10. elokuuta 2012

PikaetikkakurkutOhuen ohuita jaden vihreitä läpikuultavia kurkkuviipaleita makeassa tillillä maustettuja etikkaliemessä, herkullinen lisuke paistille kuin paistille, oli se sitten riista tai häränlihaa.

Pikaetikkakurkut tillillä
Tätä meillä syötiin usein kesäisin, isäni piti erittäin paljon avomaan kurkusta, ja äitini viljeli sitä hänelle aina kasvimaassa. Tämä on oivallista voileivälle maustekurkun sijaan, tai sunnuntaipaistin lisukkeeksi ja sitä voi valmistaa talvellakin. 

Alkuperäisessä reseptissäni tähän käytetään persiljaa mutta minä käytän tähän persiljan sijaan aina tilliä. Kurkku on tavallista pitkään kasvihuonekurkkua, sen voi myös halutessaan valmistaa avomaankurkusta jota isäni usein kesäisin teki, ja se valmistetaan päivää ennen kuin se on tarkoitus syödä, ja kurkku on hyvin samantapainen kuin suomalaiset hölskykurkut. Kurkun voi joko kuoria tai jättää kuorimatta, tämä on makuasia, mutta kurkun pinnasta voi myös kuoria vain osan jolloin saa sen reunoista jännän näköisiä.

Pikaetikkakurkut persiljalla
Kuori kurkku perunankuorijalla tai raasta sen kuori niin kurkku näyttä hauskemmalta. Leikkaa kurkku ohuen ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä, tai viipaloi ne joko juustohöylällä tai mandoliinilla niin ohuiksi kuin vain suinkin, melkein läpinäkyviksi. Kurkkuviipaleet itketetään suolalla, jonka jälkeen ne maustetaan yön yli jääkaapissa makeassa etikkaliemessä. 

Raidallinen kurkunkuori
Kurkkuviipaleet kannattaa jättää painoon nesteen pinnan alle jotta ne kunnolla maustuvat. Kurkut säilyvät jääkaapissa tiivisti muovilla peitettyinä kolmisen päivää. Käytä tähän keitettyä kokonaan jäähtynyttä vettä. Kurkku säilyy noin pari, kolme päivää jääkaapin kylmässä säilytettynä omassa liemessään kulhossa tiivisti muovilla peitettynä.

Pikaetikkakurkut
1 kurkku
1-2 tl suolaa
1 rkl tilliä

Etikkaliemi:
½ dl väkiviinaetikkaa (12 %)
1 dl sokeria
1½ dl vettä
ripaus valkopippuria
tilliä tai persiljaa oman maun mukaan

Huuhtele tilli huolellisesti ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöliinalla huuhtele myös kurkku jollet kuori sitä, tai kuori se. Leikkaa kurkusta ohuita viipaleita ja pane ne kulhoon. Suolaa kurkkuviipaleet ja pane jotain painoksi jotta kurkku pysyy sen nesteen pinnan alla jota se kulhoon itkee. Kaada kaikki kulhoon muodostunut vesi pois siivilässä. Keitä etikkaliemi ja anna sen jäähtyä. Pane kurkkuviipaleet takaisin kulhoon ja kaada jäähtynyt etikkaliemi niiden päälle. Lisää kulhoon hienonnettua tilliä tai persilja oman makusi mukaan, mausta kurkut myös ripauksella valkopippuria. Peitä kulhon tiiviisti muovilla ja säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään jolloin kurkut ovat valmiita syötäväksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...