7. tammikuuta 2011

Alkuruoaksi avokadoa siianmädillä


Siianmätiä avokadossa smetanalla. Samettisen pehmeää avokadoa, suolaista siian mätiä, hienoksi silputtua sipulia ja herkullista hapanta smetanaa sekä sitruunaa. Avokadoa kaukomailta yhdistettynä perinteiseen suomalaiseen siian mätiin ja hapankermaan.

Vaikka jokin ruoka on vanhan aikainen, ja sen suurin suosio oli jokin vuosikymmen sitten, ei mielestäni kuitenkaan kannatta heittä roskiin hyväksi todettuja makuyhdistelmiä. Voihan sitä jo tavallaan kutsu retroksi. Hyvänä esimerkkinä on tämä avokadon puolikas siian mädillä, smetanalla ja sipulilla.

Tämä yhdistelmä oli huipussaan parisen vuosi kymmentä sitten, sitä tarjottiin alkuruokana harva se kerta, ja jotenkin se silloin oli vähän tylsäksi kulunut ja tavanomainen sellaisena. Mutta, ei voi kiistä etteikö pehmeä, pähkinäinen avokado sopisi erinomaisesti juuri kirpeän sipulin, happaman smetanan ja oranssin siian mädin kanssa. Voihan tähän tietysti käyttää jotain muutakin mätiä kuin juuri mainitsemaani siian mätiä. Valittavaa riittää, muikun mätiä tai jopa kaviaaria jos kukkaro sen kestää, kirjolohen mätiä, siian mätiä ja niin edelleen.

Sipuli miedommaksi

Sipulin suhteen kuitenkin kannatta olla tarkkana. Tähän käytetään raakaa sipulia, ja jos se on hyvin vahvaa ja kitkerää, koko ruokalaji menee mönkään. Tästä syystä suosittelisin sinua joko käyttämään hieman miedompaa, ja pienempää Salottisipulia, tai sitten kypsyttämään sipulia vähän aikaan.

Tämä sipulin kypsytys, josta puhun, ei siis tarkoita sipulin keittämistä eikä sen paistamista. Ei tosiaankaan, tarkoitan sen raaka-kypsyttämistä joko sitruunanmehussa, tai vedessä johon lisätty tilkka viinietikkaa. Tämä kypsytys tapahtuu siten, että pieneksi silputun sipulin annetaan liota parisen minuuttia yllä mainitulla tavalla, jonka jälkeen siitä valutetaan pois kaikki neste jonka jälkeen se käytetään. Voit myös tähän käyttää punaispulia jolloin saadaan annokseen vielä hauskemmat värit. Jollet satu pitämään hapatetusta kermasta, siis smetanasta voit tähän hyvin käyttää vispattua kermaa, tai jopa Creme Fraichea sen sijaan. Voit myös itse helposti valmistaa smetanaa.

Avokadon kypsyys

Kypsyydestä puhuen ajaudun luonnollisesti avokadojen kypsyyteen. Varmista jo ostaessasi että avokadot ovat kypsiä. Raaka avokado on kiven kovaa, ja sitä on vaikea syödä lusikalla ja se ei siten sovellu ruoaksi. Tämän huomaa parhaiten varovasti painaen avokadoa sen varsikohdasta. Jos avokado on pehmeä, se on kypsää. Jollet saa valmiiksi kypsiä avokadoja kaupasta, ne kypsyvät parissa kolmessa päivässä huoneenlämmössä.

Avokadot tummuvat ollessaan hapen kanssa kosketuksessa, joten niitä ei kannata halkaista kuin juuri ennen niiden tarjoilua mutta sipulin, mädin ja kerman voi jo sekoittaa keskenään ja säilyttää jääkaapissa muovikelmulla peitettynä parisen tuntia ennen tarjoilua. Tarvitset jokaiselle ruokailijalle puolikkaan kypsän avokadon.

Sulata mäti jääkaapissa

Mätiä saa sekä pakastettuna kaupasta että tuoreena, varsinkin kalakauppiailta. Jos käytät pakastettua, sen pitää tietenkin olla aivan sulaa ennen sen käyttöä, ja se sulaa parhaiten jääkaapissa. Muista vain ottaa se esiin pakkasesta vuorokausi ennen sen käyttöä. Sulatettua pakastetta ei koskaan enää saa pakastaa uudelleen, joten käytä joko kaikki mäti samalla kertaa tai ylijäänyt osa parin kolmen päivän sisällä se sulattamisesta.

Avokadoa siianmädillä

2 avokadoa
1 pieni sipuli
smetanaa
200 g siian mätiä
sitruunaa (ja tilliä) koristeluun

Silppua sipuli niin hienoksi kuin vain pystyt. Maista sitä raakana, ja jos toteat sen liian vahvaksi ja pistäväksi pane se pieneen kulhoon sitruunamehun sekaan (tai veteen johon lisätty tilkka viinietikkaa) kypsymään pariksi minuutiksi. Riittää kun nestettä on juuri ja juuri sipulin yli. Muista valutta sipulista kaikki neste pois ennen sen käyttämistä. Sekoita smetana, mäti ja sipuli. Voit säilyttää sitä jääkaapissa kunnes on aika koota annos. Leikkaa avokadot pituus suunasta kahteen osaa. Poista kivi ja täytä avokado siianmädillä. Koristele sitruunan viipaleella (ja mahdollisesti tillin oksalla) ja tarjoile alkuruoaksi pieneltä lautaselta ja muista etukäteen kattaa pöytään jo valmiiksi teelusikka syömävälineeksi jokaiselle ruokailijalle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...