30. elokuuta 2012

Pihasaunio-mansikkalikööriMakea kauniin punainen tukevasti mansikalle ja vienosti ananakselle sekä aprikoosille maistuva likööri. Kesän marjasadon tuoreita mansikoita villinä kasvavan pihasaunoin kanssa talteen kauniin läpikuultavan mansikkaliköörin muodossa, pulloon säilöttyä kesää ja auringonpaistetta talvea piristämään sen pimeinä ja koleina iltoina.

Pihasauniota, mansikkaa ja aprikoosia

Pihansaunio Huvilakadunkujalla

Ihmettelin pienenä tyttönä jo 1970-luvun alussa Huvilakadun takaisella kujalla pienen pientä päivänkakkaran keskustaa muistuttavaa vihreää mitätöntä kasvia, ja ihmettelin miksi siitä puuttui valkoiset terälehdet, mitä sille oli tapahtunut kun siitä jostain syystä oli hävinnyt terälehdet. 

Vasta isompana ymmärsin että kasvi oli eri, Pihasaunio ja se on päivänkakkaran Aasialaista Suomeen vasta 1800-luvulla laivojen mukana tullut sukulainen ja että se sittemmin satamista myös levinnyt sisämaahan ja kasvaa nyt yleisesti koko maassa. Hassua on että muistan niin tarkasti juuri tämän kasvin, koska se on se kasvi josta aikoinaan huomasin kiinnostukseni kasveihin ja villeihin yrtteihin.

Tuore pihasaunio
Kuulin joskus jostain vuosia sitten että Pihasaunion ananasmainen maku sopii erittäin hyvin mansikan kanssa ja valitsin sen siitä syystä tähän liköörin. Eniten makua on pihasaunion kukinnoissa tiivistettynä joten sitä kannatta suosia ja voit tähän yhtä hyvin käyttää tuoretta pihasauniota, kuin kuivattuakin. Muista vain että pihasaunion määrä on suurempi jos käytät tuoretta yrttiä. 

Olen tässä reseptissä maininnut tuoreen yrtin määrän ja jos käytät kuivattua yrttiä on sen määrä noin neljäsosa tuoreesta. Yrtit kutistuvat kuivuessaan ja niiden sisältämät makuaineet tiivistyvät. Käyttäessä tuoretta yrttiä on huolehdittava yrtin puhtaudesta, liota sitä runsaassa vedessä jotta kaikki mahdollinen lika vajoaa astian pohjalle, ja kuivata yrtti ennen sen likööriin lisäämistä. Voit lukea tästä enemmän tekstissäni luonnon yrtit ja sienet talteen, jossa olen syventynyt asiaa enemmän. 

Mansikat ja pihasaunio rommissa

Liköörin valmistus

Olen tähän liköörin toistaiseksi vain käyttänyt tuoreita mansikoita mutta voin jo reilun parin vuosikymmenen kokemuksella sanoa että kuivatut mansikat soveltuvat myös likööriin, pakastettuja sen sijaan en suosittele. Alkoholin valitseminen on usein tärkeää liköörin valmistuksessa, ja jos innostus itse valmistamaan liköörejä tai snapsia luonnossa villinä kasvavista kasveista ja yrteistä kannatta sinun lukea reseptini Limoncello jossa olen selittänyt alkoholiprosentin vaikutuksen liköörin ja snapsin valmistukseen. Mutta lyhyesti, mitä enemmän karvasaineita raaka-aine sisältää sitä miedompaa alkoholia tulee käyttää. 

Mansikoissa ei ole pahemmin karvasaineita joten tähän voi tavallisen 32 % sijaan hyvin käyttää 40 % alkoholia. Tästä syystä valitsinkin tähän Pihasauniolla maustettuun mansikkalikööriin tavallisesta tavastani poiketen tummaa rommia, koska ajattelin että se voisi sopia hyvin yhteen mansikoiden ja pihasaunoin kanssa ja säestää niiden makuja kauniisti. Mutta jotta pihasaunoin hieman ruohoinen sivumaku ei ottaisi yliotetta liköörin mauista lyhensin tekeytymisajan kuukaudesta kahteen viikkoon.

Mansikat luovuttaneet värinsä
Liköörin valmistus ei ole vaikeaa, kaikki raaka-aineet vain puhdistettuun lasipurkkiin ja ikkunalaudalle auringonvaloon tekeytymään. Ja mitä enemmän likööri saa olla auringonvalossa ikkunalaudalla, sitä kauniimpi väri sille tulee. Mansikat, kuivatut aprikoosit sekä Pihasaunio sen sijaan haalistuvat luovuttaessaan kauniin punaisen värinsä liköörille.

Makeutusaineeksi valitsin tähän ruokosokeria korostamaan ruokosokerista valmistettua tummaa rommia ja aprikoosia lisäsin liköörin tasapainottamaan ja sitomaan makuja paremmin yhteen, mutta myös natamaan liköörille lisää hedelmäisyyttä ja syvyyttä sen makusinfoniaan. Tällä reseptillä saat pullollisen kauniin punaista Pihasaunio-mansikkalikööriä.

Pihasauniolla maustettu mansikkalikööri

1 dl pihasauniota
1 l mansikoita
2 kuivattua aprikoosia
5-7 dl tummaa rommia
2 dl ruokosokeria

Huuhtele mansikat vedessä ja anna niiden kuivua kokonaan. Pilko yritit pienemmiksi paloiksi, halkaise mansikat ja leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi. Lisää huolellisesti puhdistettuun valkoiseen lasipurkkiin rommia kunnes purkki täyttyy sillä. Siirrä lasipurkki ikkunalaudalle ja anna liköörin tekeytyä auringonvalossa kahden viikon ajan. Muista hölskyttää lasipurkkia kerran päivässä kun menet sen ohi. Siivilöi mansikat ja yrtit pois puhtaan harsokankaan läpi ja kaada likööri kauniiseen sopivan kokoiseen huolellisesti puhdistettuun lasipulloon. Tarkista liköörin maku ja jollei se sinusta ole tarpeeksi makea lisää hieman sokeria. Hölskytä pulloa aika ajoin kunnes sokeri on liuennut jos lisäsit sokeria liköörin sekaan. Tähän määrään voit lisätä noin desin verran, pari lisäsokeria sitä ensin keittämällä ja liuottamalla veteen. Säilytä likööri suojassa auringonvalolta, auringonvalo haalistaa liköörin kauniin värin. Likööri säilyy hyvänä jopa vuosia, mutta ajan kanssa sen kauniin punainen väri haalistuu ja aromaattinen maku vaimenee joten suosittelen sen juomista vuoden, korkeintaan parin vuoden sisään.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...