5. tammikuuta 2011

Crepes au cerises


Perinteiset ranskalaiset krepit kirsikkasiirapilla jälkiruoaksi, Crepes au Cerises. Kullan ruskeita paistettuja ohuita krepejä glögillä maustetulla kisrikkasiirapilla, makeaa suuntäydeltä.

Crepes, tai krepit suomenkielellä, ovat alkujaan Ranskan Normadiasta tulevia ohuen ohuita rapeita ohukaisia, ja niiden kuuluisin version on Crepes Suzette, jotka ovat appelsiinillä maustettuja kreppejä. Krepit valmistetaan periaatteessa samasta lettutaikinasta kuin tavalliset ohukaiset, letut ja räiskäleet ja nämä ovat hyvässä tasapainossa eilisen laihdutusintoiluni kanssa. Minkään kanssa ei kannata liioitella, ei edes laihtutuksen.

Lettuja ja blinejä

Ohukaiset, letut ja räiskäleet blinien kanssa sopivat hyvin ruoaksi varsinkin nyt talvella, ja palaan tähän asiaan uudestaan nyt kun ollaan lähetymässä laskiaista, jolloin niiden sesonki on huipussaan. Kaikki ohukaiset kannattaa aina valmistaa neutraaleina, siis ei suolasina eikä makeina vaan antaa ohukaisten lisukkeiden määrittää onko ruokalaji makea vai suolainen. Siksi niiden taikina vaatii aina ripauksen sekä suolaa että sokeria. Suola on mielestäni kuitenkin aina välttämätön ainesosa kaikissa makeissa herkuissa, koska se tasapainottaa makeutta ja samalla sitä korostaen.

Neutraaleina samat ohukaiset sopivat sekä makeana jälkiruokana, että suolaisena makupalana tai alkuruokana suolaisella täytteellä. Ohukaisia voi hyvin myös pakastaa, jos niitä jää yli, mutta ne ovat parhaimmillaan vasta paistettuina. Toinen tapa on valmistaa ohukaiset etukäteen joko pakkaseen, josta ne sulattaa uunissa, tai säilyttää jääkaapissa päivän pari ja lämmittää uunissa kun on aika syödä ne.

Glögiä siirappiin

Glögin sisältämät mausteet sopivat mainioista hapankirsikoiden kera, ja siirappi säilyy jopa vuoden huoneenlämmössä kun sen kaataa huolella puhdistettuun lasipulloon. Hapankirsikoita sokeriliemessä löytää useimmista isoista ruokakaupoista. Siirapin voi joko kaataa ohukaisten päälle huoneenlämpöisenä, tai sen voi lämmittää jos haluaa. Lämmittäessä siirapin sekaan kannattaa panna hapankirsikat jotta nekin lämpiävät mutta ne voi myös lisätä annokseen huoneen lämpöisinä. Tästä lettutaikinasta tulee 12 ohukaista joka riittää hyvin vähintään 6 ruokailijalle jälkiruoaksi kolmen ruokalajin illallisen päätteeksi.

Krepit

1 kana munaa
1 munan keltuainen
2½ dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
½ dl grahamjauhoja
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
3 rkl voisulaa
voita paistamiseen

Kirsikkasiirappi

2 dl hapankirsikoiden lientä
3 dl glögiä
1 dl ruokosokeria

Tarjoiluun:
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
2-3 dl hapankirsikoita sokeriliemessä

Kirsikkasiirappi:
Keitä glögi kirsikkaliemen kanssa kokoon kattilassa kunnes siitä on vain noin puolet on jäljellä. Lisää sekaan sokeria ja keitä kokoon kunnes seos on siirappimaista. Kaada osa siirappia puhtaaseen lasipulloon. Valuta kirsikoista siivilässä liemi pois ja lämmitä ne kattilassa miedolla lämmöllä lopun siirapin seassa juuri ennen tarjoilua.

Krepit:
Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä jottei se saa yhtään väriä. Vispaa kulhossa yhteen kananmuna, munan keltuainen, sokeri, suola, maito voisulan kanssa. Vispaa kunnolla kunnes seos on tasainen ja siinä ei enää ole jauhoklimppejä. Taikinan kannattaa antaa turvota vähintään puolisen tuntia huoneenlämmössä (tai jopa yön yli jääkaapissa muovilla peitettynä), mutta ohukaiset voi paistaa saman tien jos on kiire. Lämmitä uuni 50 asteeseen. Paista taikinasta ohuen ohuita ohukaisia. Pidä kuumaa pannua kädessä hieman vinosti ja kaada taikinaa sen yläreunaan josta pannua kääntelemällä taikina valuu koko pannulle. Paista ohukaisia pari kolme minuuttia miedolla lämmöllä kunnes sen reunat alkavat saada hieman väriä. Käännä ohukainen ja paista sitä sama aika toiseltakin puolelta. Taittele valmiit ohukaiset neljään osaan ja pane ne uunivuokaan lämpimään uuniin jossa ne pysyvät lämpiminä kunnes kaikki ovat valmiita. Vispaa kerma johon olet lisännyt teelusikallisen vaniljasokeria. Kokoa annokset lämpimille lautasille. Kaksi kreppiä kokoon taitettuna alimmaiseksi, viereen keko vispattua kermaa ja lusikoi päälle kirsikoita ja siirappia. Tarjoile heti lämpiminä ettei kerma sula liikaa ja valu lautaselle sotkien annosten ulkonäköä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...