13. tammikuuta 2011

Mausteinen punakaalipiirakka


Kaalipiirakkaa punakaalista. Mehevää, mausteista punakaalia rapeassa voitaikinakuoressa. Helppoa ja mausteista punakaalipiirakkaa, mahtava evääksi tai muuten vaan naposteltavaksi.

Joskus saan idean jota alan haudutella ja kehitellä mielessäni tekemättä yhtään mitään keittiössä. Palaan asiaan kerrasta toiseen jonka jälkeen yksi päivä kokeilen mitä ajatuksestani tulee oikeassa elämässä. Toisinaan kehittely taas kestää vuosikausia ennen kuin pääsen haluamaani määränpäähän, ruokaan joka on se mistä olen unelmoinut ja mitä olen kaivannut. Pidän kaalista, ja kaalilaatikosta ja olen nyt jo vuosia unelmoinut täydellisestä kaalipiirakasta ja ajan mittaan on tullut tehtyä yhtä sun toista piirakkaa jossa kaalia mutta se oikea ei ole vielä onnistunut kuten sen olen ajatellut.

Aloitan usein ruoanlaiton etukäteen ilman määränpäätä ja tietämättä mitä siitä tulee. En aina päätä mitä ruokaa valmistan vaan se muotoutuu itsestään itse ruoanlaiton aikana. Nyt viimeksi tein taas kaalipiirakkaa ja tulos ei ollut ollenkaan se, tai edes sinnepäin mihin tähtäsin mutta tulos ei kuitenkaan ollut huono, vaan jopa niin hyvä että se kannattaa jakaa muillekin. Piirakka ei ollut yhtä hyvä lämpimänä kuin vasta seuraavana päivänä kun maut olivat saaneet tulla täyteen kukkaan.

Voitaikinaa

Voitaikinaa ei ollenkaan ole vaikeata valmistaa, sen on vain työlästä ja aikaa vievää ja olen tästä syystä hieman oikonut ostamalla sen valmiina kaupasta vaikka niissä kaikissa on valitettavan paljon lisäaineita voin, jauhojen, veden ja suolan lisäksi. Asia johon varmasti ennemmin tai myöhemmin on tulossa muutos.

Kaalia piirakkaan

Piirakan täyte on itse asiassa saman kuin kaalilaatikossa, ja sen täyte valmistetaan periaatteessa samalla tavalla. Olen vain tässä käyttänyt punakaalia tavallisen valkoisen kaalin sijaan ja täyte on maustettu erilailla. Ja nämä mausteet ovat se joka tekee itse piirakan. Piirakan voi syödä lämpimänä, mutta suosittelen sen syömistä vasta seuraavana päivänä, ja sitä ei kannata lämmittää uudelleen vaan se kannattaa tarjoilla huoneenlämpöisenä, ollen täten oivallista retkiruokaa tai osana seisovanpöydän kevään ja kesän juhlien tarjoilua. Ja parasta kaikesta, tätä ei edes kannata valmistaa samana päivänä vain hyvissä ajoin etukäteen ennen juhlia.

Voit joko leipoa kaalipiirakan yhtenä isona piirakkana, tapa jota itse laiskan naisena suosin, tai suuressa innokkuuden puuskassa voit valmistaa ison kasan suloisen pieniä suussa sulavia mausteisia piirakoita.

Täytteen suhteet ovat yhtä paljon keitettyä riisiä kuin ruskistettua jauhelihaa kun taas ruskistettua kaali pitää olla kaksinkerroin tämän määrän. Tässä käytin itse naudan jauhelihaa mutta lampaan jauheliha maistuisi tässä yhtä hyvin. Piirakka kypsyy nopeasti uunissa, tietysti hieman riippuen sen koosta, koska täyte on jo kypsennetty valmiiksi, vain itse piirakankuoren on kypsyttävä.

Punakaalipiirakka

1 pieni punakaali
1 punasipuli
200 g jauhelihaa
riisiä
voita/öljyä paistamiseen
pakastettua voitaikinaa
suolaa
mustaa pippuria
½ tl jauhettua jeeraa
1 tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua neilikkaa
½ tl jauhettua paprikajauhetta
kananmuna sivelemiseen

Kuori ja silppua sipuli hienosti. Ruskista se jauhelihan kanssa paistinpannulla voissa/öljyssä kunnes niistä on haihtunut kaikki nesteet ja sekä sipuli että liha on kauniin ruskistunutta. Ota sipuli ja liha sivuun kulhoon odottamaan. Suikaloi kaali ohuelti ja ruskista se pannulla. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja lisää pannulle hieman vettä. Lisää mausteet ja sekoita. Anna nesteen haihtua melkein kokonaan ennen kuin lisäät riisin muitten aineksien sekaan. Täyte ei saa olla liian vetistä, sen pitää pysyä koossa mutta se ei saa olla puuroa. Jos täyte on liian kosteata, piirakan pohja ei kypsy kunnolla ja piirakka ei tästä syystä pysy koossa. Asia joka voi olla harmillinen jos sitä syö juhlissa. Maista täytettä, ja muista että sen maku vahvistuu entisestään. Kaikkien makujen pitää kuitenkin maistua täytteen seasta. Jolleivät ne mielestäsi maistu, lisää hieman mausteita niitä kuitenkaan liioittelematta. Varsinkin inkivääri on salakavalaa tavaraa, se tuntuu monesti vasta jälkeenpäin. Sulata voitaikina sen pakkauksen ohjeiden mukaan. Kauli voitaikinasta voipaperille liitäen voitaikinalevyjä yhteen yksi levy joka peittää uunin pellin. Sijoita kylmä täyte keskelle tätä taikinalevyä. Jätä reunoille tilaa jotta saat taitettua taikinan reunat piiraan päälle. Jollei taikina riitä voit kaulita yhden palan jolla peität piirakan ja taitat vain piirakanpohjalevyn sivut ylös sen alle. Koristele piirakka taikinan palasilla jos siitä pidät ja sivele se vispatulla munalla. Paista uunissa 225 asteen lämmössä kunnes taikina on saanut kauniin kullan keltaisen värin. Ota piirakka ulos uunista ja anna sen jäähtyä pellillä. Kääri piirakka se jäähdyttyä muovikelmuun ja säilytä se jääkaapissa. Ota piirakka esille jääkaapista puolisen tuntia ennen sen tarjoilua ja tarjoile se rapean vihersalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...