17. tammikuuta 2011

Maukas paahtopaistisalaatti lounaaksi


Paahtopaistisalaatti lounaaksi tai evääksi. Salaatti jossa paahtopaistia, tomaattia, sipulia ja raikasta vihreää salaattia makeassa hunajalla makeutetussa sinappikastikkeessa. Hyvä tapa höydyntää sunnuntain ylijäänyttä paahtopaistia lounaaksi tai evääksi töihin.

Voileivät ovat tietysti herkkua kun paistia jää yli, mutta salaatti on toinen hyvä vaihtoehto josta myös pidän. Myönnän että salaatit enemmän kuuluvat kesään ja lämpöön, mutta sitä on kiva syödä joskus vaihteeksi kevyenä lounaana tai alkuruokana keiton sijaan.

Kevyt salaatti tai piirakka

Naiset usein hairahtavat kaidalta tieltä sitä edes tietämättään. Salaatit ja piirakat ovat suosittuja vaihtoehtoja lounaaksi mutta tässä on kuitenkin tiedettävä mitä sen kanssa syö. Monesti salaattikastikkeet ja piirakanpohjat ovat ne jotka tekevät kevyestä ateriasta tukevamman kuin osaamme uskoa. Salaatinkastikkeisiin lisätään makeutusaineita ja ne tosiaankin sisältävät öljyä mikä sekin sattumoisin on rasvaa, oli se sitten ns. terveellistä rasvaa tai ei. Voitaikinasta ja murotaikinasta tehdyt piirakanpohjat taas sisältävät sitä samaa rasvaa, tyypillisesti hieman epäterveellisemmässä muodossa kuin salaatinkastikkeessa.

Joten tässä esimerkki salaatista, joka ei välttämättä ole se vähäkalorinen tai rasvaton vaihtoehto jos sitä etsit. Salaatista saa jo vähillä aineksilla näyttävät, usein pulmani on että salaatin koko paisuu liian isoksi suhteessa syöjämäärään.

Lisää salaattikastike vasta viimetipassa

Valmista salaattia voi säilyttää päivän jääkaapissa, jollei sen sekaan ole lisätty kastiketta. Sen jälkeen en enää suosittele sen syömistä. Kaikki salaattikastikkeet vetävät vihanneksista nesteitä ulos ja ne sekä kuihtuvat että tummuvat rumiksi nopeammin joten ota tavaksesi aina kaataa kastike salaatin päälle vasta viime tipassa, tai anna jokaisen ruokailijan ottaa sitä itse haluamansa määrä ruokailun yhteydessä. Salaattikastiketta voi säilyttää viikonpäivät jääkaapissa, meillä kastikkeet usein ovat valmiina puhtaassa pullossa tai pienessä lasipurkissa odottamassa käyttöä.

Tässä olen käyttänyt tavallista jäävuorisalaattia mutta esimerkiksi vesikrassi tai Rucola kävisi hyvin sen lisäksi. Jotkut sanovat että salaatti pitäisi aina repiä sen leikkaamisen sijaan ja ole kokeillut kumpaakin menetelmää pienentää salaatinlehtiä mutten ole huomannut mitään mikä puhuisi kummankaan tavan suosimista.

Paahtopaistisalaatti kahdelle

½ kerää jäävuorisalaattia
1 sipuli
2 tomaattia
10 cm kurkkua
100-200 g paahtopaistia

Hunajavinaigrette:
1 rkl vadelmaviinietikkaa
2 rkl hyvää oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 tl Dijonsinappia
ripaus suolaa
mustaa pippuria

Pese kurkku, tomaatti ja huuhtele salaatti huolella ja anna niiden valua kuivaksi lävikössä. Kuori sipuli ja leikkaa se kahtia ja leikkaa siitä ohuita viipaleita. Sekoita kastike ainekset kulhossa (tai lasipurkissa) ja lisää sipuli siihen vähäksi aikaa kypsymään (jolloin se tulee miedommaksi) jos se on hyvin vahvan itkettävää. Leikkaa valunut salaatti suuhun sopivan kokoisiksi paloiksi. Viipaloi kurkkua ja leikkaa tomaatit pienemmiksi lohkoiksi jotka puolitat. Lisää salaattiainekset kulhoon ja sekoita. Leikkaa paahtopaisti joko ohuiksi suikaleiksi tai paloiksi ja lisää salaatin sekaan. Tarjoile heti, salaatti kärsii aina odottamisesta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...