Pekoniin käärittyjä ostereita miedosti valkosipulilla
maustetussa öljyssä paahdettuina.
Olen hyvin tykästynyt espanjalaistyyliseen naposteluun, tapaksiin,
joita voisin voileipien lisäksi syödä koko ajan. Muu perhe ei vain ole tänä
vieläkään suostunut, puolisini on luvannut että saan kehitellä koko
viikonlopulle vaikkapa vain pieninä herkullisia naposteltavia herkkupaloja,
joten valmistamalla massiivisen määrän pienen pieniä herkkupaloja ja cocktailpaloja
ka kanapeita voi säästyä koko viikon lopun ruoanlaitolta. Tätä
herkkuviikonloppua en toistaiseksi vielä ole ajan puutteesta saanut
toteutettua, mutta etsin edelleen mitä herkkuja siihen sisällyttäisin ja tässä
on hyvä esimerkki. Pekoniin käärityt osterit, helppoa ja vaivatonta
naposteltavaa. Ja jos haluat haasteita voi titse riimiruolata ja kylmäsavustaa oman pekonisi joka porsaan kyljestä tai villisian kyljestä seuraamalla reseptiäni.
Pekoniosterit pannulla |
Käytin tähän tuoreita ostereita jotka ensin höyrytin
kypsiksi, ja laiskana emäntänä säästyin osterien avaamiselta. Tämän jälkeen
käärin osterit pekoniviipaleeseen ja paistoin ne kuumalla pannulla. Osterin
käsittelyn suhteen sinun kannattaa lukea tekstini perinteiset osterit sekä
chiliosterit, jotka muuten myös sopivat tapaksina.
Nämä pekoniosterit voit tietenkin myös grillata kuumalla
hiilloksella, jolloin ne saavat kivan savuisen maun. Pannulla paistaen ne vaan
saavat helposti lisäsyvyyttä käyttämättä valkosipulilla maustettua öljyä. Tämän
öljyn maustat itse kuorimalla valkosipulinkynnen ja painamalla sen lyttyyn veitsen
lappeella leikkuulautaa vasten, lisää tämän jälkeen lytätty valkosipulinkynsi
pannulla öljyn kanssa ja paista pekoniosterit siinä. Tällä tavalla saat
helposti vienon valkosipulivivahteen ostereihin. Voit tähän myös käyttää
tuoreitten osterien sijaan säilykeostereita, esimerkiksi savustetut osterit
käyvät tähän erittäin hyvin ja saat samalla savunmakua niitä grillaamatta.
Pekoniin käärityt osterit |
Pekoni kääritään osterien ympäri, noin puolikas pekoniviipale
osteria kohden riittää, ja pekoni kiinnitetään osteriin cocktailtikulla. Nämä cocktailtikut
ovat myös hyvänä apuna kun ostereita napostelee pitkin iltaa jonkun cocktailin
kera, tai miksei sangrian tai juhlaboolin kanssa.
Osterien menekki riippuu vähän siitä miten paljon muuta samanaikaista
tarjottavaa sinulla on, mutta arvioisin että jos sinulla on tapaksia suupalana
alkupalan sijasta, tarvitset noin kaksi pekoniin käärittyä osteria jokaista
ruokailijaa kohden. Yhdessä pekonipaketissa on noin 7-8 pekoniviipaletta joten
ne riittävät 14-16 osterin käärimiseen. Viimeistele pekoniosterit
tarjottimelle, tai annokseen lautasella, tuoreella rakuuna tai basilikasilpulla.
Pekoniosterien lisäksi voit myös tarjoilla graavihärkäänektariinilla, pieniä tomaattimunakkaita, pieniä parsabruchettoja tai bocadilloja,
kuten niiden nimi olisi espanjaksi, lohitahnakanapeita sekä vegaaneille sopivaa
grillattua munakoisoa ja grillattua kesäkurpitsaa nyt mainitakseni joitain
varteen otettavia ja herkullisia suupaloja jotka sopivat juhliin seisovan
pöydän tarjontaan. Tällä reseptillä saat kaksi pekoniosterin neljälle ja jos
tarjontaa on enemmän voit laskea vain yhden, puolitoista osteria jokaista
ruokailijaa kohden kun tarjolla muitakin herkkuja.
Pekoniosterit
8 osteria
tuoretta rakuunaa tai
basilikaa
musta pippuria
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä paistamiseen
Huutele basilika, tai rakuuna jos sitä käytät, ja anna sen
kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Avaa tuoreet osterit ja höyrytä ne kypsiksi
kannen alla höyryttimessä. Osterit ovat kypsiä noin viidessä minuutissa, tiedät
että osterit ovat kypsiä kun ne avaavat kuorensa. Irrota osterit kuoristaan ja leikkaa
pekoniviipaleet kahteen osaan. Kääri puolikas pekonin viipale jokaisen
yksittäisen osterin ympärille ja kiinnitä pekoni osteriin cocktailtikulla. Kuori
valkosipulinkynsi ja litistä se leikkuulautaa vasten veitsen lappeella. Lämmitä
pannu ja lisää sille loraus öljyä ja litistetty valkosipuli. Lisää pannulle
myös osterit ja paista ne kauniin ruskeiksi. Käännä ostereita pannulla paistamisen
aikana jotta ne saavat kauniin ruskean paahtuneen värin joka puolelta.
Suikaloin rakuuna, tai basilika, hienosti ja sirottele sitä ja vasta rouhittua
mustapippuria pekoniosterien päälle. Tarjoile heti kuumana, tai anna niiden
jäähtyä haaleiksi ne maistuvat hyville myös jäähtyneinä joten niiden
tarjoilemisella ei ole kiirettä.