Vadelmamehu, villeistä metsävadelmista
keittämättä valmistettua, raakakypsytettyä vadelmamehua. Vadelmamehu on maailman
herkullisin mehu, ainakin jos minulta kysytään. Mehua voi valmistaa monella
tapaa, ja yleensä se keitetään jotta se säilyisi paremmin ja pidempää mutta
oikein tehtynä vadelmamehua voi valmistaa myös marjoja ollenkaan keittämättä. Ja
tässä kuitenkin on vadelmamehu jota ei keitetä, ja joka viileässä säilytettynä säilyy
samoin kuten keitetty mehu, kunhan vain pullot ovat huolellisesti puhdistettua
ja steriloitu.
Vadelmat puskassa |
Tässä mehussa metsästä kerätyt tuoreet
vadelmat survotaan joko käsin tai monitoimikonetta käyttämällä. Tähän käy
tietenkin myös puutarhassa kasvatetut vadelmat mutta sen oikean maun saat vain
villinä metsän siimeksessä kasvaneista vadelmista. Voit surauttaa vadelmat
monitoimikoneessa parissa osiossa soseeksi tai perunasurvimella tai nuijalla ja
niiden annetaan tekeytyä viileässä paikassa viinihapon kanssa noin vuorokauden
ajan jonka jälkeen mehut siivilöidään ja se saa valua. Viinihappoa olen myös
käyttänyt ranskalaisessa Pain d’épices maustekakussa.
Anna viileässä
tekeytyneen vadelmamehun itsestään valua harsokankaan, tai juustoharson läpi
jotta siitä ei tule himmeää vaan saat kirkasta läpinäkyvää vadelmamehua. Tämän
jälkeen ja mehu mitataan ja sen sekaan lisätään sokeri joka saa liueta mehuun
huoneenlämmössä ja mehu on valmista pullotettavaksi. Sokeria tähän mehuun
tarvitsee vähintään 700 g jokaista siivilöityä mehulitraa kohden. 1 litra
valutettua vadelmamehua vaatii 700 grammaa sokeria. Sokerin voit käyttää
tavallista valkoista taloussokeria tai ruokosokeria. Myös Muscovadosokeri käy,
mutta tällöin mehusta ei tule kauniin kirkkaan hohtavan punaista.
Vadelmamehu valumassa |
Tätä mehua valmistaessa on vieläkin tärkeämpää kuin
"tavallisessa keitetyssä mehussa" koko ajan pitää omat kädet puhtaina ja pestyinä
sekä että kaikki välineet ja kulhot joita käytät, sekä pullot joihin mehun
säilöt ovat aivan puhtaita ja huolellisesti puhdistettuja ja pullot mielellään
vielä keitettyjä tai steriloituja. Varmista myös että suppilot jonka avulla
pullotat mehun ja harsokankaat jonka läpi valutat mehun ja joita käytät ovat nuhteettoman
puhtaita. Mehua jatketaan tai laimennetaan samalla tavalla raikkalla vedellä oman maun mukaan kuten muutkin mehut.
Ja jos mieluummin haluat keittää mehusi kannatta sinun kokeilla reseptiäni minttumansikkamehua tai mustaherukkamehua jossa korvaat mansikat tai mustaherukat samalla määrällä tuoreita metsävadelmia tai hätätapauksessa pakastetuilla vadelmilla. Tällä reseptillä saat noin pari, kolme pulloa vadelmamehua sitä ollenkaan keittämättä kunhan vaan muistat keittää pullot ja antaa niiden jäähtyä.
Ja jos mieluummin haluat keittää mehusi kannatta sinun kokeilla reseptiäni minttumansikkamehua tai mustaherukkamehua jossa korvaat mansikat tai mustaherukat samalla määrällä tuoreita metsävadelmia tai hätätapauksessa pakastetuilla vadelmilla. Tällä reseptillä saat noin pari, kolme pulloa vadelmamehua sitä ollenkaan keittämättä kunhan vaan muistat keittää pullot ja antaa niiden jäähtyä.
Keittämätön vadelmamehu
2 l vadelmia
20 g viinihappoa
½ l vettä
700 g sokeria jokaista mehulitraa kohden
Perkaa kuivat marjat roskista mutta älä
turhaan huuhtele niitä. Kaada marjat isoon kulhoon tai ämpäriin ja survo niitä
puunuijalla. Liuota viinihappo veteen ja kaada vesi marjojen sekaan. Peitä marjakulho
puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai jos käytät ämpäriä, sen kannella ja siirrä mehu
viileän paikkaan. Anna mehun tekeytyä viileässä paikassa seuraavaan päivään.
Älä kuitenkaan jätä tai unohda mehua sinne yksin vaan käy sitä hämmentämässä
aika ajoin pohjasta asti jonkun kertaa tämän viileässä tekeytymisen aikana.
Kaada marjaseos harsokankaan läpi ja anna sen valua itsestään isoon kulhoon.
Mittaa mehu ja lisää 750 grammaan sokeria jokaista mehulitraa kohden. Jätä mehu
huoneenlämpöön ja sekoita sitä aika ajoin kunnes kaikki sokeri on liuennut
mehun sekaan. Älä kuitenkaan jätä mehua liian pitkäksi ajaksi lämpöön, mitä nopeammin
sokeri liukenee mehuun sitä parempi on. Kaada mehu huolellisesti steriloituihin
kylmiin pulloihin ja sulje ne heti tiivisti täyttämisen jälkeen. Siirrä mehu
heti viileään paikkaan suojassa auringonvalolta, tai jääkaappiin jossa se
säilytetään. Avattu mehupullo siirretään ja säilytetään aina jääkaapissa ja
kannattaa nauttia loppuun parissa kolmessa päivässä.