasta hienosti mantelit sen sekaan. Lisää jauhoja sekoittaen kunnes seos on paksua mutta vielä jotenkin juoksevaa. Jos mykytaikinasta tuli liian kuiva voit lisätä tilkan maitoa jotta se taas on notkeaa. Ota teelusikalla mykytaikinaa ja valuta sitä sillä varovasti poreilevaan liemeen. Älä kiirehdi ja täytä koko kattilaan myvyillä vaan keitä ne pienemmissä osissa. Myyt ovat kypsiä kun ne nousevat pinnalle kellumaan. Nosta valmiit myvyt reikäkauhalla kulhoon sivuun odottamaan. Lisää liemen sekaan tilkka portviiniä ja mausta se suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Keitä liemi ylös ja lisää sekaan myvyt lämpiämään. Tarjoile heti kuumana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...