Keltavahveroita, metsän kimmeltävää keltaista kultaa, tai
kantarelleja, paistettuna tuoreen lehtikaalin ja mehevien häränlihan suikaleiden kanssa pelkistetyin
mauin, nopea pieni arkiruoka jonka saat nopeasti töiden jälkeen pöytään.
Ruoka pannulla paistumassa |
Olen tänään kirjoittanut Herkkusuun lautasella ruokablogia aika tasan päivälleen kaksi ja puoli vuotta ja tämä kantarellipaistos viherkaalilla on 700. kirjoitukseni. Tämä tarkoittaa sitä että ylitän edelleen tavoitteeni kirjoittaa joka toinen päivä. Blogissa on käynyt 393.000 kävijää joista 27.000 kävi viimeisen kuukauden aikana.
Suuri kiitos teille kaikille lukijoille! Nämä huimat koko ajan kasvavat lukijamäärät kannustavat minua entisestään jatkamaan kirjoittamaan, joten tervetuloa taas takaisin blogiini lukemaan maukkaasta ruoasta ja sen valmistuksesta.
Mutta takaisin niihin tuoreisiin kantarelleihin ja lehtikaaliin. Ruoan valmistuksen vaikein osa on raaka-aineiden pilkkominen jonka jälkeen ne vain paistetaan halutun kypsiksi. Sieninä voit käyttää tuoreita juuri kerättyjä kantarelleja, tai pakastettuja jota olet jo nopeasti paistanut ennen pakastamista. Pakastekantarellit voit lisätä suoraan pannulle sulamaan miedolle lämmölle jollei niitä ole jo sulatettuna.
Suuri kiitos teille kaikille lukijoille! Nämä huimat koko ajan kasvavat lukijamäärät kannustavat minua entisestään jatkamaan kirjoittamaan, joten tervetuloa taas takaisin blogiini lukemaan maukkaasta ruoasta ja sen valmistuksesta.
Mutta takaisin niihin tuoreisiin kantarelleihin ja lehtikaaliin. Ruoan valmistuksen vaikein osa on raaka-aineiden pilkkominen jonka jälkeen ne vain paistetaan halutun kypsiksi. Sieninä voit käyttää tuoreita juuri kerättyjä kantarelleja, tai pakastettuja jota olet jo nopeasti paistanut ennen pakastamista. Pakastekantarellit voit lisätä suoraan pannulle sulamaan miedolle lämmölle jollei niitä ole jo sulatettuna.
Sipulina käytin tähän uuden
sadon tuoretta punasipulia josta pidän erittäin paljon, punasipuli on juuri nyt
parhaimmillaan. Sienet ja sipulin voi paahtaa tummiksi ja karamellisoituneiksi,
häränlihasuikaleet voi jättää punertaviksi sisältä tai paistaa kypsiksi jos
niin haluaa ja lehtikaalia paistetaan vain kunnes se on saanut hieman väriä
pintaan ja reunoihin ja on pehmennyt.
Tuoretta lehtikaalia |
Lehtirkaali on usein vain ruoka-annosten viimeistelyyn ja koristeluun
käytetty kaali, vihreä kurttureunalehtinen kirkkaan vihreä kaali, joka maistuu
aivan samalle kuin tavallinen valkokaali, tai savoijinkaali ja ne ovatkin
kaikki samaa lajiketta mutta a vain sen eri muotoja jotka ovat jalostuksen
aikana saatu esille ja korostumaan.
Lehtikaalin vihreä väri sointuu hyvin
yhteen paahtuneiden keltavahveroiden kanssa, mutta voit korvata lehtikaalin sen
puutteessa sekä jo mainitsemallani kurttukaalilla sekä valkokaalilla, varsinkin
tuoreella uuden sadon kaalilla, joka vielä on talvikaalia vihreämpää, tästä
ruoasta tulee herkullista. Tuoreesta uudesta kaalista voit myös valmistaa
kaalilaatikkoa vähän uudella tavalla.
Suikaloitua häränlihaa |
Suikaloi itse liha jotta tiedät mitä lihaa ruokaasi käytät
ja käytä vain hätätapauksessa kaupan valmiiksi leikattuja suikaleita. Saman ruoan
voit myös valmistaa käyttämällä tofusuikaleita häränlihasuikaleiden sijaan, jolloin
ruoka sopii myös vegaaneille. Tofun voit helposti itse valmistaa seuraamalla
reseptinä tofua ja soijamaitoa.
Laktoosiahan ruoka ei sisällä ollenkaan joten
se sopii myös laktoosille herkille jollet sitten käytä voita paistamiseen, ja tämä
ruoka sopii myös keliakioille koska se ei sisällä myöskään gluteenia.
Tämä
ruoka on hyvin pelkistetysti maustettu jotta sekä keltavahveroiden että
viherkaalin omat hienostuneet maut tulisivat oikeuksiinsa eikä ne hukkuisi vahvempien
ja voimakkaampien makujen alle.Tällä reseptillä saat nopean wokkityylisen arkiruoan jonka
voit joko tarjoilla sinällään, jolloin se sopii myös karppaajille, tai uusien
keitettyjen perunoiden tai keitetyn villiriisin kanssa.
Paistettuja kantarelleja viherkaalilla
400 g häränlihaa
400 g kantarelleja
500 g tuoretta lehtikaalia
2 punasipulia
suolaa
mustapippuria
tuoretta persiljaa viimeistelyyn
Huuhtele lehtikaali ja persilja ja anna niiden kuivua
kokonaan. Puhdista tuoreet sienet ja harjaa ne huolellisesti. Kuori sipuleista
uloin kuorikerros ja suikaloi ne, käytä myös sipulin vihreä varsi ja leikkaa se
ohuiksi renkaiksi. Suikaloi häränliha ohuiksi puolen sentin leveiksi pitkiksi nauhoiksi.
Kuumenna iso paistinpannu tai wokki. Lorauta pannuun öljyä ja lisää
lihasuikaleet. Ruskista lihaa aika ajoin sekoittaen kunnes se on saanut tasaisen
pintavärin. Ota liha sivuun lautasella tai kulhoon. Lisää pannulle öljyä jos se
sitä tarvitsee ja kaada nyt kuumalla pannulla sienet sekä sipuli. Ruskista sieniä
sipulin kanssa kuumalla kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää nyt
lihasuikaleet takaisin pannulle ja anna sekä lihan että sienien saada
paahtunutta väriä reunoihin. Leikkaa lehtikaali noin sentin leveiksi pitkiksi
nauhoiksi ja lisää kaali pannulle. Paista sekoittaen kunnes lehtikaali on
nuutunut pehmeäksi ja taipuisaksi. Tähän riittää pari, korkeintaan viitisen
minuuttia. Mausta ruoka suolalla ja mustalla
pippurilla oman makusi mukaan ja tarjoile ruoka heti lämpimänä keitetyn villiriisin
tai keitettyjen uusien perunoiden kera.