Rapeaksi paistettuja uusia perunoita, herkkutattia, kanaa ja
kevätsipulia, kanapyttipannua.
Pyttipannua jossa ainoastaan kolmea raaka-ainetta ja suurin
osa löytyy jääkaapin perukoilta jo valmiina.
Sienisatoa korissa |
Jälkikasvu oli hyvin innostuneita sienenkerääjiä kunnes se
maailman kuulu murkku iski, nyt ei ole olut kuin kaksistaan sienimetsässä
puolison kanssa vuosikausiin. Muistan kuitenkin vielä elävästi kun esikoinen tuli
kotiin kaveriltaan noin viiden vuoden ikäisenä kantaen herkkutattia sylissään. Sieni
oli melkein yhtä kookas kuin pentu joka sitä ylpeänä esitteli äidilleen. Enkä
muista koskaan ennen sitä, enkä sen jälkeen, nähneeni yhtä isoa ja virheetöntä
herkkutattia.
Herkkutattia kutsutaan joskus myös nimellä Porcini kun halutaan
hienostella, Porcini on herkkutatti italiaksi. Ruotsin kuningas Kaarle Juhana
XIV oli erityisen mieltynyt herkkutattiin joten sitä kutsutaan Kaarle Juhanan
sieneksi ruotsissa ja mielestäni herkkutatti on melkein sienien kuningas,
ihanan pähkinäinen maultaan ja se kestää hyvin kypsennyksen. Tässä sienet vain
ruskistetaan sipulin kanssa ja muuta jo ennestään kypsennetyt ainekset vain lämmitetään
pannulla.
Uudet keitetyt siiklit |
Uudet perunat ovat herkullisia, ja ne ovat hyvä hyödyntää
uusiokäyttämällä ne paistiperunoina ja tässä käytin niitä tähteeksi jääneen sunnuntain
paahdetun uunikanan seuraksi kanapyttikseen. Keitin epätoivoisesti enemmän uusia
perunoita kuin ruokailijamäärä olisi vaatinut ja epäonnistuin arvioimaan
tarvittavan määrän melkein koko kesän ajan, tämä kai johtui siitä että uudet
perunat olivat erityisen maukkaita. Perunat voi tietenkin myös keittää
pyttipannu varten mutta varmista että perunat ovat maukasta perunalajiketta,
uudet perunat ovat tämän ruoan juju.
Ja tämä kanapyttipannu on ensimmäinen hävikistä herkuksihengessä
jossa uusiokäyttämällä ne eiliset keitetyt uudet perunat sunnuntaina tähteeksi
jääneen kanan kanssa valmistetaan ruokaa. Lisäämällä näiden kahden sekaan
tuoretta punasipulia sekä metsästä juuri noukittuja tuoreita herkkutatteja ja
ruoan menestys on taattu. Harva tuskin huomaa että ruoka on ruoantähteistä
valmistettua.
Tähän voit hyödyntää kypsennettyjä ylijäänteitä koipireisiä
tai kananrintaa, noin kaksi koipireittä tai yksi iso rintafilee riittää
kahdelle hengelle kun lisäksi on tuoreita suoraan metsästä kerättyjä herkkutatteja
uusien keitettyjen perunoiden lisäksi.
Voinokare kuumalla pannulla |
Jotta ruoka saisi sen oikean pähkinäisen
paahtuneen maun kannattaa tähän ruokaan ehdottomasti käyttää voita paistamiseen,
joten jollet siedä laktoosia valitse laktoositon voi. Ja jos pidät
pyttipannusta ja haluat jääkaapistasi hyödyntää kaiken tähteeksi jääneen ruoan kannatta
sinun myös lukea, jollei jopa kokeilla reseptejäni Kalastajan pyttipannu, Rydbergin pihvi, Kellarimestarin pyttipannu sekä Pyttipannua joulukinkusta jotka kaikki
ovat variaatioita samasta tutusta ruoasta, pyttipannusta. Vegaanin taas sen
sijaan kannatta kokeilla reseptiäni vegaanipyttipannua. Tässä valitsin
kuitenkin perinteisestä poiketen tarjoilla kanapyttipannun ilma sitä paistettua
munan valkuaista ja raakaa munan keltuaista tarjottuna omasta kuorestaan
pyttipannun kanssa. Tällä reseptillä saat lämmintä arkiruokaa neljän hengen
perheelle tuttuun tapaan.
Kanapyttipannu herkkutatilla
10 keitettyä uuttaa perunaa
2 punaista kevätsipulia
2 kanankoipea
2 isoa herkkutattia
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen
Huuhtele sipuli
huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Perkaa sienet, älä pese niitä vaan
harjaa ne huolellisesti ja leikkaa tyven multaiset kohdat pois. Irrota kanaliha
luista ja viipaloi kanaliha sentin paksuiiksi viipaleiksi joko käsin tai
veitsellä. Halkaise keitetyt perunat neljään osaan pituussuunnasta. Kuori sipulit ja suikaloi ne. Leikkaa myös
sienet noin puolen sentin viipaleiksi. Ruskista sekä kana, sipuli että sienet kevyesti
kauniin ruskeiksi kuumalla paistin pannulla voinokareessa aika ajoin sekoittaen.
Takista ruoan maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla
mustapippurilla suoraan myllystä. Tarjoile ruoka heti lämpimänä raikkaan
salaatin kanssa.