2. tammikuuta 2011

Hedelmäkakkua ja avokadojäätelöä jälkiruoaksi


Hedelmäkakkua avokadojäätelön kera. Tummaa mehevää ja mausteista hedelmäkakkua, vihreää mahtavaa avokadojäätelöä ja vaniljaista vispikermaa jälkiruoaksi.

Ruoanlaitto on oikeasti hyvin mekaanista, saman toistoa. Kun osaa laittaa jonkin ruoan täydellisesti on jo varaa muunnella sen ainesosia. Monet kuuluisat kokit suosittelevat vanhan jo opitun muuntelemista koko ajan uuden oppimisen sijaan. Ja tämä mielestäni on koko ruoanlaiton ydin. Jos on hyvä kokki, osaa käyttää sitä minkä osaa hyvin. On myös hyvä jos osaa yhdistellä sitä mitä on, joten parasta on ottaa käyttöön sitä mitä jo kotoa löytyy, ja mikä ruoan valmistuksessa joka kerta onnistuu laittaessaan ruokaa. Ei koskaan pidä tarjoilla mitään ruokaa mitä ei ole koskaan itse ennen laittanut, se on turmioon tuomittu yritys. Ja ei myöskään kannata valmista ruokia joista itse ei pidä. Tämän tietävät ammattikokitkin.

Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa Moussaka. Ei ole hauskaa vuodesta toiseen joutua laittamaan jotain Moussakaa jota itse ei edes söisi, koska ei pidä sen sisältämistä aineksista. Kuitenkin asiakkaat haluavat vain sitä samaa, joten sitä joutuu vuodesta toiseen valmistamaan heidät tyydyttääksesi. No, tämähän tavallaan on ravintola-alan perusta, tarjotaan sitä mitä kansa haluaa. Suositut ruoka-annokset ovat tietysti hyvää ravintolalle, ravintola menestyy mutta kokilla on kuolettavan tylsää. Yksi ruoanlaiton tärkeimmistä asioista on ruoan maistaminen. Ruokaa pitää maistaa joka sen valmistusvaiheessa jotta tietää miltä se maistuu, ja milloin se on ”täydellistä” ja valmista tarjoiltavaksi. Jos kokki vielä on allerginen munakoisolle, jota tässä kyseisessä esimerkissäni oli, ei hän edes voi maistaa valmistamaansa Moussakaa. No mitähän nyt tällä taas ajan takaa?

Yhdistele rohkeasti makuja. Jos tiedät mistä pidät ja miltä se maistuu, kokeile sitä jonkun muun raaka-aineen kanssa. Minä jouduin lapsena aina maistamaan kaikkea ruokaa, tykkäsin siitä tai en, ja tällä tavalla makuaistini kehittyi. Ja opin koko ajan uutta, koin uusia makuyhdistelmiä. Vaikka nyt munakoiso ei välttämättä maistuisi Moussakassa, se voi olla aivan mahtavan ihanaa jossain muusa ruoassa, tai jopa Moussakana mutta jonkun toisen valmistamana. Joten kun mietit jälkiruokia, ei kannata mennä kauemman kuin omaan jääkaappiin ja pakkaseen ja katsoa mitä sieltä löytyy. Tässä yhdistelin ihanan, mehevän hedelmäkakun jonka valmistin jouluksi, avokadojäätelön, mansikkabasilikasiirapin ja vaniljalla maustetun vispatun kerman kanssa. Ei se sen vaikeampaa oikeasti ole. Tällä reseptillä saat vapaasti itse määritellä miten isot annokset jälkiruokaa tarjoilet.

Hedelmäkakkua avokadojäätelöllä

Joulun hedelmäkakkua
Avokadojäätelöä
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
Mansikkabasilikasiirappia

Vispaa kerma vaniljasokerin kanssa. Leikkaa kakusta paloja ja asettele valmiiksi lautasille. Lusikoin jäätelöä vieraan ja lusikoi kermaa päälle. Koristele annokset basilikalla maustetulla mansikkasiirapilla ja tarjoile ne oitis.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...