1. elokuuta 2012

Lämmin bokchoysalaattiKesäkurpitsaa, aasialaista bokchoyta, kevät sipulia soijakastikkeella, inkiväärillä ja paahdetuilla seesamin siemenillä maustettuna, lämmintä vihreää salaattia lisukkeeksi.

Tämä ruoka sopii hyvin lisukkeeksi lihan kanssa mutta se sopii myös vegaaneille. Parasta tässä ruoassa on se että se on lämmin ja sille tänä kesänä ainakin toistaiseksi on ollut tarvetta ajoittain ja ruoassa yhdistyvät kiinnostavat maut, Aasiassa hyvin suosittu bokchoy, Kiinan pinaattikaali, kypsytetty suolainen soijakastike, pippurinen tuore inkivääri sekä paahtuneet seesamin siemenet nivoutuvat yhteen kesän tuoreen ja vihreän tuoreen sipulin kanssa. Tätä salaattia voisi jopa kutsua lämpimäksi vihreäksi salaatiksi joten se on hyvä vaihtoehto sille vihreälle salaatille jonka ajoittain mainitsen ruoan yhteydessä. 

Vaihtoehtoiset vihannekset
Ruoka on hyvä lämmin lisuke tai sinällään grillatun tofun kanssa vegaanille tai kasvissyöjälle. Saat salaatista ruokaisampaa kun tarjoilet sen ohessa marinoitua ja grillattua tofua. Tämä lämmin bokchoy salaatti sopii vegaaneille ja kasvissyöjille, mutta se on myös oivallinen lisuke kalalle, varsinkin savukalalle ja jollei ruokavaliosi ole millään tavalla rajoitettu vegaaniksi voit tähän myös käyttää kalakastiketta maustamiseen ja sen puutteessa jopa Worcestershirekastike joka myös sisältää kalaa sardellien muodossa. Soijakastike sisältää gluteenia joten se ei sovi keliaakikoille, mutta laktoosia tässä ei ole suinkaan joten laktoosille herkät voivat syödä tätä.

Bokchoyn voi halutessaan, tai jollei sitä löydy kaupasta, korvata tuoreella sekä vihreällä kesäkaalilla ja tuoreella pinaatilla. Pinaatin taas voi halutessaan korvata mangoldilla, tai keväällä tuoreella vuohenputkella sekä nokkosella. Tähän voi myös lisätä chiliä, varsinkin jos haluaa ruokaan vähän lisäpotkua mutta minun mielestäni se ei välttämättä tarvitse sitä. Tällä reseptillä saat maukkaan lisukkeen tuttuun tapaan neljälle hengelle.

Lämmin bokchoysalaatti
1-2 kesäkurpitsaa
2 kevätsipulia
1 iso Bokchoy tai kaksi pientä
1-2 rkl soijakastiketta
(1 rkl kalakastiketta)
 1 rkl seesamin siemeniä
1 valkosipulinkynsi
3 cm tuoretta inkivääriä
maapähkinäöljyä paistamiseen

Huuhtele bokchoy, kesäkurpitsa ja kevätsipulit ja anna niiden kuivua kokonaan lävikössä. Paahda seesamin siemenet kuivalla pannulla koko ajan sekoittane viitisen minuuttia kunnes niiden tuoksu alkaa leijua keittiön ilmassa. Ota pois lämmöltä ja anna niiden jäähtyä. Leikkaa kesäkurpitsa uhiksi viipaleiksi ja leikkaa sipuli noin puolen sentin renkaiksi. Leikkaa bokchoysta tyvi pois ja leikkaa sen vaaleat varret puolen sentin viipaleiksi poikkisyin. Jätä lehtivihreät odottamaan vuoroaan. Kuumenna pannu tai wokki ja lisää öljyä. Lisää pannulle sipuli, kesäkurpitsa ja bokchoyn varret. Sekoita aika ajoin. Kuori inkivääri ja joko raasta tai suikaloin se hienon hienosti. Kuori ja hienonna myös valkosipuli. Leikkaa lehtivihreät sentin parin leveiksi suikaleiksi ja lisää ne pannulle valkosipulin ja inkiväärin kanssa. Sekoita ja jatka paistamista kunnes vihannekset ovat saaneet hieman ruskeaa väriä. Ota wokki pois lämmöltä ja lisää sekaan soija (ja kalakastike) ja sekoita. Tarkista vihannesten maku ja lisää soijakastiketta kunnes lämmin salaatti on mielestäsi tarpeeksi suolainen. Kaada salaatti tarjoiluvadille ja viimeistele se seesamiin siemenillä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...