8. tammikuuta 2011

Kalkkunarisotto tryffeliöljyllä


Kalkkunarisottoa tryffeliöljyllä. ermaista, samettisen pehmeää kalkkunarisottoa tryffeliöljyllä terästettynä.

Risotto on Pohjois-Italiasta Pon jokilaaksosta kotoisin oleva perinteinen ruoka, jossa riisiä on viljelty jo vuosisatoja. Risotossa yhdistyvät pehmeä kermainen riisi siihen lisättyjen mausteiden kanssa, milloin tryffeliä, milloin sahramia. Rasva yhdessä hiilihydraattien kera muodostavat maailman parhaimmat lohturuoat, ne ruoat joista me oikeasti rauhoitumme niiden sisältämien hiilihydraattien takia ja jotka eivät sovi karppaajille. Yhdistelmä rasva ja riisi ovat kuitenkin hyvin kärkästä muodostamaan poimuja vyötärön kohtiin, joten sitä pitää syödä valikoiden ja harvoin, tai sitten lisätä liikuntaa.

Risottoriisi

Risottoa pitäisi aina valmistaa siihen sopivasta riisilajikkeesta, kuten maailman kuulu Arborioriisi, mutta jollei kotona satu olemaan risotto-riisiä voi sen suuressa hädässä mukailla puuroriisistä. Tämän puuroriisistä valmistetun risoton ulkonäkö poikkeaa kuitenkin niin paljon serkustaan joka on valmistettu risottoriisistä, joten en suosittele sen tarjoilemista vieraille, sitä voi valmistaa vain itselleen ja lähimmäisille lohduksi hätätapauksessa. Toinen asian on että risottoon usein lisätään viiniä. Sen on syystä oltava valkoista viiniä, koska vaikka tulos punaisesta viinistä valmistettuna on yhtä maukasta, sen ulkonäkö valitettavasti on luotaan työntävä. Tähän ei myöskään kannata käyttää mitään makeata viiniä, vaan puolikuiva tai kiva valkoviini sopii risottoon parhaiten. Risoton kera voit kyllä juoda makeatakin viiniä, jos siitä pidät.

Risoton valmistus

Risotto aloitetaan aina freesaamalla, siis kuullottamalla, sipulia ja riisiä jonka jälkeen risoton sekaan lisätään pienissä erissä nestettä. Tämä nestettä lisätään koko ajan lisää sen imeydyttyä riisiin, kunnes riisi on pitkän haudutusajan mittaan kyllästetty nesteellä. Tällä tavalla saadaan sametin pehmeä risotto, ruoka joka oikealla tavalla valmistettuna, ja oikeilla lisukkeilla vie kielen mennessään. Risottoa voi tarjota vaikka millä tavalla, ja vai sinä itse päätät mitä sen kanssa tarjoilet. Tulos on joka kerta takuuvarma, kun noudatat yllämainittuja ohjeita. Voit tietenkin valmistaa tämän risoton myös kanasta, siis broilerista käyttämällä kananlientä ja kanaa mainitsemani kalkkunan ja sen liemen sijaan.

Tryffeliä

Hienoimmissa risotoissa on tietenkin aitoa tryffeliä mausteena. Oli se sitten mustaa tai valkoista tryffeliä, tryffelit ovat erittäin kalliita. Joten jos haluat päästä tryffelin makuun kuitenkaan maksamatta maltaita, suosittelen sinua ostamaan tryffeliöljyä. Jollet pidä mausta öljy kun on huokeampaa kuin itse sieni eivätkä kalliit sienet mene hukkaan. Tryffeliöljyjä on tarjolla paljon, mutta sinun kannatta kuitenkin varmistaa että oliiviöljyssä jonka ostat, on aitoja tryffelinpalasia seassa.

Jollei ole, öljy suurimmalla todennäköisyydellä on vain halpaa oliiviöljyä johon on lisätty ns. ”tryffeliuutetta”. Tämän uutteen ei nykyisten säännösten mukaan tarvitse edes olla valmistettu luonnollisesta tai aidosta tryffelistä, joten pahassa tapauksessa se ei sisällä tryffeliä ollenkaan. Kalkkunan jota käytät pitää tietenkin olla maustamatonta, jollei sinulla satu olemaan valmiiksi kypsennettyä kalkkunaa pakkasessa, jotta risoton muut mausteet pääsevät oikeuksiinsa. Tässä resepti neljälle syöjälle.

Kalkkunarisotto tryffeliöljyllä

400 g kalkkunasuikaleita
1 l kalkkunalientä
350 g risottoriisiä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä ja/tai voita
1-2 dl valkoviiniä
suolaa
mustaa pippuria
2 dl Parmesan juustoa
tryffeliöljyä ja persiljaa koristeluun

Kuori sipuli ja silppua se hienosti. Sulata voita, tai lämmitä öljyä kattilassa, kumpaa käytät, on makuasia. Lisää sipuli ja kuullota se rasvassa. Lisää riisi ja kypsennä sitä koko ajan hämmentäen. Anna riisin kypsyä kunnes se on läpikuultavaa ja siihen on imeytynyt rasvaa. Parisen minuuttia ennen kuin riisi on valmista, lisää sekaan pieneksi pilkottu valkosipulin kynsi. Anna sen kypsyä parisen minuuttia ja tuoksun levittyä keittiöön. Kaada tämän jälkeen riisin sekaan viiniä ja anna sen imeytyä riisiin. Kun viini on kokonaan imeytynyt riisiin, lisää riisin sekaan kalkkunalientä vähän hämmentäen pohjasta asti. Lisää vähitellen lientä pienissä erissä riisin joukkoon välillä sekoittaen. Anna riisin kypsyä 15 minuuttia ja lisää puolet juustosta jonka sekoitat kunnolla riisin sekaan. Mausta risotto makusi mukaan pippurilla. Nyt risotto on vähän nestemäistä, sammuta liesi ja peitä kattila kannella. Anna risoton hautua vielä hetken ajan. Paista suikaleet öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kypsän risoton joukkoon loput nokare voita ja loput juustosta. Sekoita risottoa nopeasti, mutta hellästi. Tarkista risoton suolaisuus, lisää sitä jos se mielestäsi sitä tarvitsee. Jaa risotto lämpimille syville lautasille, ja asettele kalkkunansuikaleet sen päälle. Valuta halutessasi pinnalla sekä maun että ulkonäön takia tryffeliöljyä, koristele persiljalla ja tarjoile se heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...