22. tammikuuta 2011

Kampasimpukat omenalla paahdetuilla hasselpähkinöillä


Kampasimpukoita, halstrattuja kampasimpukoita sekä omenaa, paahdettuja hasselpähkinöitä tryffeliöljyllä maustettuna raikkaan salaatin kera.

Kampasimpukat ovat maultaan hieman makeita, joten ne vaativat jotain happoa tasapainottamaan niiden makua, joten yhdistin ne hapokkaan omenan kanssa. Niissä on myös hieman pähkinäinen vivahde joten tässä korostin sitä lisäämällä hasselpähkinää annokseen. Itse kokonaisuus taas vaati jotain mausteista joka kutsui hedelmäistä vadelma-viinietikkaa omenan kumppaniksi. Pekoninrasvassa paistettuihin kampasimpukoihin vastakohdaksi lisätään annokseen tryffeliöljyä jolloin maut rapean salaatin kanssa suussa sulautuvat yhteen makujen sinfoniaksi.

Nopea kypsennys

Kampasimpukoiden kypsennys kestää vain parisen minuuttia, hieman niiden valmistustavasta riippuen. Niitä ei kuitenkaan saa kypsyttää liian kauan ettei niistä tule ikävän kumisia ja sitkeitä. Ne ovat kypsiä kun niiden reunat ovat valkoisia mutta sisus vielä hieman läpikuultava, ja ne ovat jo ylikypsiä kun ne ovat kokonaan valkoisia joten kypsennä se aina juuri ennen niiden tarjoilua jos ne syödään lämpiminä.

Montako kampasimpukkaa annokseen

Pari korkeintaan kolme kampasimpukkaa syöjää kohti riittää alkuruoaksi varsinkin salaatin kera. Kampasimpukoita saa suurista ruokamarketeista pakastettuina, jollei kalakauppiaallasi ole niitä tuoreina. Nämä olisivat tietysti kaikista parhaita.  Kampasimpukat voi joko paistaa tai grillata, mutta tässä reseptissä niiden tärkeänä makuna on se pekonin rasva, jossa ne on paistettu. Itse annos ei siis sisällä yhtään pekonia mutta vaikka siinä kuitenkin on sen makua. Voit tiestysti korvata pekoninrasvan tavallisella oliiviöljyllä, mutta ruoan maku kärsii tästä eikä annoksen lopputulos mitenkää ole verrattavissa.

Makua pekoninrasvasta

Pekonin rasva on jotain mitä usein otan talteen ja säilytän jääkaapissa antamaan makua toisille ruoille joihin en itse pekonia lisää ja se on kiva maanläheinen kontrasti kalliille ja "hienolle" tryffeliöljylle. Pekonin rasva säilyy jääkaapissa noin viikon verran tiiviissä rasiassa. Salaattina taas suosittelisin tähän jotain hieman mausteisempaa, kuten Rucolaa, vesikrassia tai vuonankaalia jotta annos saa enemmän särmää ja syvyyttä. Tavallinen jäävuorisalaatti esimerkiksi latistaisi annoksen henkeä pahasti joten vältä käyttämästä sitä tähän.

Kampasimpukat omenalla ja hasselpähkinöillä

8-12 kampasimpukkaa
1 omena
kourallinen hasselpähkinöitä
1 salottisipuli
merisuolaa
mustaa pippuria
pekonin rasvaa (tai oliiviöljyä) paistamiseen
2 rkl tryffeliöljyä
2 rkl vadelmaviinietikkaa
salaattia
(hunajaa)

Huuhtele salaatti huolella ja anna sen valua lävikössä. Paahda hasselpähkinät kuivalla kuumalla pannulla, mutta varo niiden palamasta mustiksi. Sekoita kastike viinietikasta ja öljystä. Kuori sipuli ja hienonna se niin pieneksi kuin vain osaat ja lisää se kastikkeen sekaan. Pese omena ja kuutioi se, jätä kuorta, se antaa kivaa värilisää annokseen. Lisää omenakuutiot kastikkeen sekaan. Maista nyt vasta kastiketta, jos se on mielestäsi liian hapan lisää siihen teelusikallinen hunajaa. Mausta suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Asettele huuhdeltu, kuivaksi valunut salaatti valmiiksi lautasille. Pane paistinpannu lämpenemään. Kuivaa kampasimpukat varovaisesti talouspaperilla ja suolaa ja pippuroi ne. Paista niitä noin puoli minuuttia kummaltakin puolelta. Aseta simpukat lautasille salaatin kanssa. Ripottele lautasella omenanpaloja ja pähkinöitä ja lusikoi kastiketta päälle. Viimeistele vielä annos ripauksella vastarouhittua mustaa pippuria ja suolaa. Tarjoile joko lämpimänä alkuruokana (jolloin lämmität lautaset) tai kylmänä jolloin lautasia ei tarvitse lämmittää ja ruoan tarjoilua voi viivyttää tunnin verran jos niin olisi tarvis. Tässä on lupaava alku isommasta herkullisesta illallisesta joten sinun on paras jatkaa yhtä hyvin lämpimän ruoan suhteen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...