6. elokuuta 2012

SitruunarisottoLempeä sitruunarisotto. Mustasta riisistä, punaisesta riisistä spelthelmillä vahvistettua lämmintä sitruunaista pehmeää risottoa, lämmintä ruokaa kesän sateisille päiville.Lempeästi sitruunamehulla ja sen kuorella maustettua samettisen kermaista risottoa.

Kesä on tähän asti ollut liian viileä ja kostea jotta olisin innostunut kylmiin ruokiin kuten aikaisempina vuosina. Tänä kesänä olen saanut aikaiseksi enimmän määrän enemmän tai vähemmän lämpimiä ruokia vaikka en toistaiseksi ole vielä sortunut keittoihin vaikka niillekin varmaan kysyntää.

Riisi ja spelthelmet kypsymässä
Tämä ei ole täysin vegaani ruoka, vaikka nyt eletäänkin keskiviikkoa jolloin minulla on tapana julkaista vegaani resepti,  joten jos haluat ruoasta vegaanin on sinun joko jätettävä juusto käyttämättä tai korvata se vegaaneille sopivalla kasvisrasvajuustolla sekä korvata voin öljyllä.

Tämä on aitoa risottoa, se ei sisällä kermaa tai tuorejuustoa. Risotossa on vain riisiä ja speltjyviä, viiniä ja lientä juustoa ja sen samettinen pehmeys tulee riisin ja spelthelmien tärkkelyksestä. Huomaa että annos sisältää gluteenia speltin muodossa, ja laktoosia voin muodossa joten korvaa ne itsellesi sopivilla tuotteilla. Juustona käytin kutunmaidosta valmistettua kypsytettyä Pecorino-juustoa mutta myös parmesaani käy.

Voit laskea noin 350–400 grammaa riisiä ja jyviä jokaista ruokailijaa kohti jos ruoka on tarkoitettu lämpimäksi ruoaksi. Riisien ja Speltin suhdetta voi vaihdella haluamallaan tavalla, kunhan vain pitää mielessä että sekä risottoriisissä että Speltissä on sitä tärkkelystä jolla risotosta vähän nestettä kerrallaan lisäten pienissä osissa ja lempeästi hauduttamalla risotosta tulee samettisen pehmeä ja ihanan kermainen.

Tuoretta vai kuivattua sitruunaa
Maustamiseen voit käyttää joka tai, tai sekä että kuivattua sitruunankuorta ja tuoretta sitruunaa, sitruunasta käytetään sen kuorta joten sen kannattaa olla luomuviljelty jottei sen kuoressa olevat hyönteistorjunta-aineet kulkeudu kuorien mukana ruokaan. Tähän voit hyödyntää kuivattua sitruunankuorta jos sinulla sitä on. 

Lisää kuivattu sitruunakuori riisin mukaan kiehumaan, samalla kun alat lisätä vihanneslientä riisin sekaan. Kesällä tähän voi käyttää tuoretta kevätsipulia tavallisen kuivatun talvisipulin sijaan. Sitruunasta käytetään sen kuoret joten sen kannattaa olla luomuviljelty. Muista myös huuhdella ruohosipuli ja antaa sen kuivaa kunnolla ennen sen käyttöä annoksen viimeistelyyn.

Jollet ole vegaani voit myös kokeilla reseptejäni kurpitsarisotto sekä kalkkunarisotto ja jos sinulle tähteeksi jää risottoa voit hyödyntää sen uusiokäyttämällä sitä kuten reseptissäni risottopihvit. Alkuruokana tästä riittää hyvin kuudesta jopa kahdeksalle ruokailijalle kun annos on osana isompaa ruokakokonaisuutta lämpimän ruoan ja jälkiruoan lisäksi, pääruokana tästä taas tuttuun tapaan riittää neljälle.

Sitruunarisotto
1½ dl risottoriisiä
½ dl mustaa riisiä
½ dl punaista riisiä
½ dl spelthelmiä
100 g Pecorinoa
1 sipuli (tai 2 kevätsipulia)
1 valkosipulinkynsi
7-8 d l vihanneslientä
2 dl valkoviiniä
1 sitruunan mehu ja kuori
(suolaa)
valkopippuria
voita/öljyä kuullottamiseen

viimeistelyyn:
ruohosipulia
sitruunanviipaleita

Pese sitruuna huolellisesti ja anna sen kuivua kokonaan puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuori sipuli ja silppua se hienosti. Sulata voi kattilassa ja kaada sen sekaan aimo loraus öljyä. Lisää sipuli ja kuullota se rasvassa läpikuultavaksi. Lisää riisi ja kypsennä sitä kuumassa öljyssä koko ajan hämmentäen. Anna riisin kypsyä kunnes se on läpikuultavaa ja siihen on imeytynyt rasvaa. Juuri kun riisi alkaa olla valmista, lisää sekaan pieneksi pilkottu valkosipuli. Anna sen kypsyä parisen minuuttia ja tuoksun levittyä keittiöön. Lisää viini riisin sekaan. Sekoita hyvin ja anna viinin imeytyä riisiin miedolla lämmöllä. Lisää riisin sekaan lämmintä vihanneslientä vähän hämmentäen pohjasta asti kun kaikki viini on kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää vähitellen lientä pienissä erissä riisin joukkoon välillä sekoittaen. Anna riisin kypsyä puolisen tuntia. Raasta juusto hienosti ja lisää puolet juustosta ja sekoitat kunnolla riisin sekaan. Raasta pestyn sitruunankuori hienosti risoton sekaan. Leikkaa sitruuna kahteen osaan ja purista sen mehut risoton sekaan ja sekoita kunnolla. Tarkista risoton maku ja mausta risotto makusi mukaan valkopippurilla. Poista kattila lämmöltä, peitä kattila kannella ja anna risoton hautua vielä hetken ajan. Lisää kypsän risoton joukkoon loput nokare voita, loput juustosta. Sekoita risottoa nopeasti, mutta hellästi. Tarkista risoton suolaisuus, lisää sitä jos se mielestäsi sitä tarvitsee. Jaa risotto lämpimille syville lautasille, koristele sitruunaviipaleella ja ruohosipulilla ja tarjoile se heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...