4. tammikuuta 2011

Vihreä parsasosekeitto


Vihreä parsakeitto, sosekeitto vihreästä parsasta. Tuoretta parsaa, soseutettuna herkulliseksi lämmitäväksi keittoksi joka sopii hyvin alkuruoaksi kuin lämpimäksi keitoksi talvella arki-iltana leivän kanssa.

Liemestä makua sosekeittoon

Eilisen tekstini takia en voi muuta kuin tänään julkaista sosekeiton reseptin. Parsa ei nyt ole mitenkään sesongissa, sitä ei löydy tuoreena kaupasta, ja kun parsaa taas löytyy tuoreena kaupasta alkavat parhaat muusiperunat taas olla kaupasta loppu, joten tämän keiton suhteen on jossain tehtävä kompromissi. On valittava kumpaa suosii kun se on saatavilla. Onneksi parsaa löytyy pakastettuna joten tätä keittoa voi kuitenkin valmistaa. Sosekeitot ovat yhtä helppoja valmistaa kuin pottumuusi, keittoa vain laimennetaan enemmän joko kanalientä, kalkkunaliemellä ja vihannesliemellä.

Keitosta tulee vegaaneillekin sopiva jollet käytä lientä ollenkaan sen valmistamisessa, vaan ainoastaan vihannesten omaa keitinlientä sen laimentamiseen. Kaikki ainekset keitetään samassa kattilassa jossa ne myös soseutetaan. Tässä tapauksessa on vain muistettava että pakasteparsa on jo esikypsytetty, siis keitetty, eikä sen tarvitse kiehua yhtä pitkää aikaa kuin perunan, pari minuuttia vain riittää. Itse suosin vihreätä parsaa, mutta keiton voisi yhtä hyvin valmistaa valkoisesta parsasta samalla menetelmällä. Ainoa kysymys on, löytyykö Suomesta valkoista parsaa pakasteena?

Lasipurkkiin säilöttyä valkoista parsaa löytyy kyllä, ja sitä voi käyttää jos valuttaa kaiken liemen niistä pois ennen niiden lämmitystä. Nämähän ovat aivan kypsiä ja valmiita syötäväksi joten niitä ei pidä kuin lämmittää. Jos käytät tuoretta parsaa, monet suosittelevat että ne pitäisi kuoria. Minä en pidä tätä tarpeellisena, vaan poistan vain parsojen puisen alaosan enne niiden käyttöä. Tämän tunteen helposti kun parsaa taivuttaa pitäen sitä sen keskeltä ja tyvestä kiinni. Parsa katkeaa siitä jossa puinen osa loppuu. Tuore parsa on kuitenkin aina huuhdeltava huolella ennen sen käyttöä, jottei siihen jäisi yhtään multaa tai hiekkaa. Tällä reseptillä saat herkullista vihreää parsakeittoa neljälle hengelle pääruoaksi, alkuruoaksi siitä riittää hyvin jopa kuudelle hengelle .

Soseutettu vihreä parsakeitto

1 nippu vihreätä parsaa
2 isoa perunaa
4 dl  kana- tai kalkkunalientä
voinokare
loraus kermaa
suolaa
valkopippuria

viimeistelyyn:
tryffeliöljyä

Kuori perunat ja paloittele ne hieman pienemmiksi palkoiksi jos perunat ovat isoja. Keitä perunat kypsiksi suolatussa vedessä jota nippa nappa peittää ne. Poista parsoista puiset tyvet jos käytät tuoretta parsaa. Leikkaa parsojen kukinnat irti ja lämmitä ne toisessa kattilassa parisen minuutin ajan jossa hieman kanalientä. Soseuta perunat ja parsa sauvasekoittimella voinokareen kanssa. Lisää sekaan loraus kermaa ja kanaliemi jossa lämmitit parsankukinnot. Lisää keiton sekaan vihannesten keitinvettä kunnes olet saanut tarpeeksi ohuen keiton. Mausta keitto makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Annostele keitto valmiiksi lämmitetyille keittolautasille ja koristele keitto parsankukinnoilla ja tiputtele tryffeliöljyä pinnalle. Tarjoile joko leivän kanssa, tai sitä ilman.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...