11. elokuuta 2012

VadelmatorttuTuoreita kirpakoita hohtavan punaisia vadelmasattumia pinjansiemenien kanssa makean rapeassa marenkimaisessa Frangipainetäytteessä mahtavassa murotaikinakuoressa. 

Etelä-ranskasta kotoisin oleva vadelmatorttu pinjansiemenillä joka mielestäni on täydellinen eikä tarvitse seurakseen mitään muuta ja tämä on hyvä vaihtoehto nauttia tuoreista vadelmista jotka juuri nyt ovat parhaimmillaan. Voit myös keittää vadelmahilloa tai pakastaa vadelmia samalla tavalla kuten reseptissäni marjatilan tuorehillo käyttäen vadelmia mansikoiden sijasta. 

Vadelmatortusta leikataan pala
Maistoin tätä herkkua joskus 1980-luvulla Pariisissa opiskeluaikoinani, ja mieleeni ikuistui muisto taivaallisen herkullisesta vadelmatorttuhetkestä. En enää muista keneltä tämän reseptin alkujaan sain, mutta se on elänyt melkein samassa muodossaan reilut pari kymmentä vuotta. Kerrasta toiseen olen paahtanut pähkinät ennen niiden jauhamista, ja tämä antaa vadelmatortulle vieläkin hienostuneemman maun. Frangipane on täyte joka useimmiten valmistetaan mantelijauhoista, munista ja sokerista ja Frangipane paistuu tässä tortussa marenkimaisen rapeaksi pinnalta vaikka se samalla sisältä jää pehmeän meheväksi ja mantelimassamaiseksi. Frangipane maustetaan usein liköörillä, tai rommilla kuten tässä mutta tässä vadelmatortussa käytetään mantelien sijaan hasselpähkinöitä. 

Hasselpähkinät
Pähkinät kannattaa jauhaa itse jotta pähkinäjauhot ovat tuoreita ja saat Frangipanesta mehevän, mutta voit hätätapauksessa käyttää hasselpähkinäjauhoja kunhan ne vain eivät ole kuivuneet liikaa. Pinjansiemeniä se sijaan ei kannata paahtaa koska ne paahtuvat tarpeeksi tortun pinnalla. Piirakkapohjaan käytän periaatteessa samaa murotaikinaa kuin reseptissäni Mustikkagalette mutta sillä erolla ettei murotaikinaa mausteta millään tavalla vaan se saa olla omana itsenään, torun muut ainekset hoitavat kyllä oman osansa.
Voit hätätapauksessa käyttää tähän pakastettuja vadelmia, mutta vadelmapiirakka ei ole sama, kesän tuoreet mehevät ja huumaavasti tuoksuvat vadelmat ovat parhaita. Älä turhaan käytä suolatonta voita vaan käytä sen sijaan suolattua voita, voin suolaisuus tasapainottaa piirakkatäytteen makeutta eikä murotaikinaa tällöin tarvitse lisätä sitä pientä ripausta suolaa.

Täytetty vadelmatorttu
Valmista vadelmatorttu joko isoon rengasvuokaan, tai niin sanottuna flan- tai piirakkavuokaan jos haluat ohuen perinteisen vadelmapiirakan. Voit myös käyttää pienempään vuokaan saat ylellisen paksun ja maun täyteisen herkkupalan joko jälkiruoaksi tai kahvileiväksi kun anoppi tulee käymään tai on jostain muusta syystä juhlia. Kolmas vaihtoehto on valmistaa pieniä annospiiraita jos sinulla on sellaisia. Tapa on tietysti työläämpi kuin on monen monta pikkupiperrettävää mutta tulos on takuulla menestys kun jokainen saa aivan oman pienen ylellisen vadelmatarteletin vispikermalla. Paista annos tarteletteja 10–15 minuuttia 200 asteen lämmössä, paksulle ylelliselle vadelmapiirakalla paistoaika pitenee alla mainitusta ja jotta frangipanetäyte hyytyy, joten paista sitä reilua puolituntia, kolmenvarttia 200 asteen lämmössä kunnes pinta on saanut kauniin värin ja täyte ei enää hylly ja paistoaika vaihtelee vähän uunista uuniin. Jos vadelmatortun pinta uhkaa tummua liikaa uunissa voit peittää sen voipaperilla paiston loppuajaksi. Tämä voi tapahtua varsinkin jos valitse valmistaa pienemmän ja paksumman vadelmatortun.

Frangipanetäyte
Älä täytä piirakkapohjia piripintaan frangipanella koska sen tilavuus kasvaa uunissa sen kypsyessä kunnes se hyytyy ja vajoaa taas takaisin kun otat sen uunista. Leikkaa piirakkaa vasta kun se on kokonaan hyytynyt ja jäähtynyt jottei täytettä valu pitkin. Vaniljauutteen puutteessa voit käyttää tortuntäytteeseen teelusikallisen vaniljasokeria, tai yhden vaniljatangon josta raaputat siemenet täytteen sekaan.

Annosvadelmatorttu
Minua harmittaa usein se pieni murotaikinan pala joka aina jää piirakkakuorista yli, ja olen keksinyt pari tapaa joilla niitä voi hyödyntää. Nämä pienet murotaikinapalat voi yksitellen pakastaa omassa pussissaan, ja myöhemmin kun niitä on tarpeeksi käyttää piirakanpohjiin. Huomaa vain että voi säilyy pakastettuna noin kolmisen kuukautta. Toinen vaihtoehto on paistaa pieniä tarteletteja vuoissa ja kypsentää ne puolivalmiiksi ja pakasta ne puolikypsennettyinä, jolloin uuni aika lyhenee ja vain täytteen pitää kypsyä ja saat nopeasti tarjottavaa yllätysvieraille. Kolmas vaihtoehto on kypsentää tarteletit uunissa valmiiksi ja pakastaa, jolloin voit täyttää ne heti niiden sulettua kylmällä täytteellä kuten esimerkiksi hillolla ja vispikermalla, moussella tai vaniljakastikkeella ja lisätä tuoreita marjoja niiden päälle tai käyttää niitä bebeeleivosten tavalla.

Frangipanevadelmatorttu
Jossain tätä täydellistä vadelmatorttua suositeltiin tarjoiltavan vaniljajäätelön tai vaniljalla maustetun vispikerman kanssa, mutta mielestäni tämä torttu on niin täydellinen ettei se tarvitse mitään lisukkeeksi vaan on aivan taivaallinen itsestään. Asia josta kiistelemme on onko vadelmatorttu parempaa syötävää heti  samana päivänä vai vasta seuraavana päivänä, kumpanakin päivänä se kuitenkin on omalla tavallaan herkkua. Seuraavana päivänä frangipanetäyte on saanut enemmän aikaa tekeytyä ja jalostua paremmaksi, kun taas vadelmat ovat enemmän edukseen samana päivänä. Tällä saat vadelmatorttua 6-8 hengelle, isommassa piirakkavuoassa ohuemman vadelmatortun vieläkin isommalle joukolle tai jos teet pienen pieniä annosvadelmatarteletteja. 

Vadelmafrangipanetorttu
Piirakkakuori:
200 g vehnäjauhoja
125 g voita
2 rkl ruokosokeria
3-4 rkl kylmää vettä

Täyte:
3 kanamunaa
100 g sokeria
100 g voita
3 rkl tummaa rommia
100 g tuoreita vadelmia
100 g hasselpähkinöitä
1 tl vaniljauutetta
1 dl pinjansiemeniä

Vuoan voiteluun:
voinokare
vehnäjauhoja

Piirakkakuori:

Sekoita taikinakulhossa jauhot ja sokeri kunnes kaikki on sekoitettu kunnolla. Leikkaa kylmä voi pienemmiksi paloiksi ja lisää se jauhojen sekaan, sekoita kunnes taikina on kaurahiutaleiden tapaista. Lisää vettä kunnes taikina juuri ja juuri pysyy koossa. Muotoile taikinasta pallo ja peitä se tiiviisti kelmulla. Anna niiden tekeytyä jääkaapissa pari tuntia, vähintään tunnin tuntia. Voitele 20 sentin piirakkavuoka pehmeällä voilla ja sirottele vuokaan jauhoja, jauhota koko vuoka kunnolla ja kopauta ylimääräiset jauhot pois vuoasta. Sijoita taikinapallo kevyesti jauhotetulle pöydälle tai kahden voipaperin väliin ja kauli siitä noin 25 sentin halkaisijaltaan leveä pyöreä ohut piirakkapohja. Rullaa taikina kääröksi kaulimen ympäri ja asettele taikinakuori vuokaan rullaamalla taikinaa kaulimelta aloittamalla vuoan reunasta ja jatka toiselle puolelle. Asettele taikina käsin kunnolla vuokaan ja painele se sekä vuoan reunoihin että pohjaan kiinni. Viimeistele piirakanreunat. Pane valmis torttukuori jääkaappiin jäähtymään ja kovettumaan kunnes on aika täyttää se frangipanella.

 

Tortun täyte:
Ota voi esiin jääkaapista ja kuutioi se taikinakulhoon. Anna voin pehmetä huoneenlämmössä. Paahda hasselpähkinät ja poista niistä kaikki kuoret jotka irtoavat helposti. Anna pähkinöiden jäähtyä ja jauha pähkinät jauhoksi ja lisää se sokeri kanssa voin sekaan. Vispaa voi sokerin ja pähkinäjauhojen kanssa tasaiseksi seokseksi. Lisää munat yksitellen huolellisesti sekoittaen jokaisen munan kerrallaan taikinaan. Lisää lopuksi rommi sekä vaniljauute ja sekoita nekin kunnolla täytteeseen. Ota torttukuori esiin jääkaapista ja kaada täyte kuoreen. Älä täytä piirakkaa kokonaan vaan jätä täytteelle tilaa nousta kypsennyksen aikana. Kaada tuoreet vadelmat täyteen pinnalle ja ripottele sinne tänne pinjansiemeniä vadelmien sekaan. Kypsennä vadelmatorttua uunissa 200 asteen lämmössä noin puoli tuntia, mitä paksumpi täyte ja pienempi vuoka sitä pidempi paistoaika kuten yllämainittuna. Ota torttu uunista ulos ja anna sen jäähtyä vähän ennen kuin irrotat reunat vuoasta. Anna vadelmatortun jäähtyä kokonaan ennen kuin leikkaat siitä paloja, Frangipane tarvitsee antaa aikaa hyytyä ja kovettua kokonaan ennen sen tarjoilua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...