Kermainen keitto vaaleasta orakkaasta, tavallinen tuoreista metsäsienistä
valmistettu sienikeitto. Maailman parhain sienikeitto jonka yhtä hyvin voit
valmistaa vaaleaorakkaasta, tai sen serkusta keltaorakkaasta, lampaankäävästä, suppilovahveroista, kantarelleista,
tateista tai herkkusienistä.
Keiton voi valmistaa tuoreista metsästä juuri
kerätyistä sienistä, kuivatuista tai pakastetuista sienistä, sama ohje käy
kaikkiin ja muuntuu mistä sienestä tahansa olivat ne sitten keltavahveroita,
herkkutatteja, kaupasta ostettuja tuoreista herkkusieniä tai säilykkeenä
suolavedessä.
Tuoreet keltaorakkaat |
Niin ne sienet, joko niistä pitää tai niitä inhoaa, mutta maku
voi muuttua iän myötä ja itse olen siitä hyvä esimerkki koska pienenä en syönyt
sieniä pakon edessä ja nykyään syön niitä hyvin mielelläni. Olen kuitenkin aina
ollut intohimoinen sienestäjä ja kerännyt sieniä pienestä pitäen ja joka vuosi
suunnistan metsänsiimeksiin salaisille sienipaikoilleni.
Sienikeitto, niin arkipäiväinen asia jota monikaan ei varmaan
mieti miten monta vaihtoehtoista tapaa sitä on valmistaa aivan samoista
raaka-aineista. Keiton perusta ovat
sienet ja sipuli johon lisätään nestettä ja pelkistetyimmässä muodossaan keitto
maustetaan ainoastaan suolalla ja pippurilla, mutta sienikeitto muuntuu yllättävän monella tavalla kunhan sitä
vain ajattelee oikealta, tai sen puoleen vasemmalta laidalta.
Kuivatut keltaorakkaat |
Itse aloitan keiton aina paistamalla sienet ja sipulin, joko
voissa josta keitto saa herkullisen pähkinäistä makua, tai öljyssä jos haluaa
välttää kovia rasvoja. Margariinia en kuitenkaan sen missään muodossa suosittele,
koska se ei mielestäni sovellu aidon ja herkullisen keiton makuun vaan pilaa
keiton raikkauden. Tässä kohdassa voi jokainen kukin itse valita haluaako
keitostaan paahdetun jolloin sekä sieniä ja sipulia ruskistetaan kunnes ne ovat
karamellisoituneet kunnolla ja saaneet kauniin ruskean paahtuneen värin, tai
vain miedolla lämmöllä kuullottaa sienet kypsiksi sekä sipulin läpikuultavaksi
ja pehmeäksi.
Sienikeiton nesteenä voit käyttää tavallista vettä,
vihanneslientä tai sienistä keitettyä lientä mutta keiton voi myös valmistaa
paksulla kermalla, kuten hapatetulla smetanalla jonka voit itse valmistaa ohjeen
mukaan tai kaupasta ostetulla Creme Fraichella. Perinteinen vanhan ajan hieno sienikeitto
valmistettiin kermasta joka annettiin kiehua kokoon paksuksi. Tällöin keittoa
ei tarvitse suurustaa ja se sopii myös karppaajille vaikka keiton rasvapitoisuus
voi olla huima.
Sienikeitto kattilassa |
Keittoa myös toisinaan suurustettiin vehnäjauhoilla jotta se sai oikean halutun
koostumuksen ja joka on tapa jota itse useimmiten käytän ja käytän vettä kerma
lisäksi keittoon. Jos olet gluteenille herkkä, voit käyttää perunajauhoja
keiton suurustukseen. Maito on ainoa maitotuote jota meillä ei kotona käytetty
ruoanlaittoon kuin lettuihin ja jota en käytä muuhun kuin kesäkeittoon, pinaattikeittoon tai lettuihin.
Tuoreita vaalea orakkaita tai muita tuoreita sieniä tarvitset
noin litran neljälle ruokailijalle, mutta jos sen sijaan valmistat keiton
kuivatuista sienistä noin 500 g tuoreita perattuja sieniä riittää. Sienistä on
noin 90 % vettä joka kuivuessa haihtuu ja 50 gramma kuivattua sientä vastaa
puolta kiloa tuoreita sieniä. Liota kuivatut sienet niukassa mutta
suolattomassa vedessä, ja muista hyödyntää tämä liotusvesi keitossa tai
kastikkeissa. On tärkeää että kuivattavaksi tarkoitetut sienet on huolella
perattuja koska myös niiden roskat liotetaan uudestaan. Voit syventyä lisää
sieniin ja niiden käsittelyyn lukemalla tekstini sienet ja villit yritit
talteen sekä metsäsienistä suolasienet sekä sienisalaatti.
Vaaleasta orakkasta voit myös valmistaa kastikkeen seuraamalla reseptiäni kastike vaaleasta orakkaasta.
Soseuttamaton vaaleaorakaskeitto |
Aivan kuin se että sienikeiton voi valmistaa mistä sienistä
itse haluaa ja pitää, kuten tässä tapauksessa vaaleasta orakkaasta, tai että se
voi olla tuoreista sienistä, kuivatuista tai pakastetuista sekä säilötyistä
sienistä, sienikeiton koostumuksen voi myös säädellä haluttuun muotoon. Sienikeiton
voi halutessaan valmistaa kokonaisista sienistä, suikaloiduista sienistä,
viipaloiduista sienistä mutta sienikeiton voi myös soseuttaa ja myös
soseuttamisen yhteydessä on parikin vaihtoehtoa keiton koostumuksen suhteen. Keiton
voi soseuttaa kokonaan sileäksi, tai osan keitosta voi soseuttaa jolloin
keitosta saa paksun ja kermaisen mutta siinä vielä on isompia sieniä ja sipulia
sattumina jotka antavat puruvastetta keittoon.
Myös sipulilajikkeen valinta vaikuttaa sienikeiton makuun
joten sekin on huomioitava haluatko käyttää sienikeittoosi hienostunutta ja
mietoa salottisipulia, tuoretta kevätsipulia tai voimakkaampaa ja kitkerämpää talvisipulia
oli se sitten punasipulia tai keltasipulia. Purjosipuli on ainoa jota itse
sienikeitossa vältän koska sen maku voi helposti ottaa ylivallan muista
raaka-aineista ja tulos on purjosipulikeittoa sienikeiton sijaan jonka tällä
kertaa piti olla vaaleasta orakkaasta.
Soseutettu vaaleaorakaskeitto |
Ainoa asia josta en toistaiseksi vielä ole puhunut on itse
keiton maustaminen, itse olen puristi tämän asian suhteen ja suosin hyvin
pelkistettyjä sienikeittoja joissa sienien omintakeinen maku tulee oikeuksiinsa
ja käytän periaatteessa ainoastaan vain suolaa ja pippuria mausteena, mutta
tuoreet yrtit kuten timjami varsinkin suomessa villinä kasvavassa muodossaan
kangasajuruohona on ykkönen, tai basilika sen monessa muodossa sopivat
sienikeittoihin hyvin. Muista vain aina huudella tuoreet yrtit kunnolla ja antaa
niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä ennen niiden käyttöä.
Ja kun haluaa ”oikein hienostella” sienikeittonsa suhteen
voi siihen lisätä viiniä, samppanjaa, portviiniä tai sherryä antamaan sille ”sitä
jotain ekstraa”. Muista vain että punaviini tekee sienikeitolle sen saman kuin
punikkitatti, katso reseptini suppilovahvero ja koivunpunikkitattikeitto. Koivun punikkitatti värjää keiton tummaksi eikä aina aivan makunystyröitä hivelevän tumman
ruskean väriseksi. Ja kun nyt niin yritän mainita kaiken sienikeitoista kaiken
kattavasti, voihan sitä sienikeittoa myös valmistaa valmiiksi ison satsin ja
pakastaa sopivan kokoisissa erissä ja vain lämmittää, jos näin haluaa ja on
pakastin.
Osittain soseutettu keitto |
Meillä harvemmin nykyään syödään keltavahverokeittoa koska erittäin hyvänä
kantarellivuotena keitin kylpyammeellisen keittoa (lue kymmenen litran kattila)ja
söimme sitä koko viikon sekä keittona että kastikkeena kun jääkaapissa ei ollut
pakastinlokeroakaan. Sienikeitot sopivat hyvin alkuruoaksi, lämpimäksi välipalaksi
koulusta kotiin tullessa tai tentteihin lukiessa jos jälkikasvu sieniä syö. Vaaleaorakaskeitto
säilyy jääkaapissa noin viikon päivät tiiviissä rasiassa tai kulhossa muovilla
suojattuna.
Tällä reseptillä saat sienikeittoa vaaleasta orakkaasta, tai mistä
muusta metsäsienestä tuttuun tapaan neljälle hengelle pääruoaksi, alkuruokana
sienikeitosta riittää jopa kuudelle hengelle.
Vaaleaorakaskeitto
1 l tuoreita vaaleaorakkaita
2 kevätsipulia
2-3 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
(2-3 rkl portviiniä tai sherryä)
vettä
suolaa
valkopippuria
Perkaa sienet rokista ja mullasta ja harjaa ne puhtaiksi mutta älä suotta pese
niitä vedellä kuin vain aivan viimeisenä vaihtoehtona. Paloittele isot sienet
pienemmiksi kuori ja suikaloi sipulit. Joko kuullota sienet ja sipuli voinokareessa
miedolla lämmöllä tai ruskista ne kuumalla pannulla öljytilkassa. Lisää sekaan
vehnäjauhot ja sekoita kunnolla. Kuullota jauhoja pari, kolme minuuttia miedolla
lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes ne ovat kypsyneet. Lisää keiton sekaan kylmää
nestettä, joko kermaa tai vettä koko ajan sekoittaen pienissä erissä. Sekoita
keittoa kunnes se on paksuuntunut ja lisää nestettä kunnes keitto on niin
sakeaa, tai ohutta, kuin itse siitä haluat. Lisää sherry tai portviini jos sitä
käytät ja tarkista samalla keiton maku. Mausta keitto suolalla ja
valkopippurilla oman makusi mukaan. Tarjoile keitto heti lämpimänä alkuruokana
rapean leivän kanssa, tai arkikeittona koleana syksyiltana ja viimeistele
tuoreilla yrteillä.