16. elokuuta 2012

KantarelitarteletitTuoreita keltavahveroita rapealla voitaikinalla, keltavahverotarteletteja. Ihania pieniä vaivattomia tapaksia tai alkupaloja tai herkullinen, muttei välttämättä niin terveellinen isompi välipala tai suolainen herkkupala kahvipöytään nyt kun sienikausi on vihdoinkin päässyt käyntiin.

Kantarellit paistumassa
Näihin herkullisiin sienitarteletteihin voit käyttää tuoreita juuri kerättyjä tuoreita keltavahveroita, tai pakastettuja kantarelleja jota olet jo nopeasti paistanut ennen pakastamista. Itse pakastan kantarellit usein valmiina sipulin kanssa paistettuna ja maustan ne vasta sillä tavalla kuin haluan kun ne ruokaan käytän. Pakastekantarellit voi lisätä suoraan pannulle sulamaan miedolle lämmölle, jollei niitä ole jo sulatettuna. Sipulina taas käytän tähän joko uuden sadon tuoretta sipulia tai kuivattua talvisipulia. Jollet käytä tuoreita kantarelleja voit valmistaa sienet ja pitkään etukäteen sipulin kanssa ja pakastaa, ne sulatetaan tällöin jääkaapissa yön yli ja vain levittää sienet voitaikinalle.

Valmistin nämä tarteletit vain ja ainoastaan paistetuilla sienillä, voitaikinalla sekä mausteilla mutta jos haluat tarteleteista mehevämpiä kannatta sinun lisätä joko juustoraastetta tai maitorahkaa sienien sekaan ennen kuin levität ne voitaikinan päälle. Määrän pitää tosin olla pieni jottei sienitäyte valu tartelettien reunojen yli, joita näissä tarteleteissa ei ole ennen niiden paistamista.

Keltavahverot voitaikinalla
Valmiista voitaikinasta valmistettuja näitä tarteletteja voi valmistaa niin pieninä, tai isoina kuin itse haluat. Niitä on kiva tarjoilla tapaksina tai drinkin kanssa naposteltavina kokkareilla tai juhlissa tervetuliaisjuoman yhteydessä. Yhdestä voitaikina-arkista saat kaksi isoa tartelettia, tai kuusi pienempää paremmin suuhun sopivaa tartelettia kunhan vaan leikkaat taikina-arkit ensin kolmeen yhtä isoon palaan ja sen jälkeen vinottain keskeltä halki. Voitaikinan sijaan voit käyttää lehtitaikinaa jolloin tarteletit sopivat myös laktoosille herkille henkilöille jos vain muistat olla paistamatta sieniä ja sipulia voissa ja käytätä sen sijaan öljyä. öljyn suhteen kannatta pysyä miedosti maistuvissa öljyissä ja välttää oliiviöljyä jollei halua oliiviöljyn hieman kitkerään makua sieniin. 

Voitaikina tietenkin sivellään kevyesti rikki vispatulla munalla, tai silkalla muna valkuaisella, jos sinulla sitä on eroteltuna valmiina jääkaapissa tai pakkasessa. Huomaa ettei kanamunalla sivellyt keltavahverotarteletit sovi vegaaneilla. Tuoreet yrtit kannattaa jättää vasta viimeistelyyn, jollet halua yrttien paahtuvan sienten seassa. Voit myös tämän lisäksi lisätä samaa yrttiä tuoreena tartelettien kypsennyksen jälkeen ja korostaa kyseisen yrtin makua. Yrttinä tähän sopii basilikan lisäksi esimerkiksi timjami, kirveli tai rakuuna. Vaihtoehtoisesti voit myös kokeilla reseptiäni kantarellitoast. Tällä reseptillä saat tutusta tavasta poiketen herkulliset keltavahverotarteletit alkupalaksi tai välipalaksi vain kahdelle rakastavaiselle.

Kantarellitarteletit
1 arkki voitaikinaa
200 g tuoreita kantarelleja
1 sipuli
suolaa
mustapippuria
pari oksaa Thaibasilikaa
öljyä tai voita paistamiseen
kananmunaa sivelyyn

Huuhtele basilika ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Sulata voitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Puhdista tuoreet kantarellit lehdistä ja kuusenneulasista ja harjaa ne huolellisesti hiekasta ja mullasta. Revi isot kantarellit käsin pienemmiksi paloiksi tai suikaleiksi. Kuori sipulit ja suikaloi se hienosti. Rukista sekä sienet että sipuli kuumalla pannulla joko voinokareessa tai öljytilkassa. Muista sekoittaa sieniä aika ajoin jotta ne saavat kauniin paahtuneen värin joka puolelta. Ota pannu sivuun lämmöltä mauste ne suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla oman makusi mukaan ja anna niiden jäähtyä. Leikkaa voitaikinasta sopivan kokoisia paloja ja levitä en voipaperille uunipellille. Sivele taikinapohjien reunat rikkivispatulla kanamunalla. Levitä paistetut jäähtyneet sienet kekoon tartelettien keskelle. Paista tarteletteja uunissa 225 asteen lämmössä noin 20-25 minuuttia kunnes tartelettien reunat ovat kohonnet kauniisti ja saaneet kaunista ruskeaa paahtunutta värinä reunoihin. Viimeistele kantarellitarteletit tuoreen basilika suikaleilla. Tarjoile ne oitis lämpiminä tai hieman jäähtyneinä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...