Eggs
Benedict. Benedictin tai Benediktinmunat. Klassinen brunssille sopiva ruoka jossa rapeaksi paahdettua pekonia ja uppokeitettyjä
löysiä munia kermaisen samettisessa ja syntisen paksussa kullankeltaisessa Hollandaisekastikkeessa,
voissa nopeasti paistetun tuoreen pinaatin kera perinteisesti englantilaisen
muffinin päällä.
Benedictin munat eivät ole mitään laihdutusruokaa, mutta ne
sopivat sen sijaan oivallisesti brunssille tai myöhäiselle aamiaiselle pitkän
ja kosteamman pitkään venyneen juhlaillan jälkeen ja siinä yhdistyvät sekä
hiilihydraatit englantilaisista muffineista rasvaisen kiiltävän keltaisen Hollandaisekastikkeesta
että suolainen rapean pekonin muodossa. Mutta Benediktin munat sopivat myös
hyvin pääsiäisen munateemaan. Tämä on edelleen äitini herkkuruokaa ja meillä Benedictin
munat ovat olleet kiinteästi brunssimenyyllä melkein 50 vuotta, eli jo ennen
minun aikojani.
Benediktin munat |
Benedictin munien alkuperästä on monta versiota, ja minä yhdyn
mielelläni isäni kertomaan tarinaan, jossa niitä on jo 1800-luvun lopusta lähtien
ollut ruokalistalla Waldorf hotellissa New Yorkissa. Benedictin munat ovat
hyväksi todettua krapularuokaa, jos vahinko joskus sattuisi tapahtumaan ja sitä
joskus sattuisi tarvitsemaan. Krapulassa voi kylläkin olla parempi, ettei ole
mandoliinikrapula kun tätä ruokaa valmistaa, tai pyytää joitain toista
valmistamaan nämä. Kastikkeen sekoittamiseen se kyllä käy, ja voi jopa olla
hyvä asia.
Tässä ruoassa yhtyy taas pahat rasvat, Benedictin munat sisältävät
paljon kananmunan keltuaista ja voita, mutta myös pekonia ja monesti sitä epätoivoisesti
yritetään keventää siihen lisäämällä pinaattia, mikä sinänsä ei ole paha asia. Ruoka
ei missään tapauksessa sovi laktoosi-intoleranteille, mutta voit korvata
tavallisen voin laktoosittomalla voilla hyvällä menestyksellä. Ruoka sisältää kananmunia monessa muodossa, joten suosittelen että luet tekstini munia, vaiko munia mutta myös tekstissäni teoria munankuoressa on asioita jotka on hyvä tietää kanamunista ja niiden terveellisyydestä.
Hollandaisekastiketta uppomunalla |
Ja vihdoinkin pääsimme siihen
asiaan, kastikkeeseen. Hollandaisekastike on hyvin vahvasti sukua
Bearnaisekastikkeelle, ne taitavat serkkujen sijaan olla velipuolia ja ne kummatkin
lasketaan ranskalaisen keittiön peruskastikkeisiin. Hollandaise vain
tarjoillaan useimmiten kalan tai vihannesten kuten esimerkiksi tuoreen parsan
kanssa keväällä kuten reseptissäni parsaa Hollandaisekastikkeella, kun Bearnaisekastike taas sen sijaan mielletään useammin aina liha,
varsinkin grillatun, häränlihan seuraan. Kummallakin kastikkeella on sama
periaate, ensin keitetään mausteseos jonka sekaan lisätään munankeltuaiset
sakenemaan vesihauteessa.
Sakean munaseoksen sekaan lisätään voisulaa jonka
jälkeen kastike maustetaan. Bearnaise maustetaan rakuunalla tai kirvelillä, kun
Hollandaise sen sijaan taas maustetaan sitruunamehulla jolloin se paremmin sopii
sen mainitsemani kalan kanssa. Lisää Hollandaisekastikkeesta, ja sen
valmistuksesta, voit lukea reseptistäni parsaa Hollandaisekastikkeella. Säästä Hollandaisekastikkeesta ylijääneet valkuaiset
myöhempään käyttöön pakastamalla ne tiiviiseen rasiaan ja valmista niistä marengit vaikkapa Hovijälkiruokaan.
Uppomuna kuivahtamassa |
Uppomunat ovat asia jota moni ei edes harkitse tehdä itse,
vaikkei se ole ollenkaan vaikeaa kunhan vain sisäistää pari asiaa. Tässä kohdassa sinun voi olla hyvä lukea teksitin munia, vaiko munia sekä liian tuoreen kanamunan ongelma joissa käsittelen pari ongelmaa munien suhteen. Mutta takaisin niihin kananmunien uppokeittämiseen. Tuoreet munat
keitetään poreilevassa vedessä johon lisätään etikkaa, jotta munat paremmin
pysyisivät koossa niitä keittäessä. Toiseksi, vesi ei saa missään tapauksessa
kiehua vaan sen pitää lempeästi vain poreilla. Raa’at kananmunat kannattaa
rikkoa valmiiksi johonkin kuppiin tai pienen kulhoon, josta ne on helpompi
kaataa poreilevaan veteen, kun rikkoisi ne suoraan poreilevaan veteen.
Tätä poreilevaa
vettä kannattaa sekoittaa ympäri jotta siihen muodostuu hitaasi pyörivä pyörre kattilan
keskelle jolloin munat pyörivät vedessä kun ne kaadetaan kulhosta nopeasti
vesipyörteeseen kypsymään. Ja, aloittelijan on aluksi helpompi uppokeittää munat
vähän pienemmässä kattilassa kuin useimmiten ruokaohjelmissa tavataan näyttää.
Jotta alusta lähtien varmistat uppomunien onnistumisen, kannattaa munat aina
keittää yksitellen kunnes hallitset niiden valmistuksen ja voit niitä keittää
enemmän kuin vain sen yhden ainoa kerrallaan isommassa kattilassa.
Muna kulhosta vesipyörteeseen |
Nosta
puolikypsät munat reikäkauhalla talouspaperille jollei niitä syödä heti, muuten
munat keitetään kypsiksi. Jos keität munia myöhempään ajankohtaan voit lämmittää
uudelleen poreilevassa vedessä jolloin pari minuuttia riittää. Tällöin pitää
vain muistaa ettei munia ensimmäisellä kerralla pidä keittää likaa, koska
niiden keltuaisen on tarkoitus olla löysä ja valuva kun taas valkuaisen on
sijastaan tarkoitus olla hyytynyt kauniiseen pyöreään muotoonsa.
Jos valmistat uppomunien ja aiot lämmittää ne
uudelleen, kannattaa aina munat keittää vain puolikypsiksi ja upottaa uppomunat kylmään jääveteen jotta niiden
kypsyminen keskeytyy. Näiti puolikeitettyjä uppomunia voi säilyttää jääkaapin kylmässä jäähtyneessä
keitetyssä vedessä tiiviissä rasiassa. Voit valmistaa uppomunat valmiiksi jo
edellisenä päivänä, mutta tässä makuasia määrää jokaisen omaa valintaa. Itse en
pidä uudelleen lämmitetyistä munista, vaan tuoreet juuri keitetyt uppomunat
ovat mielestäni parhaimpia.
Keitinveden vesipyörre |
Pinaattina voit käyttää joko tuoretta joka omista
makumieltymistä riippuen joko ryöpätään kiehuvassa vedessä tai paistetaan
kokoon voissa tai öljyssä. Pakastetun pinaatin voit sulattaa jääkaapissa ja
lämmittää paistamalla sitä joko voissa tai öljyssä, se on jo ryöpättyä kun se
pakastetaan ja paistaminen on tähän parhain tapa lämmittää pinaatti annokseen. Valuta
kuitenkin pakastepinaatista liiat nesteet pois ennen sen käyttöä, tai anna
nesteen haihtua sitä kypsentäessä jos paistat sen.
Englantilaiset muffinit ovat itsestään selvä osa tähän
ruokaan, ja parasta niissä on että voit ne jo leipoa hyvissä ajoin etukäteen seuraamalla
reseptiäni English muffin ja pakastaa ne kunnes niille on tarvetta. Ne voi myös
halutessaan korvata paahtosämpylällä, tai tavallisilla sämpylöillä, mitkä
kummatkin ajavat asiansa parhaiten niistä joita saat suoraan ostettua kaupasta,
jollet tahdo nähdä vaivaa ja leipoa ne itse kotona. Muffinien tarkoitus tässä
annoksessa on imeä itseensä kaikkea herkullista valuvaa, kuten kastiketta ja
keltuaista, ja karppaajalle voit annostella enemmän pinaattia ja jättää
muffinin pois annoksesta.
Englantilaisia muffineja |
Brunssilla kuuluu aina olla tarjolla runsaasti piristävää
teetä ja kahvia maidon, sokerin ja hunajan kanssa sekä hedelmämehuja joista
ananas ja tuorepuristettu appelsiini ovat suosikkejani ja joita kaikkia jokainen
voi itse vapaasti tarjoilla itselleen brunssin aikana. Tämän lisäksi meillä oli
myös aina tarjolla kuumaa kaakaota joka soveltuu paremmin lapsille juotavaksi.
Vaihtoehtoja
benediktiini munille brunssilla tai aamiaiseksi ovat tomaattimunakkaat,
englantilainen aamiainen English breakfast sekä tähtimunaleivät pekonilla ja samasta reseptistä löydät myös paahtoleivän reseptin. Lisää brunssille
sopivaa ruokaa ovat Lindströminmuffinit pekonilla sekä blinit joita
kaikkia voit valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja lämmittää uudelleen juuri
ennen ruokailua. Sormiruoaksi brunssille taas sopivat suolaiset skones’it basilikatahnalla ja kermascones’it
sekä lohitahnakanapeet ja lämpimänä kalana voit tarjoilla vaikkapa Kedgereetä tai
Janssonin kiusausta ja tukevan brunssin päätteeksi sopii tuoreista hedelmistä
ja marjoista valmistettu Minttuinen hedelmäsalaatti sitä keventämään. Tätä reseptiä
seuraamalla saat Benedictin munat neljälle aamiaiseksi tai brunssille.
Eggs benedict tai Benediktin munat
4 kananmunaa
3 l vettä
1½ rkl väkiviinaetikkaa
4 siivua pekonia
2 englantilaista muffinssia
100 g tuoretta pinaattia
3 l vettä
1½ rkl väkiviinaetikkaa
4 siivua pekonia
2 englantilaista muffinssia
100 g tuoretta pinaattia
½ tl raastettua muskottipähkinää
oliiviöljyä tai voita paistamiseen
oliiviöljyä tai voita paistamiseen
½ dl valkoviinietikkaa
1½ dl valkoviiniä
1½ dl valkoviiniä
2 munan keltuaista
100 g voita
2-3 rkl sitruunanmehua
suolaa
valkopippuria
suolaa
valkopippuria
Uppomunat
Ota munat jääkaapista esille noin tunti ennen niiden
keittämistä jotta ne ovat huoneenlämpöisiä. Kuumenna vesi ja väkiviinaetikka
laakeassa kattilassa noin 90 asteiseksi kunnes se vienosti poreilee. Riko munat
yksitellen pieneen kulhoon. Pyöräytä vettä liikkeelle lusikalla ja kaada munat
varovasti veteen keskelle vesipyörrettä. Pidä vettä liikkeessä ja kypsennä
munia noin 2½-3 minuuttia ja nosta reikäkauhalla ne ylös talouspaperille
kuivahtamaan.
Annosten kokoaminen:
Leivo englantilaiset muffinit seuraamalla reseptiäni English muffin ja valmista
Hollandaisekastike reseptistäni parsaa Hollandaisekastikkeella löytyvän ohjeen
mukaan. Paista pekoniviipaleet kuumalla pannulla tilkassa öljyä rapeaksi. Nosta
pekonipalat talouspaperille ja anna isoin määrä rasvasta imeytyä siihen. Huuhtele
pinaatti hyvin ja anna sen kuivahtaa lävikössä. Paista pinaattia kuumassa
pannussa kunnes sen koko on noin puolittunut. Mausta pinaatti raastetulla muskottipähkinällä,
suolalla ja mustalla pippurilla. Halkaise muffinit ja paahda ne jolleivät ne
ole tuoreita. Asettele muffinin puolikas lämpimälle lautaselle, asettele sen
päälle pinaattia ja nosta päälle lämmin muna. Lusikoi päälle kastiketta ja
asettele päällimmäiseksi kaksi pekoniviipaletta. Viimeistele annokset
mustapippurilla ja tarjoile heti Tabascon kera sille joka sitä annokseensa
haluaa.