Tuoreita keltavahveroita rapealla voitaikinalla, keltavahverotarteletteja.
Ihania pieniä vaivattomia tapaksia tai alkupaloja tai herkullinen, muttei
välttämättä niin terveellinen isompi välipala tai suolainen herkkupala
kahvipöytään nyt kun sienikausi on vihdoinkin päässyt käyntiin.
Kantarellit paistumassa |
Näihin herkullisiin sienitarteletteihin voit käyttää
tuoreita juuri kerättyjä tuoreita keltavahveroita, tai pakastettuja kantarelleja
jota olet jo nopeasti paistanut ennen pakastamista. Itse pakastan kantarellit
usein valmiina sipulin kanssa paistettuna ja maustan ne vasta sillä tavalla
kuin haluan kun ne ruokaan käytän. Pakastekantarellit voi lisätä suoraan
pannulle sulamaan miedolle lämmölle, jollei niitä ole jo sulatettuna. Sipulina
taas käytän tähän joko uuden sadon tuoretta sipulia tai kuivattua talvisipulia.
Jollet käytä tuoreita kantarelleja voit valmistaa sienet ja pitkään etukäteen sipulin
kanssa ja pakastaa, ne sulatetaan tällöin jääkaapissa yön yli ja vain levittää
sienet voitaikinalle.
Valmistin nämä tarteletit vain ja ainoastaan paistetuilla
sienillä, voitaikinalla sekä mausteilla mutta jos haluat tarteleteista
mehevämpiä kannatta sinun lisätä joko juustoraastetta tai maitorahkaa sienien
sekaan ennen kuin levität ne voitaikinan päälle. Määrän pitää tosin olla pieni
jottei sienitäyte valu tartelettien reunojen yli, joita näissä tarteleteissa ei
ole ennen niiden paistamista.
Keltavahverot voitaikinalla |
Valmiista voitaikinasta valmistettuja näitä tarteletteja voi
valmistaa niin pieninä, tai isoina kuin itse haluat. Niitä on kiva tarjoilla
tapaksina tai drinkin kanssa naposteltavina kokkareilla tai juhlissa tervetuliaisjuoman
yhteydessä. Yhdestä voitaikina-arkista saat kaksi isoa tartelettia, tai kuusi pienempää
paremmin suuhun sopivaa tartelettia kunhan vaan leikkaat taikina-arkit ensin
kolmeen yhtä isoon palaan ja sen jälkeen vinottain keskeltä halki. Voitaikinan sijaan
voit käyttää lehtitaikinaa jolloin tarteletit sopivat myös laktoosille herkille
henkilöille jos vain muistat olla paistamatta sieniä ja sipulia voissa ja
käytätä sen sijaan öljyä. öljyn suhteen kannatta pysyä miedosti maistuvissa
öljyissä ja välttää oliiviöljyä jollei halua oliiviöljyn hieman kitkerään makua
sieniin.
Voitaikina tietenkin sivellään kevyesti rikki vispatulla
munalla, tai silkalla muna valkuaisella, jos sinulla sitä on eroteltuna valmiina
jääkaapissa tai pakkasessa. Huomaa ettei kanamunalla sivellyt
keltavahverotarteletit sovi vegaaneilla. Tuoreet yrtit kannattaa jättää vasta viimeistelyyn,
jollet halua yrttien paahtuvan sienten seassa. Voit myös tämän lisäksi lisätä
samaa yrttiä tuoreena tartelettien kypsennyksen jälkeen ja korostaa kyseisen
yrtin makua. Yrttinä tähän sopii basilikan lisäksi esimerkiksi timjami, kirveli
tai rakuuna. Vaihtoehtoisesti voit myös kokeilla reseptiäni kantarellitoast. Tällä
reseptillä saat tutusta tavasta poiketen herkulliset keltavahverotarteletit alkupalaksi
tai välipalaksi vain kahdelle rakastavaiselle.
Kantarellitarteletit
1 arkki voitaikinaa
200 g tuoreita kantarelleja
1 sipuli
suolaa
mustapippuria
pari oksaa Thaibasilikaa
öljyä tai voita paistamiseen
kananmunaa sivelyyn
Huuhtele basilika ja anna sen kuivahtaa puhtaalla
keittiöpyyhkeellä. Sulata voitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Puhdista tuoreet
kantarellit lehdistä ja kuusenneulasista ja harjaa ne huolellisesti hiekasta ja
mullasta. Revi isot kantarellit käsin pienemmiksi paloiksi tai suikaleiksi. Kuori
sipulit ja suikaloi se hienosti. Rukista sekä sienet että sipuli kuumalla
pannulla joko voinokareessa tai öljytilkassa. Muista sekoittaa sieniä aika
ajoin jotta ne saavat kauniin paahtuneen värin joka puolelta. Ota pannu sivuun lämmöltä
mauste ne suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla oman makusi mukaan ja anna
niiden jäähtyä. Leikkaa voitaikinasta sopivan kokoisia paloja ja levitä en
voipaperille uunipellille. Sivele taikinapohjien reunat rikkivispatulla
kanamunalla. Levitä paistetut jäähtyneet sienet kekoon tartelettien keskelle. Paista
tarteletteja uunissa 225 asteen lämmössä noin 20-25 minuuttia kunnes
tartelettien reunat ovat kohonnet kauniisti ja saaneet kaunista ruskeaa
paahtunutta värinä reunoihin. Viimeistele kantarellitarteletit tuoreen basilika
suikaleilla. Tarjoile ne oitis lämpiminä tai hieman jäähtyneinä.