6. tammikuuta 2011

Kanaa omenalla ja sardellikastikkeella


Grillattua kanaa omenan ja italialaisen sardellikastikkeen kera. Paahdettua kanaa ja karamellisoitua omenaa suolaisen mantelikastikkeen kera. Ihana alkuruoka joka sopii myös lämpimäksi ruoaksi.

Kanasta saa helposti ruokaa sekä juhlaan että arkeen. Ja te jotka olette jo lukeneet blogiani jonkun aikaa, tiedätte että mainitsemalla kanan tarkoitan broileria, sanaa jota en suostu käyttämään.

Grillattua kanaa

Kaikista nopeinta on paistaa tai grillata kanan rintaa ja tarjoilla se parin lisukkeen ja salaatin kanssa. Valmistin tässä juuri taannoin aivan ihanan kastikkeen grillattujen kampasimpukoiden kera, jota minun oli pakko valmistaa uudelleen, ja tässä se yhdistyy aivan mahtavalla tavalla grillatun kananrinnan ja paistetun omenan kera. Suolainen sardelli kastikkeessa yhtyy makeitten paistettujen omenien ja sipulin kanssa ja ruoka on vastustamaton. Sitä vain haluaisi syödä lisää ja lisää. Kastike on varsin suolaista, joten kannattaa varata reilusti juomaa sen kera.

Sardellia

Mutta, joudun valitettavasti palaamaan samaan jo mainitsemaani asiaan, koska se voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Valitettavan monessa ruokaohjelmassa pääsääntöisesti sekoitetaan anjovikset ja sardellit (sama toistuu myös ohjelma ohjelmalta juustokuminan, siis Jeeran, ja tavallisen kuminan suhteen) ja näistä vääristä ohjeista johtuen kotona valmistettu ruoka ei koskaan edes voi vastata samaa jonka on televisiossa alkujaan nähnyt. Anjovis ja sardelli eivät siis ole sama kala, muistaakseni kyllä sukua.

 Sardelli on englanniksi anchovies kun taas anjovis on englanniksi ”sprat anchovies”, jota myös kutsutaan ”European sprat” tai ”European anchovy”. Kalat eroavat kuitenkin eniten siinä että ne säilötään eritavalla. Anjovikset ovat mm santelipuulla maustetussa liemessä ja ne ovat kilohaileja Itämerestä, kun taas sardellit ovat pieniä välimeren kaloja jotka suolataan ja säilötään oliiviöljyyn. Joten älä vahingossakaan käytä sardelleja Janssoninkiusaukseen, äläkä anjoviksia tähän kastikkeeseen.

Hapan omena

Omenan kannattaa olla hapanta ja kovaa lajiketta, esimerkiksi vihreä Granny Smith.
Tällä reseptillä saat lämmintä ruokaa neljälle hengelle, ja alkuruoaksi siitä riittää samalla neljälle kun käytät vain puolet mainitusta määrästä kanaa.

Paistettua kanaa omenalla

400 g kanaa
2 omenaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
loraus valkoviiniä
savustettua merisuolaa
mustaa pippuria
voita paistamiseen
salaattia tarjoiluun

Sardellikastike

4 sardellia
1 rkl valkoviinietikkaa
oliiviöljyä
kourallinen kuorittuja manteleita
savustettua suolaa
1 pieni salottisipuli
valkopippuria

Sardellikastike:
Pane sipulisilppu kulhoon johon lisäät sardellifileet. Sekoita sardellifileet haarukalla pieniksi sipulin sekaan. Murskaa kuoritut mantelin morttelissa pieneksi, melkein jauhoksi. Lisää mantelit sardellien sekaan ja sekoita. Lisää viinietikka ja hyvän makuista ja korkealaatuista oliiviöljyä kunnes olet saanut aikaan löysähkön kastikkeen. Peitä kastikekulho muovikelmulla ja pane se jääkaappiin maustumaan.

Paistettua kanaa omenalla
Ota kana huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen kuin valmistat sen. Kuivaa rintafileet huolellisesti talouspaperilla ja mausta sen savustetulla suolalla ja pippurilla. Lämmitä pannu johon lisäät voita ja ruskista sitä kunnes se on saanut kauniin värin pintaan. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi lohkoiksi. Ota kana sivuun ja lisää pannulle sipuli jota freesaat pannulla kunnes se on läpikuultavaa. Pese omena ja leikkaa siitä sentin kokoisia kuutioita. Paista omenaa pannulla sipulin kanssa kunnes kummatkin ovat muuttuneet hieman ruskeiksi. Leikkaa valkosipuli ohuen ohuiksi viipaleiksi ja lisää ne pannulle. Paista pari minuuttia koko ajan sekoittaen kunnes valkosipulin tuoksu on levinnyt keittiöön. Lisää kana pannulle ja kaada pannuun aimo loraus valkoviiniä. Samalla kun viini kiehuu, kana kypsyy. Anna kiehua kokoon kunnes pannulla tuskin enää on nestettä muuta kuin ohut kerros pohjalla. Asettele annokset lämpimille lautasille. Asettele lautaselle kana jonka viereen huolella huuhdeltua ja valutettua salaattia. Asettele ympärille omenanpaloja ja lusikoi sardellikastiketta päälle. Mielestäni tämä annos on hyvä sinällään mutta voit tarjoilla keitettyä riisiä sen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...