20. elokuuta 2012

Keittämätön vadelmamehuVadelmamehu, villeistä metsävadelmista keittämättä valmistettua, raakakypsytettyä vadelmamehua. Vadelmamehu on maailman herkullisin mehu, ainakin jos minulta kysytään. Mehua voi valmistaa monella tapaa, ja yleensä se keitetään jotta se säilyisi paremmin ja pidempää mutta oikein tehtynä vadelmamehua voi valmistaa myös marjoja ollenkaan keittämättä. Ja tässä kuitenkin on vadelmamehu jota ei keitetä, ja joka viileässä säilytettynä säilyy samoin kuten keitetty mehu, kunhan vain pullot ovat huolellisesti puhdistettua ja steriloitu.

Vadelmat puskassa
Tässä mehussa metsästä kerätyt tuoreet vadelmat survotaan joko käsin tai monitoimikonetta käyttämällä. Tähän käy tietenkin myös puutarhassa kasvatetut vadelmat mutta sen oikean maun saat vain villinä metsän siimeksessä kasvaneista vadelmista. Voit surauttaa vadelmat monitoimikoneessa parissa osiossa soseeksi tai perunasurvimella tai nuijalla ja niiden annetaan tekeytyä viileässä paikassa viinihapon kanssa noin vuorokauden ajan jonka jälkeen mehut siivilöidään ja se saa valua. Viinihappoa olen myös käyttänyt ranskalaisessa Pain d’épices maustekakussa. 

Anna viileässä tekeytyneen vadelmamehun itsestään valua harsokankaan, tai juustoharson läpi jotta siitä ei tule himmeää vaan saat kirkasta läpinäkyvää vadelmamehua. Tämän jälkeen ja mehu mitataan ja sen sekaan lisätään sokeri joka saa liueta mehuun huoneenlämmössä ja mehu on valmista pullotettavaksi. Sokeria tähän mehuun tarvitsee vähintään 700 g jokaista siivilöityä mehulitraa kohden. 1 litra valutettua vadelmamehua vaatii 700 grammaa sokeria. Sokerin voit käyttää tavallista valkoista taloussokeria tai ruokosokeria. Myös Muscovadosokeri käy, mutta tällöin mehusta ei tule kauniin kirkkaan hohtavan punaista.

Vadelmamehu valumassa
Tätä mehua valmistaessa on vieläkin tärkeämpää kuin "tavallisessa keitetyssä mehussa" koko ajan pitää omat kädet puhtaina ja pestyinä sekä että kaikki välineet ja kulhot joita käytät, sekä pullot joihin mehun säilöt ovat aivan puhtaita ja huolellisesti puhdistettuja ja pullot mielellään vielä keitettyjä tai steriloituja. Varmista myös että suppilot jonka avulla pullotat mehun ja harsokankaat jonka läpi valutat mehun ja joita käytät ovat nuhteettoman puhtaita.  Mehua jatketaan tai laimennetaan samalla tavalla raikkalla vedellä oman maun mukaan kuten muutkin mehut. 

Ja jos mieluummin haluat keittää mehusi kannatta sinun kokeilla reseptiäni minttumansikkamehua tai mustaherukkamehua jossa korvaat mansikat tai mustaherukat samalla määrällä tuoreita metsävadelmia tai hätätapauksessa pakastetuilla vadelmilla. Tällä reseptillä saat noin pari, kolme pulloa vadelmamehua sitä ollenkaan keittämättä kunhan vaan muistat keittää pullot ja antaa niiden jäähtyä.

Keittämätön vadelmamehu
2 l vadelmia
20 g viinihappoa
½ l vettä
700 g sokeria jokaista mehulitraa kohden

Perkaa kuivat marjat roskista mutta älä turhaan huuhtele niitä. Kaada marjat isoon kulhoon tai ämpäriin ja survo niitä puunuijalla. Liuota viinihappo veteen ja kaada vesi marjojen sekaan. Peitä marjakulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai jos käytät ämpäriä, sen kannella ja siirrä mehu viileän paikkaan. Anna mehun tekeytyä viileässä paikassa seuraavaan päivään. Älä kuitenkaan jätä tai unohda mehua sinne yksin vaan käy sitä hämmentämässä aika ajoin pohjasta asti jonkun kertaa tämän viileässä tekeytymisen aikana. Kaada marjaseos harsokankaan läpi ja anna sen valua itsestään isoon kulhoon. Mittaa mehu ja lisää 750 grammaan sokeria jokaista mehulitraa kohden. Jätä mehu huoneenlämpöön ja sekoita sitä aika ajoin kunnes kaikki sokeri on liuennut mehun sekaan. Älä kuitenkaan jätä mehua liian pitkäksi ajaksi lämpöön, mitä nopeammin sokeri liukenee mehuun sitä parempi on. Kaada mehu huolellisesti steriloituihin kylmiin pulloihin ja sulje ne heti tiivisti täyttämisen jälkeen. Siirrä mehu heti viileään paikkaan suojassa auringonvalolta, tai jääkaappiin jossa se säilytetään. Avattu mehupullo siirretään ja säilytetään aina jääkaapissa ja kannattaa nauttia loppuun parissa kolmessa päivässä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...