26. elokuuta 2012

Perinteinen hovijälkiruokaMarenkeja, vispikermaa ja suklaakastiketta vanha perinteinen jälkiruoka joka on saanut hieman lisää jäätelöstä sekä chilillä ja tonkanpavuilla maustetusta suklaakastikkeesta.

Olen aina pitänyt hovijälkiruoasta, se on mahtavan juhlallinen jälkiruoka joka oli 1970-luvulla niin trendikäs vaikka sen löytää jopa mamman vanhoista keittokirjoista 1930-luvulta. Hovijälkiruoka on kestosuosikki joka mielestäni pitäisi taas nostaa oikeuksiinsa, aterian loppuun jossa se loistaa priimaballerinana valkoisena hohtavassa marenkitutussaan ja vispikermahunnussaan. Ja tämä on syy miksi olen pitkin viikkoa johdatellut teitä tänne marenkien ja kermajäätelön lomasta suklaakastikkeeseen.

Vanhan ajan kermajäätelöä
Hovijälkiruokaan ei oikeasti kuulu jäätelö, mutta mielestäni sitä voi siihen käyttää marenkien, vispikerman ja suklaakastikkeen kanssa jolloin jälkiruoka tekee ihmisen onnelliseksi ja antaa meille, no ainakin minulle henkilökohtaisesti, moninkertaista tyydytystä.

Hovijälkiruoka on siitä hyvä että voit tarjoilla sitä valmiina annoksena jokaiselle oman lautasen tai kulhon mutta myös, tai isolta samalta kulholta tai vadilta kaikille jolloin jokainen voit itse ottaa niin vähän, tai paljon kuin itse haluavat omalle lautaselleen. Ainoa paha tässä jälkiruoassa on ettei sitä voi valmistaa pitkään etukäteen, mutta suurin osa sen ainesosista kuten marengit, kermajäätelön ja suklaakastikkeen voit valmistaa jo päiviä etukäteen ja vispata vain kerman viime tipassa ennen annoksen kokoamista. Marengit löydät reseptistäni marengit ja jäätelön taas reseptistäni kermajäätelö. Ja jos pidät hovijälkiruoasta kannatta sinun myös kokeilla reseptiäni vadelmainen hovijälkiruoka.

Suklaakastike tekeytymässä
Suklaakastike onkin sitten toinen asia, jonka ajattelin käsitellä tässä. Sille on pari vaihtoehtoa joita kannattaa miettiä jos tietää mitä suklaakastikkeeltaan vaatii. Suklaakastikkeeseen käytetty määrä suklaata riippuu siitä haluatko lämpimän paksun suklaakastikkeen vai kylmän ja kylmänä juoksevan suklaakastikkeen.  Kahdella desilitralla kermaa jokaista 50 grammaa suklaata kohden saat paksua lämmintä suklaakastiketta kun sen sijaan kolmella desilitralla kermaa samaan määrään suklaata saat siitä juoksevaa huoneenlämmössäkin.

Käytän suklaakastikkeeseen tapani mukaan niin tummaa suklaata kuin suinkin, vähintään 70 % kaakaota sisältävää tummaa suklaata mutta toisinaan kaakaota on vieläkin enemmän. Muista ettei tummasta suklaasta pidä olla paha omatunto, se on terveellistä, paljon terveellisempää kuin maitosuklaa. Jollet ole enne kuulut asiasta ja kiinnostuit tietämään siitä lisää kannatta sinun lukea tekstini inkiväärillä maustettu tummasuklaakakku jossa olen kirjoittanut enemmän tumman suklaan terveysvaikutuksista. Tässä se terveellinen suklaa valitettavasti vain on yhdistetty marenkien kanssa mutta mitä tummempaa suklaata suklaakastikkeeseesi käytät, sitä terveellisempää se kuitenkin on. Marengeissa ei valitettavasti voi käyttää yhtään sen vähempää sokeria kuin ne sisältävät joten Hovijälkiruoan kanssa kannatta noudattaa kohtuutta, jos vain mahdollista ja syödä sitä maltillisesti. 

Hienonnettua chiliä
Suklaakastikkeen voi makeuttaa oman makunsa mukaan, ja tämä sokeri kannatta lisätä kerman ja suklaan sekaan mukaan sulamaan jotta se sekoittuu suklaakastikkeeseen eikä kastikkeesta tule rakeista. Tämä koskee vain perussuklaakastiketta mutta hovijälkiruoka sisältää jo niin paljon sokeri ja makeaa marenkien muodossa. Marengit koostuvat periaatteessa vain ilmavasta vaahdosta sekä sokerista, joten jollet ole tosi riippuvainen sokeriaddikti älä suotta makeuta suklaakastikettasi jottei hovijälkiruoasta tule liian imelää.

Suklaakastikkeeseen voit käyttää kermaa oman makusi mukaan, riippuen miten paksua ja rasvaista siitä haluat. Tähän sopii vispikerma, laktoositon kerma kuten myös kookoskerma tai kookosmaito. Joten päätä itse ja ota huomioon se seikat jotka ovat juuri sinulle tärkeitä. Sekä kookoskerman että kookosmaidon paksuus vaihtelee hieman tuotteesta toiseen joten tässä en valitettavasi voi antaa tarkempia neuvoja vaan sinun on kokeiltava suklaan ja kerman suhdetta kunnes saat haluamasi koostumuksen kastikkeellesi, muuten kastikkeen valmistusmenetelmä on aivan sama. Suklaakastikkeen voi myös halutessaan valmistaa vedellä jolloin vettä käytetään hieman vähemmän kuin kermaa ja jotkut ammattikokit vannovat tämän olevan paras tapa valmistaa suklaakastiketta. Minusta tämä taas on maku-asia.

Tonkanpapuja
Suklaakastikkeen voi myös maustaa ja tällöin mauste kannatta lisätä kerman sekaan ja kerma kiehautetaan melkein ylös kiehumispisteeseen jonka jälkeen kerma otetaan pois lämmöltä ja se saa tekeytyä, tai maustua puolisen tuntia kannen alla. Kun kerma on maustunut itse mauste joko poistetaan tai siivilöidään pois. Suklaakastikkeen voi maustaa liköörillä tai esimerkiksi rommilla, noin pari teelusikallista on tähän määrään sopivaa mutta mausta suklaakastike oman makusi mukaan. Mutta älä liioittele, liian suuri määrä alkoholia juoksettaa kastikkeen ja lisää likööri tai alkoholi kastikkeeseen vasta kun suklaa on sulanut kerman sekaan ja muista sekoittaa kastike huolellisesti tämän jälkeen. 

Tähän suklaakastikkeeseen valitsin kuitenkin käyttää chiliä sekä tonkanpapuja sen uutteen muodossa. Tähän määrään suklaata voit käyttää noin teelusikallisen tonkanpapu-uutetta tai raastaa kerman sekaan noin puolisen teelusikallista tonkanpapua. Tämän tonkanpapu raasteen voit joko jättää kastikkeeseen tai siivilöidä pois jos haluat aivan sileän suklaakastikkeen. Tonkanpapu-uutteen valmistusohjeen löydät reseptistäni päärynäpiiras tonkanpavulla maustettuna.

Isot marengit
Chili kuitenkin kannattaa siivilöidä pois, ja jollet halua kastikkeestasi hyvin tulista (asia joka ei välttämättä jälkiruoassa ole mieluista) poista chilin siemenet ja sen kalvot ennen sen lisäämistä kerman sekaan hienonnettuna. Chilin tulisimmat osat piilevät chilin valkoisissa kalvoissa ja sen siemenissä, ja mitä kauemmin chili on kastikkeessa sitä tulisempaa siitä tulee. Tähän määrään suklaakastiketta sopii noin neljäs osa chiliä, tai kaksi pientä chiliä, ja voit käyttää sekä kuivattua chiliä että tuoretta chiliä. Chilin suhteen kuitenkin kannattaa antaa kerman maustua vain niin pitkän ajan kuin itse toteat sen tarpeeksi tuliseksi, korkeintaan puolituntia, joten maista kermaa sen maustumisen aikana ja siivilöi chili pois kun kerma on mielestäsi saanut tarpeeksi makua chilistä. Tällä reseptillä saat hovijälkiruokaa tuttuun tapaan neljälle hengelle.

Hovijälkiruoka
2 dl vispikermaa
4 isoa marenkia tai kahdeksan pientä

Chili-suklaakastike tonkanpavulla:
2-3 dl kermaa
¼ chili
1 tl tonkanpapu-uutetta
50 grammaa tummaa suklaata
Viimeistelyyn:
½ dl pistaasipähkinöitä 

Chili-suklaakastike tonkanpavulla:
Laita kerma kattilaa hienonnetun chilin kanssa, anna kiehahtaa ja ota pois lämmöltä. Anna kerman maustua kunnes se on saanut tarpeeksi makua, korkeintaan puolituntia. Siivilöi chili kermasta ja kaada se takaisin kattilaan ja pane se miedolle lämmölle. Lisää joukkoon chilillä mustetun kerman sekaan suklaa paloina ja tonkanpapu-uute tai raasta sekaan tonkanpapua. Anna suklaan sulaa kerman sekaan, sekoita kastike tasaiseksi ja ota pois lämmöltä. Varo liian korkeaa lämpöä jottei suklaa pala pohjaan. Kaada suklaakastike pieneen kannuun kun kaikki suklaa on sulanut ja suklaakastike on tasaista ja kiiltävää. Kannusta voi itse kukin kaataa kastiketta haluamansa määrän omaan annokseensa, ja jos et, niin kannu helpottaa kuitenkin kastikkeen kaatamista jälkiruoan päälle viimeistelyssä. 

Hovijälkiruoan kokoaminen:
Pane tarjoiluvati tai annoskulhot hyvissä ajoin kylmään jäähtymään jottei jäätelö sula liian nopeasti kun kokoat annokset. Rouhi pistaasit karkeasti leikkuulaudalla terävällä veitsellä. Ota kermajäätelö ulos pakastimesta sulamaan. Vispaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lusikoi alimmaiseksi annoskulhoon tai tarjoiluvadille jäätelöä. Ripottele päälle marenkia jonka olet käsin murtanut sopivan kokoisiksi paloiksi. Lusikoi marenkien päälle vispattua kermaa ja kaada annoksen päälle suklaakastiketta ohuena norona tai tippoina. Viimeistele annokset ripottelemalla annosten päälle rouhittuja pistaasipähkinöitä ja tarjoile annokset heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...