Makea kauniin punainen tukevasti mansikalle ja vienosti
ananakselle sekä aprikoosille maistuva likööri. Kesän marjasadon tuoreita
mansikoita villinä kasvavan pihasaunoin kanssa talteen kauniin läpikuultavan
mansikkaliköörin muodossa, pulloon säilöttyä kesää ja auringonpaistetta talvea
piristämään sen pimeinä ja koleina iltoina.
Pihasauniota, mansikkaa ja aprikoosia |
Pihansaunio Huvilakadunkujalla
Ihmettelin pienenä tyttönä jo 1970-luvun alussa Huvilakadun takaisella kujalla pienen pientä päivänkakkaran keskustaa muistuttavaa vihreää mitätöntä kasvia, ja ihmettelin miksi siitä puuttui valkoiset terälehdet, mitä sille oli tapahtunut kun siitä jostain syystä oli hävinnyt terälehdet.
Vasta isompana
ymmärsin että kasvi oli eri, Pihasaunio ja se on päivänkakkaran Aasialaista Suomeen
vasta 1800-luvulla laivojen mukana tullut sukulainen ja että se sittemmin satamista
myös levinnyt sisämaahan ja kasvaa nyt yleisesti koko maassa. Hassua on että
muistan niin tarkasti juuri tämän kasvin, koska se on se kasvi josta aikoinaan
huomasin kiinnostukseni kasveihin ja villeihin yrtteihin.
Tuore pihasaunio |
Kuulin joskus jostain vuosia sitten että Pihasaunion
ananasmainen maku sopii erittäin hyvin mansikan kanssa ja valitsin sen siitä
syystä tähän liköörin. Eniten makua on pihasaunion kukinnoissa tiivistettynä
joten sitä kannatta suosia ja voit tähän yhtä hyvin käyttää tuoretta pihasauniota,
kuin kuivattuakin. Muista vain että pihasaunion määrä on suurempi jos käytät
tuoretta yrttiä.
Olen tässä reseptissä maininnut tuoreen yrtin määrän ja jos
käytät kuivattua yrttiä on sen määrä noin neljäsosa tuoreesta. Yrtit kutistuvat
kuivuessaan ja niiden sisältämät makuaineet tiivistyvät. Käyttäessä tuoretta
yrttiä on huolehdittava yrtin puhtaudesta, liota sitä runsaassa vedessä jotta
kaikki mahdollinen lika vajoaa astian pohjalle, ja kuivata yrtti ennen sen
likööriin lisäämistä. Voit lukea tästä enemmän tekstissäni luonnon yrtit ja sienet talteen, jossa olen syventynyt asiaa enemmän.
Mansikat ja pihasaunio rommissa |
Liköörin valmistus
Olen tähän liköörin toistaiseksi vain käyttänyt tuoreita mansikoita mutta voin jo reilun parin vuosikymmenen kokemuksella sanoa että kuivatut mansikat soveltuvat myös likööriin, pakastettuja sen sijaan en suosittele. Alkoholin valitseminen on usein tärkeää liköörin valmistuksessa, ja jos innostus itse valmistamaan liköörejä tai snapsia luonnossa villinä kasvavista kasveista ja yrteistä kannatta sinun lukea reseptini Limoncello jossa olen selittänyt alkoholiprosentin vaikutuksen liköörin ja snapsin valmistukseen. Mutta lyhyesti, mitä enemmän karvasaineita raaka-aine sisältää sitä miedompaa alkoholia tulee käyttää.
Mansikoissa ei ole pahemmin karvasaineita joten tähän voi tavallisen
32 % sijaan hyvin käyttää 40 % alkoholia. Tästä syystä valitsinkin
tähän Pihasauniolla maustettuun mansikkalikööriin tavallisesta tavastani
poiketen tummaa rommia, koska ajattelin että se voisi sopia hyvin yhteen mansikoiden
ja pihasaunoin kanssa ja säestää niiden makuja kauniisti. Mutta jotta
pihasaunoin hieman ruohoinen sivumaku ei ottaisi yliotetta liköörin mauista lyhensin
tekeytymisajan kuukaudesta kahteen viikkoon.
Mansikat luovuttaneet värinsä |
Liköörin valmistus ei ole vaikeaa, kaikki raaka-aineet vain
puhdistettuun lasipurkkiin ja ikkunalaudalle auringonvaloon tekeytymään. Ja mitä
enemmän likööri saa olla auringonvalossa ikkunalaudalla, sitä kauniimpi väri
sille tulee. Mansikat, kuivatut aprikoosit sekä Pihasaunio sen sijaan haalistuvat
luovuttaessaan kauniin punaisen värinsä liköörille.
Makeutusaineeksi valitsin tähän ruokosokeria korostamaan
ruokosokerista valmistettua tummaa rommia ja aprikoosia lisäsin liköörin tasapainottamaan
ja sitomaan makuja paremmin yhteen, mutta myös natamaan liköörille lisää hedelmäisyyttä
ja syvyyttä sen makusinfoniaan. Tällä reseptillä saat pullollisen kauniin punaista Pihasaunio-mansikkalikööriä.
Pihasauniolla maustettu mansikkalikööri
1 dl pihasauniota
1 l mansikoita
2 kuivattua aprikoosia
5-7 dl tummaa rommia
2 dl ruokosokeria
Huuhtele mansikat vedessä ja anna niiden kuivua kokonaan. Pilko
yritit pienemmiksi paloiksi, halkaise mansikat ja leikkaa aprikoosit pieniksi
paloiksi. Lisää huolellisesti puhdistettuun valkoiseen lasipurkkiin rommia
kunnes purkki täyttyy sillä. Siirrä lasipurkki ikkunalaudalle ja anna liköörin
tekeytyä auringonvalossa kahden viikon ajan. Muista hölskyttää lasipurkkia
kerran päivässä kun menet sen ohi. Siivilöi mansikat ja yrtit pois puhtaan harsokankaan
läpi ja kaada likööri kauniiseen sopivan kokoiseen huolellisesti puhdistettuun
lasipulloon. Tarkista liköörin maku ja jollei se sinusta ole tarpeeksi makea
lisää hieman sokeria. Hölskytä pulloa aika ajoin kunnes sokeri on liuennut jos
lisäsit sokeria liköörin sekaan. Tähän määrään voit lisätä noin desin verran,
pari lisäsokeria sitä ensin keittämällä ja liuottamalla veteen. Säilytä likööri
suojassa auringonvalolta, auringonvalo haalistaa liköörin kauniin värin. Likööri
säilyy hyvänä jopa vuosia, mutta ajan kanssa sen kauniin punainen väri
haalistuu ja aromaattinen maku vaimenee joten suosittelen sen juomista vuoden,
korkeintaan parin vuoden sisään.