Lempeä sitruunarisotto. Mustasta riisistä,
punaisesta riisistä spelthelmillä vahvistettua lämmintä sitruunaista pehmeää
risottoa, lämmintä ruokaa kesän sateisille päiville.Lempeästi sitruunamehulla ja sen
kuorella maustettua samettisen kermaista risottoa.
Kesä on tähän asti ollut liian viileä ja kostea jotta olisin
innostunut kylmiin ruokiin kuten aikaisempina vuosina. Tänä kesänä olen saanut
aikaiseksi enimmän määrän enemmän tai vähemmän lämpimiä ruokia vaikka en
toistaiseksi ole vielä sortunut keittoihin vaikka niillekin varmaan kysyntää.
Riisi ja spelthelmet kypsymässä |
Tämä ei ole täysin vegaani ruoka, vaikka nyt eletäänkin
keskiviikkoa jolloin minulla on tapana julkaista vegaani resepti, joten jos haluat ruoasta vegaanin on sinun
joko jätettävä juusto käyttämättä tai korvata se vegaaneille sopivalla
kasvisrasvajuustolla sekä korvata voin öljyllä.
Tämä on aitoa risottoa, se ei sisällä kermaa tai
tuorejuustoa. Risotossa on vain riisiä ja speltjyviä, viiniä ja lientä juustoa
ja sen samettinen pehmeys tulee riisin ja spelthelmien tärkkelyksestä. Huomaa että annos sisältää gluteenia speltin muodossa, ja laktoosia voin muodossa joten korvaa ne itsellesi sopivilla tuotteilla. Juustona käytin
kutunmaidosta valmistettua kypsytettyä Pecorino-juustoa mutta myös parmesaani käy.
Voit laskea noin 350–400 grammaa riisiä ja jyviä jokaista
ruokailijaa kohti jos ruoka on tarkoitettu lämpimäksi ruoaksi. Riisien ja Speltin
suhdetta voi vaihdella haluamallaan tavalla, kunhan vain pitää mielessä että sekä
risottoriisissä että Speltissä on sitä tärkkelystä jolla risotosta vähän
nestettä kerrallaan lisäten pienissä osissa ja lempeästi hauduttamalla risotosta
tulee samettisen pehmeä ja ihanan kermainen.
Tuoretta vai kuivattua sitruunaa |
Maustamiseen voit käyttää joka tai, tai sekä että kuivattua
sitruunankuorta ja tuoretta sitruunaa, sitruunasta käytetään sen kuorta joten
sen kannattaa olla luomuviljelty jottei sen kuoressa olevat hyönteistorjunta-aineet
kulkeudu kuorien mukana ruokaan. Tähän voit hyödyntää kuivattua sitruunankuorta
jos sinulla sitä on.
Lisää kuivattu sitruunakuori riisin mukaan kiehumaan, samalla kun alat
lisätä vihanneslientä riisin sekaan. Kesällä tähän voi käyttää tuoretta
kevätsipulia tavallisen kuivatun talvisipulin sijaan. Sitruunasta käytetään sen
kuoret joten sen kannattaa olla luomuviljelty. Muista myös huuhdella ruohosipuli
ja antaa sen kuivaa kunnolla ennen sen käyttöä annoksen viimeistelyyn.
Jollet ole vegaani voit myös kokeilla reseptejäni kurpitsarisotto sekä kalkkunarisotto ja jos sinulle tähteeksi jää
risottoa voit hyödyntää sen uusiokäyttämällä sitä kuten reseptissäni risottopihvit. Alkuruokana
tästä riittää hyvin kuudesta jopa kahdeksalle ruokailijalle kun annos on osana
isompaa ruokakokonaisuutta lämpimän ruoan ja jälkiruoan lisäksi, pääruokana
tästä taas tuttuun tapaan riittää neljälle.
Sitruunarisotto
1½ dl risottoriisiä
½ dl mustaa riisiä
½ dl punaista riisiä
½ dl spelthelmiä
100 g Pecorinoa
1 sipuli (tai 2 kevätsipulia)
1 valkosipulinkynsi
7-8 d l vihanneslientä
2 dl valkoviiniä
1 sitruunan mehu ja kuori
(suolaa)
valkopippuria
voita/öljyä kuullottamiseen
viimeistelyyn:
ruohosipulia
sitruunanviipaleita
Pese sitruuna huolellisesti ja anna sen kuivua kokonaan
puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuori sipuli ja silppua se hienosti. Sulata voi kattilassa
ja kaada sen sekaan aimo loraus öljyä. Lisää sipuli ja kuullota se rasvassa
läpikuultavaksi. Lisää riisi ja kypsennä sitä kuumassa öljyssä koko ajan
hämmentäen. Anna riisin kypsyä kunnes se on läpikuultavaa ja siihen on
imeytynyt rasvaa. Juuri kun riisi alkaa olla valmista, lisää sekaan pieneksi
pilkottu valkosipuli. Anna sen kypsyä parisen minuuttia ja tuoksun levittyä
keittiöön. Lisää viini riisin sekaan. Sekoita hyvin ja anna viinin imeytyä
riisiin miedolla lämmöllä. Lisää riisin sekaan lämmintä vihanneslientä vähän
hämmentäen pohjasta asti kun kaikki viini on kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää
vähitellen lientä pienissä erissä riisin joukkoon välillä sekoittaen. Anna
riisin kypsyä puolisen tuntia. Raasta juusto hienosti ja lisää puolet juustosta
ja sekoitat kunnolla riisin sekaan. Raasta pestyn sitruunankuori hienosti risoton
sekaan. Leikkaa sitruuna kahteen osaan ja purista sen mehut risoton sekaan ja
sekoita kunnolla. Tarkista risoton maku ja mausta risotto makusi mukaan valkopippurilla.
Poista kattila lämmöltä, peitä kattila kannella ja anna risoton hautua vielä
hetken ajan. Lisää kypsän risoton joukkoon loput nokare voita, loput juustosta.
Sekoita risottoa nopeasti, mutta hellästi. Tarkista risoton suolaisuus, lisää
sitä jos se mielestäsi sitä tarvitsee. Jaa risotto lämpimille syville
lautasille, koristele sitruunaviipaleella ja ruohosipulilla ja tarjoile se
heti.